Οι προσβάσιμες πόλεις, εκείνες δηλαδή που διαθέτουν υποδομές που τις καθιστούν επισκέψιμες και λειτουργικές για άτομα με αναπηρία, για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα για ηλικιωμένους ή για γονείς που έχουν μαζί τα παιδιά τους σε καρότσια τους αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο. Μια προσβάσιμη πόλη δεν εξαντλείται στην κατασκευή ραμπών, θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ ή λωρίδες όδευσης τυφλών, αλλά μεριμνά για τη πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από την όποια αναπηρία τους σε χώρους δημοτικούς, αλλά και σε χώρους πολιτισμού και σε μνημεία.
Το Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την πλήρη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους δρόμους της πόλης, στα σχολεία και στα δημοτικά του κτίρια. Παράλληλα ο δήμος επενδύει σε υποδομές προσβασιμότητας που θα αναβαθμίσουν τον τουριστικό προϊόν του δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό μέσα από το πρόγραμμα «Interreg – in heritage» από το οποίο ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση σε συνεργασία με τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας της Κύπρου μετέτρεψε ένα παλιό ελαιοτριβείο στους Αρμένους σε χώρο πολιτισμού με τον απαραίτητο εξοπλισμό του καθιστώντας το απόλυτα προσβάσιμο σε ΑμεΑ.
Παράλληλα ο δήμος προμηθεύτηκε ένα αμαξίδιο για την μετακίνηση των ΑμεΑ στο φρούριο της Φορτέτζας, ενώ έξω από χώρους πολιτισμού τοποθετήθηκαν ειδικές πινακίδες ενημέρωσης για το κάθε μνημείο σε γραφή Braille.
Η δημιουργία υποδομών που θα καθιστούν προσβάσιμα τα μνημεία και τους πολιτιστικούς χώρους ήταν το αντικείμενο του έργου «In heritage», στο οποίο συμμετείχαν από κοινού ο δήμος Ρεθύμνου με τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας με την υποστήριξη και καθοδήγηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α) και οι τρεις τουριστικοί δήμοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα προκειμένου να υλοποιήσουν δράσεις και παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού τους προϊόντος με απώτερο στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν μέσα από την προσέλκυση νέων κατηγοριών επισκεπτών όπως είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Όπως άλλωστε τονίζεται και στους σκοπούς του έργου «η βελτίωση της προσβασιμότητας για τα εμποδιζόμενα άτομα και η ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Κρήτης και της Κύπρου μπορεί να προσφέρουν σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στις τοπικές οικονομίες προσελκύοντας νέες αγορές και διευρύνοντας την τουριστική περίοδο».
Χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος από τους τρεις δήμους. Στην παρουσίαση παρόντες ήταν αντιπροσωπεία των κυπριακών δήμων, ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης και μέλη του σωματείου, οι αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης και Στέλιος Σπανουδάκης, ο Μπάμπης Μπιρλιράκης και ο Μάριος Κυριμάκης από τον Σύλλογο Ξενοδόχων, ο Αργύρης Σκορδίλης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, ο Νίκος Μάκρας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Στόχος ο δήμος Ρεθύμνου να μετεξελιχθεί σε μια πλήρως προσβάσιμη πόλη
Αναφερόμενος στα οφέλη του προγράμματος για τον δήμο Ρεθύμνου ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, ανέφερε:»
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το «in-heritage», ήταν πάρα πολύ καλό για εμάς. Το μερίδιό μας ήταν 515.000 ευρώ, τις οποίες αξιοποιήσαμε κατά τη γνώμη μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναδείξαμε ένα βενετσιάνικο κτίσμα, τον παλιό μύλο των Αρμένων που θα γίνει πλέον μουσειακός χώρος, προσβάσιμος προφανώς και στους ΑμεΑ. Επιπλέον αγοράσαμε το ηλεκτρικό αμαξίδιο που θα επιτρέπει τη μετακίνηση των αναπήρων στο φρούριο της Φορτέτζας, που λόγω των περιορισμών της Αρχαιολογίας δεν μπορεί να γίνει προσβάσιμος όπως ένας οποιοσδήποτε άλλος αστικός χώρος. Επιπλέον τοποθετήσαμε πινακίδες braille σε όλη την πόλη και αναδείξαμε τα μνημεία μας. Έχουμε πάρει και τον εξοπλισμό που χρειάζεται το καινούργιο μουσείο των Αρμένων. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τις υπηρεσίες μας, αλλά κυρίως τους συνεταίρους μας σε αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε διαρκώς συνεργάτες, πολλά χρόνια και κάνουν σημαντικά πράγματα. Νομίζω ότι η ΕΣΑμεΑ είναι η καλύτερη πιστοποίηση ότι το Ρέθυμνο το εκτιμούν σαν μια περιοχή που σεβόμαστε τα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν θέματα κινητικότητας και όχι μόνο».
Μεγάλος στόχος για τον δήμο είναι το Ρέθυμνο να γίνει μια προσβάσιμη πόλη, είπε ο δήμαρχος επισημαίνοντας πως: «έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Προσπαθούμε να διορθώσουμε αβλεψίες ή παραλείψεις του παρελθόντος, αλλά το σημαντικό είναι ότι σε συνεργασία και με τον Σύλλογο των ΑμεΑ στην πόλη μας και με όλους τους υπόλοιπους φορείς που μπορούν να μας υποστηρίξουν, κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό».
