Το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε εφήβους-νεάνιδες, παίδες-κορασίδες ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και τα παιδιά του Ρεθύμνου μετρούν εμπειρίες και φυσικά επιτυχίες. Επιτυχίες που ανοίγουν δρόμους νέους ορίζοντες για τα ίδια τα παιδιά προκειμένου να φτάσουν στους δικούς τους στόχους.
Τρία μετάλλια ο Παναγιώτης Κωστάκης (δύο χρυσά κι ένα χάλκινο) όπως ένα χάλκινο πήρε η Δέσποινα Κωστάκη αγωνιζόμενοι και οι δύο με το σκουφάκι του Άρη Θεσσαλονίκης.
Η Κατερίνα Δερεδάκκη του ΝΟΡ ήθελε λίγο για να φτάσει σ’ ένα πανελλήνιο μετάλλιο αλλά και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην 19μελή αποστολή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν εξαιρετικά. Το ότι τόσα πολλά άτομα βρέθηκαν στο μεγαλύτερο κολυμβητικό γεγονός της χώρας είναι από μόνο του μία μοναδική είδηση που ξετυλίγεται μέσα από τις προσπάθειες στο πανέμορφο κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Σταδιου.
Οι τρεις άξονες
Γι’ αυτές τις προσπάθειες και την συνολική εικόνα που παρουσίασαν τα παιδιά, μίλησε ο πλέον αρμόδιος, ο προπονητής του ΝΟΡ, Στέφανος Κατσιλιάνος ο οποίος αν και γνωρίζει ότι η προετοιμασία δεν ήταν η δέουσα λόγω covid, τα παιδιά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.
“Έχω την άποψη ότι επιστρέψαμε από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα με το πρόσημο να είναι θετικό. Σαφώς θετικότερο από αυτό που περιμέναμε, με τις εμφανίσεις μας να χωρίζονται σε 3 άξονες.
Ο πρώτος ήταν η εμφάνιση των “ρούκι” αθλητών, οι οποίοι μπήκαν για πρώτη φορά σε τελικό. Η 13χρονη Μαρία Γαλανομάτη, ο 14χρονος Γιάννης Σαριδάκης και η 17χρονη Μελίνα Μανιουδάκη, η οποία απέδειξε πως δεν υπάρχει ηλικία εισόδου στην ελίτ, αρκεί να δουλεύεις. Στους “ρούκι” συγκαταλέγεται και η σκυταλοδρομία των αγοριών στα 4Χ100μ. Μ.Ο. των 13ων ετών, με τους Γρηγόρη Πολάκη, Δημήτρη Φυρφίρη, Μάρκο Καρυστιανό και Παντελή Δρανδάκη οι οποίοι πραγματοποίησαν μία πολύ καλή εμφάνιση.
Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κολύμβηση στιγματίζεται πάντα από τη “νόσο” των Παίδων – Κορασίδων, δηλαδή τα παιδιά που μπαίνουν στα 14-15 έτη και στις διπλές κατηγορίες ξαφνικά, αν δεν έχουν αναπτύξει μία καλή νοοτροπία και έναν τρόπο προπόνησης που να τους δίνει μία συνεχιζόμενη ανέλιξη, μπαίνουν σε μία φάση αναζήτησης και δύσκολα βγαίνουν όλοι αλώβητοι με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν.
Κοντά σε αυτούς λοιπόν, είχαμε τον Παναγιώτη Κωστάκη σε ατομικό επίπεδο, ο οποίος μας έχει συνηθίσει χρόνια σε τελικούς όπως και η Κατερίνα Δερεδάκη, η οποία σταθερά τα τελευταία 2 χρόνια μπαίνει σε τελικούς.
Ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι όλα τα παιδιά, τα προβλήματα με τον κορονοϊό που είχαν στη φάση της προετοιμασίας. Κάποια ήταν άτυχα και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά μπορούσαν αλλά μία αποστολή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της πάντα.”
