Νέους δρόμους τουριστικής ανάπτυξης ανοίγουν οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίας Νάπας της Κύπρου με τη συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία που συμμετέχουν από κοινού σε διασυνοριακό πρόγραμμα που αφορά σε παρεμβάσεις των δήμων, με την υποστήριξη και καθοδήγηση της Ε.Σ.Α.μεΑ., για τη δημιουργία και αξιοποίηση προσβάσιμων υποδομών φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με απώτερο σκοπό τη διείσδυση και εδραίωσή τους στην παγκόσμια αγορά του προσβάσιμου τουρισμού.
Ήδη, ο δήμος Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος ξεκίνησε να υλοποιεί την ανακαίνιση και μετατροπή σε προσβάσιμο εκθεσιακό χώρο του παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων, ενώ έχει ήδη προμηθευτεί ηλεκτρικό όχημα για τη διευκόλυνση των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα εντός του βενετσιάνικου φρουρίου της Φορτέτζας και στο πλαίσιο του ίδιου έργου πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων Braille σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχες υποδομές έχει πραγματοποιήσει και ο δήμος Αγίας Νάπας Κύπρου.
Το τελευταίο διήμερο στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 4η τεχνικής συνάντησης του έργου στο οποίο οι δυο δήμοι αλλά και η Ε.Σ.Α.μεΑ. δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα θεωρώντας ότι οι δράσεις που προωθεί και προτάσσει θα θέσουν τις περιοχές όπου συμμετέχουν σε ψηλές θέσεις στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη για αυτό και στοχεύουν να συνεχίσουν να αξιοποιούν το πρόγραμμα αυτό για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό των δράσεών τους.
Ειδικότερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αφού συνεχάρη τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γ. Βαρδακαστάνη για το έργο που έχει κάνει στο αναπηρικό κίνημα διεκδικώντας όπως είπε λύσεις στα προβλήματα των ΑμεΑ αλλά και βελτίωση της καθημερινότητάς τους και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και τον δήμαρχο Αγ. Νάπας για το έργο που έχει κάνει στην περιοχή του, ανέφερε: «Είναι τιμή και για τις δύο πόλεις ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει επιλέξει εμάς για να ανοίγουμε δρόμους συνολικά για το αύριο και την εξέλιξη της εξυπηρέτησης των ανθρώπων που έχουν αναπηρία. Είναι όφελος για εμάς ότι καταφέρνουμε και κάνουμε μετρήσιμα, απτά έργα και λειτουργίες σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δείγμα του επιπέδου πολιτισμού των πόλεων μας» Τιμούμε αυτήν την αδελφοποίηση με αμοιβαίες συνεργασίες, μια από τις οποίες που θα έλεγα ότι είναι η πιο μεστή και πιο παραγωγική είναι αυτή δια αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Ελλάδα -Κύπρος».
Ο κ. Μαρινάκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες που με ιδιαίτερο ζήλο όπως είπε εξυπηρετούν αυτά τα προγράμματα. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που υλοποιεί ο δήμος μέσα από το πρόγραμμα είπε: «Αυτήν τη στιγμή στο Ρέθυμνο έχουμε πάρει ήδη το ηλεκτρικό αμαξίδιο για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αναπηρία που θέλουν να επισκεφτούν το φρούριο Φορτέτζα και θα σχεδιάσουμε πως θα το ενσωματώσουμε στη λειτουργία και την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων. Έχει εγκατασταθεί ήδη εργολάβος στον Μύλο των Αρμένων, ένα εμβληματικό μνημείο το οποίο αφήναμε στη φθορά του χρόνου και τώρα θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, επισκέψιμο και από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα κινητικότητας και όχι μόνο. Θα τοποθετήσουμε σε πάρα πολλά σημεία της πόλης εξοπλισμό, όπως πινακίδες Braille που θα καθοδηγούν τους τυφλούς επισκέπτες μας τι πρέπει να επισκεφτούν και πως θα πάνε μέχρι εκεί. Γενικά η αξία του προγράμματος είναι ότι εμείς οι δύο πόλεις κάναμε έργα υποδομής, αλλά η στρατηγική της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι να ανοίγει δρόμους, να δίνει εγχειρίδια, πληροφορίες και πλατφόρμες που να εξυπηρετούνται συνολικά, σε όλον τον κόσμο εάν είναι δυνατό, οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα προβλήματα. Για εμάς είναι πολύτιμη αυτή η βοήθεια».