Ο Λάμπρος Καϊκίτης, συντονιστής δήμου Αγίας Νάπας και δήμου Σωτήρας από την Κύπρο μιλώντας για το πρόγραμμα είπε: «Είναι το δεύτερο έργο που υλοποιούμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Φιλοδοξία μας είναι οι πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα να καταστούν πλήρως προσβάσιμες. Ήδη στην Αγία Νάπα έχουμε κατορθώσει να φτάσουμε σε ένα αρκετά καλό σημείο προσβασιμότητας. Έχουμε αναπτύξει δράσεις τόσο στις παραλίες, όσο και σε δημόσιους χώρους. Το δημοτικό μας μέγαρο το έχουμε κάνει πλήρως προσβάσιμο. Στις παραλίες έχουμε εγκαταστήσει συστήματα τυφλών, το πρώτο στην Κύπρο, ίσως και στην Ελλάδα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε τυφλά άτομα να μπαίνουν μέσα στη θάλασσα με ασφάλεια χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όσον αφορά στη Σωτήρα, εκεί έχουμε καταφέρει το δημοτικό μέγαρο να το κάνουμε πλήρως προσβάσιμο. Έχουμε εγκαταστήσει αναβατόρια ή ασανσέρ, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να μετακινούμε τα άτομα με αναπηρία με ασφάλεια σε διάφορους χώρους. Αυτό βέβαια έχει γίνει και στην Αγία Νάπα. Οπότε οι δύο πόλεις της Κύπρου και το Ρέθυμνο φιλοδοξούν στο επόμενο σχέδιο να συνεχίσουν την προσπάθεια για δράσεις σε προσβασιμότητα, με τελικό στόχο την πλήρη προσβασιμότητα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης, ανέφερε: «Είναι μια συνεργασία, η οποία είχε αποδώσει τα μέγιστα σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που απευθύνεται κυρίως στα άτομα με αναπηρία, αλλά και σε όλα τα εμποδιζόμενα. Όμως, πέρα από αυτό αναβαθμίζει και τη ζωή των ατόμων με αναπηρία του Ρεθύμνου και των επισκεπτών του. Σημαντικά έργα που μέσα από αυτήν τη διαδρομή και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχαμε και τότε πέντε-έξι σημαντικά έργα, τα οποία πραγματικά νομίζω ότι καθιστούν το Ρέθυμνο μια από τις πιο προσβάσιμες πόλεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον. Έχουμε φυσικά και το δομημένο περιβάλλον, το οποίο αυτήν τη στιγμή βάσει της σχετικής νομοθεσίας γίνεται μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις ανάγκες, τις δυσκολίες, δηλαδή τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη συνέχεια να ιεραρχηθούν και να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις προκειμένου και να βελτιωθούν οι υπάρχουσες, αλλά και μέσω των αναπλάσεων να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε στενή συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης, με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και νομίζω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στον τομέα αυτό».
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης, σύμβουλος του δημάρχου και υπεύθυνος υλοποίησης του έργου: «Το έργο ολοκληρώνεται στο τέλος του Οκτώβρη με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι ότι πλέον μιλάμε για προσβάσιμο τουρισμό και αυτό που θέλουμε να κάνουμε οι τρεις δήμοι που συμμετείχαν μαζί με τη βοήθεια της ΕΣΑμεΑ, τους δήμους μας προσβάσιμους σε κόσμο που πραγματικά δυσκολεύεται να μετακινηθεί. Άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο, ακόμα και μητέρες με τα παιδιά έχουν δυσκολίες προσβασιμότητας. Το ζητούμενο είναι ότι πλέον πρέπει να επικεντρωθούμε στην πληροφόρηση, γιατί η προσβασιμότητα δεν είναι μόνο η προσπελασιμότητα, αλλά είναι και η μετάδοση της πληροφορίας. Αυτό προσπαθούμε επιπλέον να κάνουμε με την ψηφιακή πλατφόρμα που μας υλοποίησε η ΕΣΑμεΑ, αλλά ακόμα και οι πινακίδες braille που τοποθετήθηκαν στο Ρέθυμνο είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, γιατί δεν είναι μόνο για τυφλούς, αλλά είναι και για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, βλέποντες αλλά θέλουν λίγο μεγαλύτερους χαρακτήρες για να μπορούν να λάβουν την πληροφορία. Το εμβληματικό έργο στη συγκεκριμένη φάση είναι το ελαιοτριβείο των Αρμένων. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό μνημείο του δήμου μας, το οποίο είχε σοβαρά προβλήματα, ήταν ετοιμόρροπο και με τη βοήθεια αυτού του έργου το ανακαινίσαμε πλήρως, το ενισχύσαμε στατικά, το κάναμε πλήρως προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία και προφανώς το δίνουμε και για χρήση. Το κάνουμε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα δίνει με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων σε όσους το επισκέπτονται την απαραίτητη πληροφορία για την προηγούμενη χρήση του, του ελαιοτριβείου».