Τις θέσεις της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή», όπως αυτές διατυπώθηκαν στη διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης γνωστοποιεί η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ειρήνη Κουτσαλεδάκη.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει:
«Θέσαμε θέμα τήρησης συγκεκριμένης ημέρας και ώρας διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων. Εκφράσαμε την υποστήριξη μας σε συντοπίτισσα που βρίσκεται κρατούμενη σε όμορη χώρα με την ευχή να τελειώσει σύντομα ο Γολγοθάς που αντιμετωπίζει. Είναι γνωστό ότι ως συνδυασμός έχουμε επενδύσει από την πρώτη στιγμή στη δημόσια λογοδοσία και στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα πεπραγμένα και τις θέσεις μας. Παράλληλα, στηρίζουμε την έκφραση της ελεύθερης γνώμης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι συνεδριάσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος φανερώνουν την ανάγκη τήρησης του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. αξιοκρατικά, λειτουργικά και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την έκφραση απόψεων. Ο διάλογος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διεξάγεται με όρους ισοτιμίας, ευπρέπειας και σεβασμού στην αντίθετη άποψη. Είναι ζήτημα ουσίας, διαδικασίας, δημοκρατίας. Προσβολές τόσο κατά των Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, των Δημοτικών Συμβούλων όσο και εκπρόσωπων Φορέων και πολιτών δεν μπορεί να εκτοξεύονται και να εκπορεύονται από τον πρώτο πολίτη του τόπου , διότι με αυτό τον τρόπο ανάμεσα σε άλλα υποβιβάζεται η ποιότητα του ιδίου του θεσμού .Κάθε φορά που υπάρχει διαφορετική άποψη επιχειρείται η κάλυψη της ένδειας επιχειρημάτων και της ανυπαρξίας τεκμηρίωσης, με λόγια απαξιωτικά και λεκτικές επιθέσεις. Παράλληλα το τελευταίο διάστημά μέσα από τη διαβούλευση με τους συμπολίτες μας ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο για πολλές λειτουργίες του Δήμου μας όπως: καθαριότητα, ΔΕΥΑΡ. Ζούμε σε μία πόλη με ελλείψεις σε σχολικές δομές περισσότερο προσχολικής ηλικίας αλλά και σε δομές επαγγελματικής κατάρτισης, με πολλαπλά προβλήματα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ακριβώς για αυτό συμμετείχαμε και τοποθετηθήκαμε σε κάθε ζήτημα του Δημοτικού συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2024 όπου ακολουθεί συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα των θέσεων μας.
Ισολογισμός 2023
Καταψηφίσαμε τον ισολογισμό του 2023. Υποστηρίξαμε ότι οι αποδόσεις στους Δήμους χρηματικών ενισχύσεων θα έπρεπε να είναι περισσότερες από όσες λαμβάνουν. Θεωρώντας ότι η διαχείριση και ιεράρχηση αναγκών που έγινε από τη Δημοτική Αρχή το 2023 θα μπορούσε να τονώσει περισσότερο ανάγκες των πολιτών σε κοινωνική κατοικία, σε υποδομές που το εξυπηρετούν και προφέρουν ασφάλεια, σε κοινωνικές και σχολικές δομές.
Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών
Η πλημμελής αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας σε κτήρια, στρεμματικές εκτάσεις αλλά και κληροδοτήματα, χρόνια τώρα, είναι εις βάρος της κάλυψης των προαναφερθέντων αναγκών με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Περιβάλλον
Με δεδομένη τη σημασία της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης υποστηρίξαμε ότι η διαχείριση των κατακάθαρων του Δήμου, Δημοτικών ενοτήτων και πόλης απουσιάζει. Στην προτεινόμενη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2024 επιβαρύνει με 156000 πλέον την αρχική σύμβαση του δήμου. Επιπλέον η κυκλική χρήση των ξερών κλαδιών με την αγορά θρυμματιστή κλαδιών και την εκμετάλλευση του προϊόντος (πριονίδι) σαν ύλη κομπόστ, πέλετ κ.λπ. θα μπορούσε να διατεθεί για προϊόν λιπάσματος αλλά και θέρμανσης αντίστοιχα σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα αγοράς νέου απορριμματοφόρου ώστε να μην προξενεί ρύπους το παλιό στους δρόμους της Δημοτικής ενότητας Αρκάδιου, καταψηφίζοντας την προτεινόμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού 2024 που την περιέχει. Παράλληλα, υποστηρίξαμε τις ανάγκες των σχολείων σε επισκευές, συντηρήσεις και βιβλία.
Εκπαίδευση
Οι ανάγκες για σχεδιασμό νέων σχολικών δομών και η αξιοποίηση υφιστάμενων κατάλληλα Κτηρίων είναι υπαρκτές και τονίζονται επιτακτικά μέσα σε σειρά επίσημων εγγράφων της Α/θμιας αλλά και της Β/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Μία τέτοια περίπτωση έχουμε με την προτεινόμενη συστέγαση του 3ου ΕΠΑΛ στο 4ο ΓΕΛ. Οι δομές επαγγελματικής τεχνολογικής κατάρτισης δεν επαρκούν στον δήμο αλλά παράλληλα χρειάζεται και σχεδιασμός αξιοποίησης των υφιστάμενων σε όμορους Δήμους με κατάλληλα κίνητρα λειτουργίας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Αδέσποτα
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση των αδέσποτων του Δήμου Ρεθύμνης. Η άποψη ότι «η πολιτεία έχει πετάξει το μπαλάκι της διαχείρισης των αδέσποτων στους Δήμους χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση» και εγκαλώντας τους δημότες ως κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων να αναλάβουν τις ευθύνες τους που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η ψήφιση του Ν. 4039/12 και Ν.4235/14 καθώς και του Ν.4830/21 αναθέτουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων στους Δήμους. Η συνεχιζόμενη απόρριψη της θέσης για δημιουργία δημοτικού καταφυγίου λόγω σοβαρών προβληματισμών για τη σωστή λειτουργία του, απογοητευτική όσο τα χρόνια περνούν και το πρόβλημα μεγιστοποιείται. Πρότυπο παράδειγμα μέριμνας αδέσποτων ζώων σε δημοτικό καταφύγιο, όμορος Δήμος, που όχι μόνο δε λειτουργεί, αλλά αξιοποιεί δεύτερο άξονα χρηματοδότησης για δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου».