Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η τοποθέτηση των έξι υποψηφίων για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.
Το προγραμματικό πλαίσιο και τις απόψεις τους για την «επόμενη ημέρα» παρουσίασαν οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.
Μάλιστα, εκτός των μελών της είχαν προσκληθεί οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και θεσμικά εκλεγμένοι (δήμαρχοι κ.α.).
Ανδρουλάκης: Λογοδοτώ μόνο στον λαό
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα με ποιον θα πάτε. Το ερώτημα πλέον είναι πότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση και θα στείλει τη ΝΔ στο σπίτι της» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
«Κοπιάσαμε και αγωνιστήκαμε για να είναι σήμερα η προσδοκία του προοδευτικού κόσμου. Κοπιάσαμε για να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομος δημοκρατικό πόλος» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να εκπροσωπήσει τις αγωνίες και τα όνειρα του λαού βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε σε ενίσχυση του προοδευτικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ:
«Μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όχι στο άγνωστο ρισκάροντας όσα πέτυχαμε. Άλμα με βάση τις αρχές μας, χτίζοντας και όχι αποδημώντας. Χωρίς διχόνοια και λαϊκισμό. Δεν υπάρχουν εύκολες υποσχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Έστρεψε τα βέλη κατά όσων τον αμφισβητούν σημειώνοντας ότι έθεσαν θέμα ηγεσίας δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. «Ο λαός θα κρίνει αν αυτοί αγωνιούσαν για την πορεία της παράταξης» είπε.
«Δεν με πήρε ποτέ κανείς από το χέρι και δεν είχα ανάγκη να με κηδεμονεύσει. Δεν θα είμαι ποτέ διαχειρίσιμος. Λογοδοτώ μόνο στα μέλη της παράταξης και το λαό» ανέφερε.
«Απευθύνομαι στην πλατιά συμμαχία του προοδευτικού κόσμου που θα κρίνει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως «απαξίωσε τη δημόσια υγεία και παιδεία, βάφτισε μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις συμφερόντων».
«Αυτό το πελατειακό σύστημα εξουσίας είναι ο μεγάλος αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ακόμα πιο δυνατά μετά τις 13 Οκτωβρίου για να σταματήσουμε την παρακμή».
Γερουλάνος: Θα υπηρετήσω την ενότητα
Με την «λαϊκή απαίτηση αλλαγής ηγεσίας» ξεκίνησε η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου.
«Πρέπει να εμπνεύσουμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πάνε στην κάλπη. Μένουν σπίτι και περιμένουν να δουν αν θα τους δώσουμε λίγη σιγουριά και μια σπιθαμή ελπίδας. Τώρα είναι η ώρα της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε. Αυτή η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις Απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, και αλλαγή ηγεσίας».
Αναφερόμενος στη δική του υποψηφιότητα ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Πιστεύω στη σύνθεση και τη δύναμη της συλλογικής δουλειάς. Από την πρώτη μέρα συγκρούστηκα αλλά πάντα πολιτικά και ποτέ προσωπικά».
Γιαννακοπούλου: Βρέχει ψήφους και μένουμε στο 13%
Αμέσως μετά τον κ. Γερουλάνο, το λόγο πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορεί όταν βρέχει ψήφους, το κόμμα να μένει με 13% και να δηλώνει ικανοποιημένο. Η επανασύνδεση με την κοινωνία πρέπει να είναι ο πρώτος μας στόχος
Για να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη χρειάζεται μια νέα αρχή, με νέα ηγεσία, με καθαρή φυσιογνωμία, χωρίς θολά μηνύματα Μπορούμε στις εκλογές του 27 όχι μόνο να νικήσουμε τον Μητσοτάκη αλλά να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπει σε καθοδική πορεία και αμφισβητείται για τις αναποτελεσματικές πρακτικές της. Δεν πάει άλλο με την αντιλαϊκή πολιτική».
Αναφερόμενη στην υποψηφιότητα της είπε ότι το έκανε «με αίσθημα ευθύνης και όχι για να καταγράψω ένα ποσοστό και να το εξαργυρώσω στο πλαίσιο κάποιας εσωκομματικής διαδικασίας».
«Κατέθεσα υποψηφιότητα για να εκφράσω τις ανάγκες της μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας που προσδοκά ένα σύγχρονο ΠΑΣΟΚ» είπε.
Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται ένα Big Bang στο ΠΑΣΟΚ
Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα big bang καθώς, όπως υποστήριξε, δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις εξέφρασε στην ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου. «Είμαστε εδώ λοιπόν γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Για να ανταποκριθεί στο ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή και να είναι η εναλλακτική δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις χρειάζεται ένα Big Bang», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα η ίδια είχε σημειώσει: «Είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας ιστορικής παράταξης και αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη μας. Πρέπει λοιπόν να προσελκύσουμε και να πείσουμε ό,τι σημαντικότερο έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε και οι έξι σημαιοφόροι ώστε την επόμενη μέρα ο καθένας από την πλευρά του να βοηθήσει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό συγκροτημένο κόμμα και εξακολουθεί να μην είναι η εναλλακτική πρόταση. Ο κύκλος της κυβέρνησης κλείνει αλλά δεν φαίνεται το κόμμα που θα γίνει κυβέρνηση».
Χάρης Δούκας: «Η εκλογή προέδρου έχει Εθνικά χαρακτηριστικά»
Την Άννα Διαμαντοπούλου διαδέχτηκε στο βήμα ο Χάρης Δούκας. «Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα που διχάζουν την παράταξη. Δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Η εκλογή προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει και Εθνική χαρακτηριστικά. Γιατί από τη συμμετοχή ή όχι θα φανεί και αν η παράταξή μας θα γίνει κυβέρνηση και αν θα δώσουμε στον λαό ξανά την ελπίδα. Να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί ξανά ότι δεν μένει κανείς πίσω», είπε στον πρόλογό του ο Δήμαρχος της Αθήνας.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για γνήσιες προοδευτικές θέσεις και πολιτικές. «Στέκομαι μπροστά σας σήμερα και θέλω να σας μιλήσω με την καρδιά μου, δεν θα αναφερθώ στα μικρά και ασήμαντα που μπορεί να διχάσουν την παράταξη. Οι τεράστιες ανισότητες υπονομεύουν την κοινωνική δικαιοσύνη, ο κύκλος της φθοράς ξεκίνησε, η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Δούκας και αναφέρθηκε στη μεγάλη αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας.
«Παρά τη φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ξεκάθαρο στίγμα. Η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι ήττα. Το είπε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, υπενθύμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα».
Χρειάζεται νέα αλλαγή με τόλμη και αποφασιστικότητα, με σχέδιο και κοινωνικές συμμαχίες, επεσήμανε ο Χάρης Δούκας.
Αναφέρθηκε στο ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι θα συγκρουστεί όπου απαιτείται για την ανασυγκρότηση του με χρήματα μεταξύ άλλων από υπερκέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών.
Αναφέρθηκε στη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την παραγωγή. «Όχι στα ολιγοπώλια και τα ασύδοτα καρτέλ, διόρθωση της αγοράς». Μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη ενός δημόσιου πυλώνα ενέργειας: «Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό , δεν μπορεί να είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Το 50 % της παραγωγικής ενέργειας, να ανήκει στους πολίτες με νόμο. Ούτε το νερό να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας, δε θα δεχθούμε την εμπορευματοποίηση του», πρόσθεσε ο Χάρης Δούκας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για επαναφορά του κατώτατου μισθού και της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Όπως και την ίδρυση Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής για να δημιουργηθούν κοινωνικές κατοικίες και να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια.
«Να ανοίξουμε ένα νέο ενάρετο κύκλο υπέρβασης», επεσήμανε ο κ. Δούκας και μίλησε για ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης: «Οραματίζομαι ένα κόμμα όχι για καρέκλες αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας. Πιστεύω βαθιά στη συλλογική δουλειά και την ευθύνη.
Υπάρχουν τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν πήγαν στην κάλπη αυτούς ψάχνουμε για να ενώσουμε δυνάμεις όπως το κάναμε στην Αθήνα. Με πολιτική αυτονομία, χωρίς συμβιβασμούς.
«Από τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν περισσεύει κανείς», τόνισε ο κ. Δούκας καλώντας σε ενότητα την επομένη της εσωκομματικής κάλπης. «Αυτός ο Οκτώβρης θα γίνει η αφετηρία για τη νέα αλλαγή, πάμε ενωτικά ανάφερε χαρακτηριστικά».
Ένα συνέδριο προοδευτικούς και δημοκράτες να συμμετέχουν ισότιμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αλλαγής.
«Δεν μπορούμε να μην έχουμε γραμματέα αυτοδιοίκησης στο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε με νόημα ο κ. Δούκας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μας μετατρέψει (την Τοπική Αυτοδιοίκηση) από πρωταγωνιστές σε επαίτες.
«Θα δώσουμε τέλος στο συγκεντρωτικό κράτος του Μαξίμου. Θα κάνουμε το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα αποκέντρωσης. Η μάχη που δίνουμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι και η μάχη για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της ΤΑ», επεσήμανε ο Χάρης Δούκας.
«Δεν φοβόμαστε το Μαξίμου, όσο μας χτυπούν τόσο θα δυναμώνουμε».
Κατρίνης: «Όχι σε επιλογές που θέλουν μικρό και ελεγχόμενο το ΠΑΣΟΚ»
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».
Υποστήριξε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.
«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά. Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.
Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα. Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Επισήμανε με έμφαση ότι:
– Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.
– Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.
- Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.
- Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως “Πρωθυπουργήσιμοι”. Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο σε ένα χρόνο από τώρα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια ή και χειρότερη θέση.
«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.
Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά».
Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται – εκτός από το πεδίο της κοινωνίας – στο κοινοβούλιο. Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία.
Και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Εκτός, αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και οι πολίτες θα μας περιμένουν μέχρι να βαρεθούν τον κ. Μητσοτάκη και θα μας προτιμήσουν νομοτελειακά.
Άλλωστε, το είδαμε στην πράξη. Τι είδαμε; Ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.
Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα.
Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».
Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.
Πηγή: Creta24