Της ΜΕΡΣΙΝΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΝΗ*
Το σημαντικότερο θέμα για ένα άτομο ΑΜΕΑ είναι η αποδοχή από την κοινωνία που ζει!
Υπάρχουν πολλών ειδών αναπηρίες, κινητική, αισθησιακή, νοητική, αναπτυξιακή, γνωστική, ψυχική, άτομα τυφλά, κωφά, με σύνδρομο down, πολλαπλή αναπηρία κ.λπ. Για κάθε είδους αναπηρία χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση. Πλην όμως όλων των ειδών οι αναπηρίες χρειάζονται κάτι κοινό: εύκολη πρόσβαση παντού!
Ας αναρωτηθούμε όλοι μας είναι η πόλη μας και η επαρχία της φιλική και προσβάσιμη σε άτομα ΑΜΕΑ; Θέλουμε μία πόλη φιλική και προσβάσιμη σε άτομα ΑΜΕΑ;
Ως πολύ κοντινή φίλη ατόμου ΑΜΕΑ, έχω βιώσει προσωπικά την πολλάκις ανυπόφορη καθημερινότητα του φίλου μου, καθώς και του ατόμου – συνοδού του, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στα πεζοδρόμια της πόλης μας, της συνεχούς παράνομης κατάληψης των θέσεων parking ΑΜΕΑ, της σχεδόν ανύπαρκτης προσβασιμότητας στη θάλασσα, στα Δημόσια κτίρια ή ακόμη και στα σχολεία.
Ονειρεύομαι λοιπόν τη πόλη μου φιλική και προσβάσιμη στα άτομα ΑΜΕΑ όχι μόνο στις υποδομές κτιρίων, πεζοδρομίων, δημοσίων χώρων, παραλιών αλλά και σε κάθε λογής υπηρεσία προς τα εν λόγω άτομα, όπως διαδραστικοί οπτικοακουστικοί, φωνητικοί ενημερωτικοί πίνακες σε διάφορα σημεία στη πόλη μας, γραμμένοι ακόμη και στη γλώσσα Braille, όπου να παρέχονται πληροφορίες για τη πόλη μας σχετικά με τις υπηρεσίες, τα αξιοθέατα, την εστίαση, τους χώρους αναψυχής, τις κοντινότερες παραλίες κ.λπ. μιας και ζούμε σε μία άκρως τουριστική πόλη.
Ονειρεύομαι να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, να ελέγχονται άμεσα και αποτελεσματικότερα για τη χρήση τους, να επιδιορθωθούν άμεσα τα σπασμένα πεζοδρόμια και να αδειάσουν από ότι εμποδίζει την πρόσβαση ατόμων ΑΜΕΑ, να ληφθεί μέριμνα για πρόσβαση των εν λόγω ατόμων, σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και στη Φορτέτσα.
Ονειρεύομαι ακόμη να δημιουργήσουμε εμείς, εδώ στο Ρέθυμνο, πρώτοι στην Ελλάδα παιδικές χαρές για παιδιά ΑΜΕΑ, ώστε να ακούγονται και αυτές οι παιδικές χαρούμενες φωνούλες.
Ονειρεύομαι να υπάρχουν ράμπες ΑΜΕΑ σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και προσβάσιμοι χώροι υγιεινής σε όλα τα κτίρια.
Ονειρεύομαι την ίδρυση τμήματος ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου μας προς τα άτομα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους, ώστε να σταματήσει κάθε κοινωνικός αποκλεισμός στη πόλη μας.
Ονειρεύομαι τη δημιουργία σύγχρονων πλαισίων διαβίωσης και παροχής υπηρεσιών προσωρινής φιλοξενίας από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και την αρωγή στην εξεύρεση απασχόλησης μέσω τοπικών επιχειρηματιών με ταυτόχρονη ανάδειξη των τελευταίων στη τοπική κοινωνία.
Υπολογίζεται (στοιχεία ΠΟΥ) ότι το ποσοστό του πληθυσμού ατόμων με αναπηρία στο κόσμο αγγίζει το 12% συνεχώς αυξανόμενο κυρίως από τα τροχαία ατυχήματα.
Στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία υπολογίζεται ο αριθμός ατόμων ΑΜΕΑ περίπου στο 1 εκατομμύριο.
Ας κοιτάξουμε όλοι γύρω μας, να δούμε πόσα άτομα με αναπηρία έχουν προσπεράσει τις δυσκολίες τους και έχουν ενταχθεί ενεργά και παραγωγικά στην κοινωνία μας, ως χρήσιμα μέλη της.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι έχουμε χρέος προς τα άτομα αυτά να τα διευκολύνουμε να προσπεράσουν τα εμπόδια τους, να εκφράσουν τη ταυτότητά τους ελεύθερα και να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής του ανθρώπου.
Έτσι θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στην μείωση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού τους από την κοινωνία μας.
Αυτή τη πόλη ονειρεύομαι… Αυτό το Ρέθυμνο…
* Η Μερσίνη Καρνή είναι δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Μαζί για την Αλλαγή»