Οι δυο δήμαρχοι και ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισαν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και τη νέα προγραμματική περίοδο να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πρόγραμμα για να υλοποιήσουν τέτοιας φύσεως έργα: «Πραγματικά θα προσπαθήσουμε και τη νέα περίοδο που ανοίγει, να την αξιοποιήσουμε ξανά με έργα που θα έχουν αντίκρισμα για την κοινωνία, αλλά να έχουν και μια διάσταση υπέρβασης. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια τόσο καλά δομημένη πρόταση, ώστε πραγματικά να πάμε στην επόμενη μέρα, στην ημέρα της συμπερίληψης όπως είπε ο πρόεδρος, δηλαδή όλοι μαζί, κοινωνία, επιχειρείν, αναπηρικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, την πόλη μας και τα μνημεία μας φιλικά προσβάσιμα και πραγματικά να δώσουμε αυτό το επίπεδο πολιτισμού που δικαιούμαστε να λέμε ότι έχουμε και η Ελλάδα και η Κύπρος. Νομίζω ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καλύτερες και αφού υπάρχουν άνθρωποι όπως ο πρόεδρος και ο συνάδελφος δήμαρχος που έχουν και έμπνευση και όραμα, μαζί με αυτούς και εμείς ωφελούμαστε καθημερινά με τη συνεργασία τους» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Το πρόγραμμα θέτει νέες βάσεις στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ανέφερε χαρακτηριστικά, χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστανης:
«Ο δήμαρχος Ρεθύμνης είναι αυτός που φιλοξενεί αυτήν τη συνάντηση αυτής της εταιρικής σχέσης, η οποία κρατάει χρόνια και έχει ήδη αποδώσει και για το Ρέθυμνο και για την Αγία Νάπα, αλλά και συνολικά για τις πολιτικές, για τα άτομα με αναπηρία, για προσβάσιμες και συμπεριληπτικές πόλεις και περιβάλλοντα αστικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά, πολιτιστικά, αρχαιολογικά, τουριστικά κ.λπ. Έχουμε προσπαθήσει από κοινού οι τρεις φορείς, οι δύο δήμοι αδελφοποιημένοι και η Ε.Σ.Α.μεΑ., να χρησιμοποιήσουμε το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Κύπρου διαχρονικά για να δημιουργήσουμε και πραγματικά αποτελέσματα, αλλά και προδιαγραφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις και σε αυτούς τους δήμους, όπως και σε άλλους δήμους και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είμαστε σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, πολύ σημαντική από οποιαδήποτε σκοπιά κανείς την εξετάσει. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις για να δημιουργήσουμε σοβαρές παρεμβάσεις, ώστε να μπορούν οι πολίτες που ζουν σε μια περιοχή, οι κάτοικοι και αυτοί που επισκέπτονται να απολαμβάνουν όσο το δυνατό επί ίσοις όροις αυτά που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι. ‘Έρχομαι στο Ρέθυμνο πολλά χρόνια, μπορώ να πω ότι έχω μια πολύ καθαρή εικόνα για το τι έχει συμβεί σε αυτήν την πόλη».
