9 °C Rethymno, GR
30/01/2023

ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΥΨΟΥΣ 50 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης στον δήμο Ρεθύμνου

• Τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. από τεχνοκράτες της Κομισιόν

Ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 50 εκ. ευρώ για την υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος με έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και υποδομές πολιτικής προστασίας αλλά και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της περιλαμβάνονται στο ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης του μητροπολιτικού δήμου για την επόμενη εικοσαετία.

Η σύμβαση της Ε.Ε. με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. έχει ήδη υπογραφεί και ήδη από τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι πρώτες προσκλήσεις έργων. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αποτελεί τη μοναδική ελληνική δημοτική επιχείρηση που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα αυτό της Κομισιόν μαζί με ακόμα τρεις βιότοπους σε βόρεια Ελλάδα. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα αξιοποιηθούν στη χώρα μας είναι 200 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου μαζί με 11 ακόμα δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας περιλαμβάνεται σε άλλο πρόγραμμα της Κομισιόν, μέσω του οποίου υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισής της, προκειμένου να παρέχεται επιστημονική και τεχνική βοήθεια σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν αλλά και στην ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εναρμόνιση της χώρας με το ευρωπαϊκό πρότυπο σε ό,τι αφορά ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης.

Στο πλαίσιο αυτό χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο παρουσία των τεχνοκρατών της Κομισιόν, μέλη της ομάδας Jasper, όπως ονομάζονται, καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ, Νικόλαου Μαμαλούγκα, του προέδρου και στελεχών της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.

Σημειώνεται ότι το ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κύκλου νερού για τον δήμο Ρεθύμνου αναπτύσσεται σε πέντε άξονες παρέμβασης που έχουν ως εξής:

α) ύδρευση με ενδεικτικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ

β) ορθολογική διαχείριση αστικών λυμάτων, προϋπολογισμού 19 εκ. ευρώ

γ) αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας και βιώσιμη διαχείριση όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ

δ) βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ

ε) ψηφιακός μετασχηματισμός, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία αυτή της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., που θα μπορέσει με ευρωπαϊκούς πόρους να λύσει σημαντικά ζητήματα και να προχωρήσει σε έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική θωράκιση του μητροπολιτικού δήμου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Μέχρι τώρα υπήρχε μια φιλοσοφία, ότι ανοίγουν προγράμματα ανταγωνιστικά, «τρέχουν» όλοι, διεκδικούν, παίρνουν και κάνουν επιμέρους θέματα. Πλέον η Ε.Ε. αποφασίζει ότι αυτό πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο ολιστικό, δηλαδή πάμε σε μια περιοχή και τελειώνουμε τα προβλήματά της. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η ευλογία ότι το Ρέθυμνο επιλέχτηκε ως ο δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. του που θα κάνει πιλοτικά αυτόν τον νέο σχεδιασμό. Από αυτόν τον σχεδιασμό θα προκύψουν, φυσικά, και ευθύνες, αφού θα είμαστε οι πρώτοι, γιατί έτσι θα αναδειχτούν όλα τα προβλήματα. Όμως, είμαστε και τυχεροί γιατί θα πάρουμε τη χρηματοδότηση, η οποία προφανώς θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, αλλά εμείς κατά προνόμιο ξεκινάμε έχοντας στη διάθεσή μας ένα ποσό περίπου 50.000.000€, το οποίο θεωρώ ότι θα το επαυξάνουμε διαρκώς με τα άλλα παράλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό είναι ήδη υπογεγραμμένο μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ε.Ε. Οι περιοχές είναι ονοματισμένες, είναι το Ρέθυμνο και άλλες τρεις περιοχές που έχουν τα στοιχεία του βιότοπου. Εμείς θα αποδείξουμε με τον τρόπο που θα εργαστούμε, με τη βοήθεια και του υπουργείου, αλλά και των «Jaspers», των στελεχών μας και των εξαιρετικών μας συνεργατών ότι ήταν μια πολύ καλή επιλογή μιας περιοχής που έχει πάρα πολλά προβλήματα, που είναι ένας δημοφιλές τουριστικός προορισμός, που δέχεται μια τρομαχτική ένταση στα προβλήματά του λόγω της «κοσμοπλημμύρας» των επισκεπτών που δεχόμαστε επί πολλούς μήνες -ελπίζω για 12 μήνες- να τα καταφέρουμε σύντομα στον τόπο μας. Η σημερινή μέρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική, για να μην πω ότι είναι μια ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο».