Πιο “βαριά” η αξιοπρέπεια της οικογένειας Κωστάκη από τα μετάλλια των παιδιών
Εν συνεχεία, ο προπονητής του ΝΟΡ πέρασε σε μία ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά που προέρχονται από τη ρεθεμνιώτικη κολύμβηση τα οποία έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό τα βλέπουμε να κολυμπούν με το σκουφάκι του Άρη Θεσσαλονίκης που καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα σε όλη την Ελλάδα.
“Τα παιδιά που κολύμπησαν με τον Άρη Θεσσαλονίκης, κατάφεραν στην κατηγορία Εφήβων – Νεανίδων να τα έχουμε σε ένα καλό ανταγωνιστικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η φετινή προετοιμασία τους δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια.
Προσέφεραν πολλούς και σημαντικούς βαθμούς στον Άρη, ώστε να στεφθεί πρωταθλητής Εφήβων – Νεανίδων με μεγάλη διαφορά. Το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κωστάκης έκανε κάποιους χρόνους απίστευτους, διεθνούς επιπέδου, χωρίς να τους δικαιολογεί βάσει της προετοιμασίας, φανερώνει το πηγαίο ταλέντο του. Εκεί που χρειάστηκε εκείνος και η αδερφή του η Δέσποινα έκαναν απίστευτα πράγματα.
Οφείλουμε όμως να αποδώσουμε έναν φόρο τιμής γιατί για τη συγκεκριμένη οικογένεια το ηθικό βάρος τους και η αξιοπρέπειά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το βάρος των μεταλλίων που έχουν φέρει όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι αυτά τα δύο παιδιά κατάφεραν κάτι μοναδικό για τα Πανελλήνια δεδομένα. Το γεγονός ότι κατάφεραν στα 4Χ100μ. ελεύθερο mix να πάρουν μετάλλιο σε όλες τις αναπτυξιακές κατηγορίες. 2η θέση στην ηλικία των 13ών ετών, 1η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στα 14 έτη τους, 1η θέση στην κατηγορία Παίδων – Κορασίδων (15-16 ετών) και την 3η θέση φέτος στην κατηγορία Εφήβων – Νεανίδων, ολοκληρώνει το καρέ των επιτυχιών τους.”
Λίγο πριν το πανελλήνιο τεχνικής κολύμβησης
Σε συνέχεια της τοποθέτησής του για τα δρώμενα στον όμιλο, ο έμπειρος τεχνικός μίλησε για τη σπουδαιότητα στο ότι το κολυμβητήριο είναι ανοικτό αυτή την εποχή, γεγονός που εξυπηρετεί τους αθλητές-τριες του να προετοιμαστούν και για το νέο αγώνισμα στο οποίο παίρνουν μέρος, την τεχνική κολύμβηση.
“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση επαναδόμησης για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους για τη νέα χρονιά. Είναι πολυτέλεια ότι το κολυμβητήριο μας είναι ανοικτό και τα παιδιά μας μπορούν να κολυμπούν ως τις 12 Αυγούστου. Σε άλλες ομάδες τα κολυμβητήρια κλείνουν και ανοίγουν τον Οκτώβριο. Εμείς θα σταματήσουμε μόνο για 2 εβδομάδες. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία ομάδα 6 παιδιών που ετοιμάζονται για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που ξεκινάει την επόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη Τεχνικής Κολύμβησης και θα συμμετέχουν σε ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους βασικούς χορηγούς των παιδιών που είναι οι γονείς τους. Χωρίς αυτούς ποτέ δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Στο κομμάτι του αγωνιστικού εξοπλισμού είναι τιμή μας και χαρά μας που τα φροντιστήρια “Προπύλαια” μας προμηθεύουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο κολυμβητικό τμήμα με ό,τι μας χρειάστηκε και τους ευχαριστούμε πολύ».