Για την παγκρήτια διαδήλωσή τους, αύριο το πρωί στο Ρέθυμνο, προετοιμάζονται οι συνταξιουχικές οργανώσεις, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Η κινητοποίησή τους θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, στις 11 το πρωί. Εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων διατράνωσαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, τα κυριότερα αιτήματά τους ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκύψει στα προβλήματά τους, βρίσκοντας λύση για αυτά. Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που προκαλεί οικονομική «αιμορραγία» στις τάξεις (και) των συνταξιούχων. Το κομμάτι του βιοπορισμού ταλανίζει και τους απόμαχους της ζωής, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις διαρκείς ανατιμήσεις και στο ολοένα κι αυξανόμενο κόστος ενέργειας και κάλυψης βασικών καθημερινών αναγκών.
«Δεν πάει άλλο, μας έχει γονατίσει αυτή η κατάσταση!»
«Η πανδημία, η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν μία οικονομική μέγγενη στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπος Σφακιανάκης. Εξέφρασε «διαχρονικά και συνεχή» αιτήματα, ευελπιστώντας πώς αύριο το πρωί θα «υπάρξει μία συγκέντρωση αντάξια του συνταξιουχικού κινήματος, αντάξια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας και οι εργαζόμενοι». «Ο αγώνας των συνταξιούχων είναι δίκαιος και θα είναι συνεχής» διεμήνυσε.
«Βασικό μας αίτημα είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα η ακρίβεια με μείωση του κόστους των καυσίμων, του ρεύματος και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Να ληφθούν μέτρα ώστε να εκδοθούν άμεσα, εντός του έτους, όλες οι συντάξεις που καθυστερούν δύο και τρία χρόνια στα συρτάρια του ΕΦΚΑ» σημείωσε, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξαγγελίες του Κωστή Χατζηδάκη: «Πρόσφατα έγιναν ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας ότι θα έχουμε συντάξεις fast track – έτσι τις ονόμασε – κι ότι θα βγαίνουν σε τρεις μήνες. Το έχουμε ξανακούσει, το έχουμε ξαναζήσει αυτό το σίριαλ. Ευχόμαστε να είναι αλήθεια, ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί. Όμως κρατάμε μικρό καλάθι».
Ένα άλλο «σημαντικό ζήτημα» που έθιξε «είναι οι αυξήσεις που πρέπει να δοθούν και έπρεπε να έχουν δοθεί από την 1-1-2022, όμως δόθηκε παράταση και θα δοθούν -λένε- από την 1-1-2023. Διαβάζουμε ότι δοθούν (αυξήσεις) 2-3-4%. Αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες περικοπές που έχουν γίνει και τις μειώσεις των συντάξεων από το 2013 και μετά» υποστήριξε. «Προφανώς» συνέχισε ο ίδιος «θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το ζήτημα της φορολόγησης των συνταξιούχων η οποία είναι πάρα πολύ υψηλή. Γι’ αυτό ζητάμε να επανέλθει το καθεστώς του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, που θεωρούμε ότι είναι ένα ποσό μέσα στο πλαίσιο της δίκαιης φορολόγησης για έναν φορολογούμενο και μία οικογένεια». Η άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο λαός και να μην καταφεύγει στις ιδιωτικές κλινικές με αβάστακτο κόστος» συμπεριλαμβάνεται επίσης στα αιτήματα των συνταξιούχων. Το προσκλητήριο του κ. Σφακιανάκη είχε συνθηματολογικό τόνο: «Ελάτε να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια! Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο! Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις, κάτω τα χέρια από το εισόδημα των συνταξιούχων και των εργαζομένων!».
Ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης, πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του δημοσίου νομού Ρεθύμνης έκανε λόγο για μία «δίκαιη αγανάκτηση» από πλευράς συνταξιούχων επάνω στα «καυτά επίκαιρα κι θέματα» που ταλανίζουν τους ιδίους και τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως το «συνταξιουχικό κίνημα δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα». «Καλώ όλους τους συνταξιούχους να έρθουν αυτή την Παρασκευή, στο Εργατικό Κέντρο, να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί «Όχι στην ακρίβεια!». Δεν πάει άλλο, μας έχει γονατίσει αυτή η κατάσταση: μία το ρεύμα, μία τα καύσιμα, μία τα σούπερ μάρκετ… Πώς θα ζήσει ο κόσμος; Πρέπει να σκεφτούν τον κόσμο!» υπογράμμισε ο κ. Νίκος Λαμπαρδάκης, αντιπρόεδρος του συλλόγου Συνταξιούχων Σωμάτων Ασφαλείας νομού Ρεθύμνης. «Όλοι στους δρόμους του Ρεθύμνου για να απαιτήσουμε αύξηση στις συντάξεις! Να επανέλθει το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, να σταματήσει η ακρίβεια που έχει γονατίσει τους συνταξιούχους. Να καταβληθούν τα αναδρομικά που έχουν κόψει από τις συντάξεις από το 2010» ανέφερε ο κ. Νίκος Πολοπετράκης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ρεθύμνης.
Τα συνεργαζόμενα σωματεία συνταξιούχων Κρήτης, σε υπόμνημά τους, με ανακοίνωσή τους παρουσίασαν αναλυτικά τις διεκδικήσεις τους:
– Διεκδικούμε όσα αδίκως μας έχουν αφαιρεθεί, με τη δουλειά μας τα έχουμε πληρώσει και σήμερα είναι αναγκαία να ζήσουμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες.
– Να γίνουν τώρα άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που έκλεισαν και να φτιαχτούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
– Να αποδοθούν τώρα σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
– Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
– Να καταργηθεί η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης και να αποδοθεί το νομοθετημένο 0,5% του προϋπολογισμού.
– Να αποδοθεί σε όλους η πληρωμένη 13η και 14η σύνταξη.
– Να αποδοθούν άμεσα οι παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
– Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία.
– Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
– Να μειωθούν άμεσα οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης για την αντιμετώπισης της ακρίβειας.
– Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία, καμία εμπλοκή της Ελλάδας.
Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις τελευταίες ανατιμήσεις ο σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ρεθύμνης ζητά από την κυβέρνηση τα κάτωθι:
Α) Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους (υπόψη ότι η 13η σύνταξη είχε δοθεί με τον νόμο 4611/2019 ως ποσοστό της ακαθάριστης μηνιαίας σύνταξης).
Β) Την απόδοση του 0,5% του ΑΠΕ του τακτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021 σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 για την ανακούφιση των πληττόμενων.
Γ) Τη διακοπή της καταβολής της ΕΑΣ (Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) και την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών, όπως κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Δ) Την πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών για μεγάλο χρονικό διάστημα συντάξεων.
Ε) Την επαναφορά της επικουρικής ασφάλισης στο αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, γιατί η κοινωνική ασφάλιση και η προστασία των συνταξιούχων είναι υποχρέωση του Κράτους και όχι των ασφαλιστών και των Τραπεζών, και πρέπει να διέπεται από την αρχή της αλληλεγγύης και όχι της σύγκρουσης των γενεών.
ΣΤ) Την ανάκληση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας με την οποία σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης μεταβιβάζεται μόνο για μία 3ετία στον επιζώντα σύζυγο, εφόσον ο ίδιος λαμβάνει Εθνική Σύνταξη. (Μετά την 3ετία παίρνει μόνο την Ανταποδοτική Σύνταξη).
Ζ) Την ενίσχυση του ΕΣΥ με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων λόγω covid αναγκών του. Οι συνταξιούχοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το ελλιπές προσωπικό του ΕΣΥ, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε αυταπάρνηση και αλτρουισμό και κάθε ένας από τους εργαζόμενους στα δημόσια Νοσηλευτήρια αναδείχθηκε σε ηρωική μορφή.