Όπως πρόσθεσε η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. έχει ένα έτοιμο κατάλογο έργων, χωρισμένα ανά κατηγορία, με βάση τα ποια είναι άμεσα προς δημοπράτηση, ποια είναι υπό μελέτη και ποια θέλουν μια βοήθεια για να ωριμάσουν. Μέσα από το πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε, προκύπτει χρηματοδότηση και για τη βοήθεια μελετών και της ωρίμανσης των έργων. «Άρα η Ε.Ε. έχει μια φροντίδα πλέον για εμάς, ώστε να μας δίνει την οικονομική και τεχνική δυνατότητα αυτών που έχουμε σχεδιάσει να υλοποιηθούν. Οφείλω να πω ότι αυτό είναι καρπός μιας πολύ σοβαρής δουλειάς που έγινε στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. από όλα τα στελέχη μας, τη γενική διευθύντρια κ. Γεωργιάδου, από τους εξαιρετικούς συνεργάτες που μας βοήθησαν και είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση του μάστερ πλαν της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Φυσικά όλα αυτά υπό τη φυσική εποπτεία και παρουσία του προέδρου κ. Θεοδωράκη, αλλά αν μου επιτρέπεται και τη δική μου. Τα έργα είναι περίπου προσδιορισμένα, αλλά ήδη κάποια από αυτά τα διεκδικούμε και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα λοιπόν, δεν είμαστε σήμερα δεσμευμένοι. Το ερώτημα είναι, «στο τέλος της ημέρας θα έχετε αντιμετωπίσει όλα τα θέματα αυτών των αξόνων στο Ρέθυμνο;». Η απάντηση είναι «ναι». «Με ποια χρήματα;», «με τα 50.000.000€ που είναι ήδη εξασφαλισμένα του προγράμματος που μιλάμε σήμερα, συν όμως όλων των άλλων που θα έρθουν σε εμάς, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα περιφερειακά ταμεία, από ίδιους πόρους, από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ανοίξει». Αυτήν τη στιγμή διεκδικούμε 32.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν τα πάρουμε, κάποια έργα από αυτά που είχαμε υπολογίσει ότι θα γίνουν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα τα έχουμε κάνει ήδη με άλλο και θα πάμε για άλλα. Θέλουμε στο τέλος της ημέρας να μην υπάρχει ούτε ένας οικισμός στον δήμο μας που να μην έχει λύσει το θέμα ύδρευσης – αποχέτευσης, να ενισχύσουμε και την πολιτική προστασία υπό την έννοια των αντιπλημμυρικών ζωνών που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και η Ε.Ε. το βλέπει πάρα πολύ σοβαρά» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στον χαιρετισμό του στην Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου, σήμερα υλοποιούνται έργα και δράσεις προϋπολογισμού ύψους περίπου 34 εκ. ευρώ στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, ενεργειακής αναβάθμισης – εξοικονόμησης, χρηματοδοτούμενα από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το ΠΕΠ Κρήτης, το ΠΔΕ Κρήτης, το ΠΔΕ, το υπ. Ναυτιλίας και με ίδιους πόρους. Ταυτόχρονα, όπως είπε, η Δ.Ε.Υ.Α. έχει υποβάλλει και αναμένει την αξιολόγηση προτάσεων ύψους 32 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νίκο Μαμαλούγκα: «Προβλέπεται μέσα στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος ΠΕΚΑ 21 – 27 να υλοποιηθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και στον δήμο Ρεθύμνου ένα ολιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, επεξεργασίας νερού, επαναχρησιμοποίησης και διαχείρισης λυματολάσπης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Ρεθύμνου. Το λέμε αυτό το πρόγραμμα ολιστικό, το οποίο ζητήθηκε και από την Ε.Ε., ώστε να δειχθεί, να αναδειχθεί ότι η διαχείριση από μια Δ.Ε.Υ.Α. των νερών και των λυμάτων γίνεται με ολιστικό τρόπο. Το έργο αυτό, ο δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α. είναι ονοματισμένοι στο πρόγραμμα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα δοθεί μια πρόσκληση από τη διαχειριστική του ΠΕΚΑ, ώστε να υποβληθούν σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προτάσεις για να ξεκινήσει να ενεργοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οπότε με αυτήν τη διαδικασία και με τα έργα που υλοποιούνται στην παρούσα προγραμματική, όπως και με την πρόβλεψη του νέου προγράμματος του ολιστικού στην επόμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει μια συνέχεια και ένα διαρκές καλό αποτέλεσμα.

