Τις παρατηρήσεις της όπως αυτές διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για τη συζήτηση της μελέτης δημιουργίας ζωνών πυροπροστασίας σε οικισμούς του δήμου, γνωστοποιεί η παράταξη «Μαζί για την Αλλαγή» με επικεφαλής την Ειρήνη Κουτσαλεδάκη.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Στη Δημοτική Επιτροπή της 5ης Δεκεμβρίου 2024 το 8ο θέμα προς εξέταση αφορούσε «Έγκριση μελέτης δημιουργίας ζωνών πυροπροστασίας πέριξ οικισμών εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων». Την εν λόγω μελέτη αλλά και υλοποίηση της χρηματοδοτεί πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ».
Εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας σύνταξης της Τεχνικής Έκθεσης (κ.κ. Σκραπαλιώρη Κονδυλία, Γιαννακάκη Μαρία και Γόγαλη Καλλιόπη / Δασολόγοι Περιβαλλοντολόγοι), παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα όρια 11 οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου. Στη μελέτη αυτή προτείνεται τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 14.630,85 μ. και μέσου πλάτους 10 μ. σε απόσταση ακτίνας από 5 μ. έως 300 μ. από τα όρια των παρακάτω οικισμών: Περιαστικό δάσος «Ευληγιάς – Άγιος Ιωάννης» της πόλεως του Ρεθύμνου, Μικρά Ανώγεια, Μικρό Μετόχι, Πρασσές, Ρουσσοσπίτι, Φωτεινός, Σωματάς, Βεδέροι, Βελονάδο, Χάρκια και Αρχαία Ελεύθερνα.
Κύριο αντικείμενο μελέτης της η δημιουργία ζωνών με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών και τη διακοπή εξάπλωσής των στους συγκεκριμένους οικισμούς που συνορεύουν με δάση. Κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων θέσεων αποτέλεσαν η μορφολογία, οι κλιματολογικές συνθήκες, ο υπάρχων πληθυσμός, η κλίση του εδάφους καθώς και τα κοντινά στους οικισμούς δάση και δασικές εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στον Αναρτημένο Δασικό Χάρτη της Π.Ε. Ρεθύμνου.
Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η παράταξη μας «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» συμμετείχε με την Επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης κ. Ε. Κουτσαλεδάκη Ειρήνη και το Δημοτικό Σύμβουλο Δερεδάκη Νικόλαο.
Με αφορμή το δελτίο τύπου που δόθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόταση της Αντιπολίτευσης, όπως αυτή διατυπώθηκε από την Επικεφαλής της Δημοτικής μας Παράταξης κ. Κουτσαλεδάκη Ειρήνης.
Τα μέλη της Δημοτικής μας παράταξης έδωσαν θετική ψήφο στην εν λόγω μελέτη, όμως με αίσθημα ευθύνης διατύπωσαν παρατηρήσεις όπως :
Η αξιοποίηση της γνώσης και εκτίμησης -μελέτης όλων των οικισμών που έχει γίνει από τη μελετητική ομάδα, δοθείσης της ευκαιρίας της χρηματοδότησης. Πολλοί από τους οικισμούς μας, και μάλιστα πολυπληθείς σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, παρουσιάζουν ιδιομορφία μιας και περιβάλλονται από δασικές εκτάσεις σε διαφορετικές ακτίνες εδαφικές.
Το χωρικό όριο-πλαίσιο των 300μ από τα όρια των εν μελέτη οικισμών που περιβάλλονται από δάση αφήνει πολλούς πολυπληθείς οικισμούς εκτός αντικειμένου μελέτης και πραγματοποίησης ζωνών. Πρόταση μας ήταν η επιδίωξη της διεύρυνση των 300μ από το Πράσινο Ταμείο, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του οικισμού.
Η πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου να σταλεί στο Πράσινο Ταμείο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς εξέταση αφού αφορά άξονα χρηματοδότησης που μεριμνά την ασφάλεια πολιτών και περιβάλλοντος.
Η διεύρυνση αυτή θα καταστήσει όλο το επί χορήγηση ποσό, ωφέλιμο μιας και τώρα από τα 300.000 ευρώ της χρηματοδότησης, μόνο από τα 200.000 ευρώ θα ωφεληθούμε με έργο παρέμβασης, ενώ τα 100.000 ευρώ δεν διευκρινίστηκε πού και πώς θα υλοποιηθούν.
Να εξεταστεί δυνατότητα δημιουργίας ομβροδεξαμενών σε απομακρυσμένους οικισμούς να υλοποιηθούν μέσω αυτού ή συμπληρωματικού άξονα χρηματοδότησης .
Το θέμα που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο είναι υπαρκτό και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, άρα η αντιμετώπιση του από το Πράσινο Ταμείο μετά από επισήμανση μας, καθιστά την προσπάθεια προστασίας των οικισμών, πιο ολοκληρωμένη διασφαλίζοντας την ανθρώπινη ζωή και περιουσία, αλλά και την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, ήτοι ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ζητούμε να δημιουργηθεί μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Ανδρουλάκη για την επίλυση του ζητήματος».