Ο κ. Βαρδακαστάνης δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον δήμαρχο, τη δημοτική αρχή συνολικά, αλλά και το αναπηρικό κίνημα του Ρεθύμνου το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία, καθώς όπως είπε: «Το Ρέθυμνο έχει μπει στον χάρτη πολύ δυνατά, πολύ καινοτόμα και πολύ προοδευτικά ως μια σοβαρά προσβάσιμη πόλη, με προσβάσιμες λειτουργίες μέσα στην πόλη και όχι μόνο. Νομίζω ότι η συνέχιση αυτής της πορείας που είμαι σίγουρος ότι θα μας πει ο δήμαρχος πως θα γίνει, θα βάλει τον δήμο Ρεθύμνης στον ευρωπαϊκό χάρτη, γιατί είναι μια συντεταγμένη διαδρομή με συνέπεια και σταθερότητα που έχει αποδώσει σιγά-σιγά σημαντικά τμήματα της πόλης σε προσβάσιμη κατάσταση στους πολίτες και τους επισκέπτες της. Η συνομοσπονδία είναι μαζί τους, είναι δίπλα τους με όποια τεχνογνωσία διαθέτουμε ή μπορούμε να αποκτήσουμε ή να φέρουμε από το εξωτερικό και το ινστιτούτο της Ε.Σ.Α.μεΑ. για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, στο στάδιο της πραγματικής συμπερίληψης στις λειτουργίες συνολικά της πόλης. Είναι από τα θέματα που θα εξετάσουμε στην επόμενη προσπάθεια μας μέσα από το διασυνοριακό Ελλάδας – Κύπρου 2021-2027. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, τον δήμαρχο Αγίας Νάπας για την στενή συνεργασία, τους συνεργάτες τους, τους συνεργάτες μου για αυτήν την όμορφη προσπάθεια πολλών ετών που συνεχίζει όμως με την ίδια νεανικότητα και ορμή».
Από την πλευρά του δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτος ανέφερε:
«Η συνεργασία μας διαρκεί εδώ και χρόνια και θα διαρκέσει ακόμα πάρα πολλά χρόνια έχει στόχο και σκοπό να δημιουργήσουμε αυτές τις υποδομές για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που σίγουρα μέσα από μειωμένη κινητικότητα, θα επιθυμούσαν να επισκεφτούν και να απολαύσουν διάφορα σημεία αναφοράς. Μέσα από το σχέδιο αυτό, παρ’ όλη την οικονομική και πανδημιακή κρίση που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια, εντούτοις οι δύο δήμοι συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας, τη συνεργασία μας και όχι μόνο, αλλά μας έχει δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ακόμα αυτές τις καλύτερες συνθήκες. Ως δήμος Αγίας Νάπας μέσα από τις δράσεις αυτές αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε την υποδομή αυτή και τον περιβάλλοντα χώρο, όπου θα είναι καθόλα προσβάσιμος, όπως είναι το Μεσαιωνικό μας Μοναστήρι, το μουσείο «Θάλασσα» και διάφορες άλλες παραλιακές υποδομές. Έχουμε εγκαταστήσει το Audio plus το οποίο είχε τεράστια επιτυχία φέτος το καλοκαίρι 2022 με χρήση από άτομα τα οποία είχαν την ανάγκη να επισκεφτούν την παραλία και να κολυμπήσουν στην θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να καταθέτουμε τις ιδέες μας. Είναι μια συνεργασία η οποία πιστεύω ότι μας βάζει πάνω σε ένα νέο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, πάνω σε μια νέα βάση, αλλά πιστεύω ότι η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων πόλεων μέσα από αυτές τι υποδομές, σίγουρα είναι το απαιτούμενο που σήμερα επιζητάτε στην τοπική κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία έχουμε υποχρέωση ειδικά εμείς οι άρχοντες τις τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξουμε κάθε ανθρώπινο και κοινωνικό έργο για την εξυπηρέτηση στο σύνολο. Είμαι σίγουρος δήμαρχε και πρόεδρε ότι μέσα από αυτήν την συνεργασία, την συνεργασία των δικών μας τεχνικών υπηρεσιών και όχι μόνο, η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης, γνώσεων θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περισσότερο τους δήμους μας, όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα που θα δημιουργήσουμε την υποδομή ώστε να είμαστε προσβάσιμες πόλεις για όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα για να αναδείξουμε και την πολιτιστική μας αξία την κουλτούρα μας και να συνεχίσουμε μέσα από αυτόν τον δρόμο μια πιο στυγερή συνεργασία, με την οποία σήμερα καλούμαστε με τη νέα τάξη πραγμάτων να έχουμε μαζί» ευχαριστώντας όλους για την άψογη όπως είπε συνεργασία.