Σε ένα μεγάλο μέρος θα αντιμετωπιστούν προβλήματα, γιατί το συγκεκριμένο ολιστικό πρόβλημα προφανώς δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου. Παράλληλα όμως, το ολιστικό αυτό πρόγραμμα βοηθάει σε έναν βέλτιστο τρόπο διαχείρισης και ταυτόχρονα, με τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που δουλεύουν παράλληλα με το συγκεκριμένο ολιστικό πρόγραμμα, στο τέλος της ημέρας πιστεύουμε ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με μια ολιστική διαχείριση και κάλυψη των αναγκών της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.».

Το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστική Ανάπτυξης Dg Regio, Νίκος Κουντούρογλου, ανέφερε:

«Σήμερα θεωρούμε ότι για το Ρέθυμνο είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, καθώς αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα μιας εποχής ολιστικού, πιο ενιαίου σχεδιασμού για τον τομέα υδάτων και λυμάτων στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρωγός σε αυτήν την εθνική προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Μαρινάκη και της κεντρικής διοίκησης των εθνικών αρχών για αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία ευελπιστούμε ότι θα κάνει τον τομέα των υδάτων και των λυμάτων στην Ελλάδα πιο στρατηγικό και θα βοηθήσει, θα επικουρήσει στην ταχύτερη συμμόρφωση της χώρας και με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και με τις νέες διατάξεις της οδηγίας για το πόσιμο νερό».

 

Τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν για την βελτίωση της λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου περιλαμβάνεται μαζί με ακόμα 11 δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας που θα έχουν την τεχνική, επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη των στελεχών της Κομισιόν, προκειμένου να υλοποιήσουν τα προγράμματα της Ε.Ε., αλλά και να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Ο προϊστάμενος του προγράμματος «Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Προστασία για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 ανέφερε: «Στο πρόγραμμα Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Προστασία για την προγραμματική περίοδο 14 – 20 και 21 – 27 η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου επιλέχτηκε μέσα από ένα πρόγραμμα που πρόκειται να κάνει το Jaspers σαν 12η Δ.Ε.Υ.Α., η οποία θεωρείται από τις καλές Δ.Ε.Υ.Α., που λειτουργούν εύρυθμα. Θα μπορέσουμε να αναδείξουμε πιθανά προβλήματα που υπάρχουν: τρόπος λειτουργίας, τιμολογιακή πολιτική και διάφορα άλλα θέματα διαχειριστικά και τεχνικά, τα οποία χρίζουν ανάλυσης και περαιτέρω βελτίωσης ή επίλυσης διαφόρων προβλημάτων. Θεωρούμε ότι η συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α., τη Διαχειριστική Αρχή και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι άριστη. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο από πλευράς προσωπικού, τεχνικών ικανοτήτων και διαχείρισης έργων. Ήδη, αυτήν τη στιγμή, χρηματοδοτούνται έργα, τα οποία ολοκληρώνουν τον βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου, ο οποίος, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ίσως ο μοναδικός βιολογικός καθαρισμός της χώρας που επεξεργάζεται και τη λυματολάσπη με αντίστοιχη επεξεργασία συγκεκριμένα κομποστοποίησης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, είπε: «Είναι ένας πολύ φιλόδοξος σχεδιασμός που υπάρχει για μια ολιστική διαχείριση όλων αυτών των μεγάλων ζητημάτων που είναι άμεσα συναρτημένη με το καλύτερο περιβάλλον, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, το καλύτερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε μια εκ των δώδεκα περιοχών που μας διάλεξαν οι «Jaspers» για να στηρίξουν. Μέσα από την τεχνική συνεργασία που θα κάνουν τα αξιόλογα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., νομίζω ότι θα προκύψουν οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και ο προσδιορισμός των αιτιών αυτών των αδυναμιών που υπάρχουν, για να μπορέσουμε πραγματικά να βελτιωθούμε και εμείς, αλλά και η πολιτεία και η Ε.Ε. να πάρει τις σωστές αποφάσεις» είπε ο Γ. Μαρινάκης συμπληρώνοντας ότι: «Θα γίνει μια μελέτη, η οποία θα «ακτινογραφήσει» ποια είναι η κατάσταση του Δ.Ε.Υ.Α. για να αποκρουστεί αυτή η αντίληψη που υπήρχε και στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι προβληματικές επιχειρήσεις. Εμείς θέλαμε να είμαστε στο δείγμα των 12 και όχι των 35, γιατί το Jaspers στις υπόλοιπες 35 περιοχές η εταιρεία έκανε απλώς μια «ακτινογραφία» των προβλημάτων. Εμείς θα έχουμε δυναμική υποστήριξη από τους Jaspers στα θέματα των τεχνικών ζητημάτων και των βοηθειών που θα ζητάμε συνέχεια για να κάνουμε αυτό το ολιστικό πρόγραμμα για το οποίο μιλάμε».