Μεγαλύτερη η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, υψηλή η ποιότητα του σταφυλιού
Ν. Μηλιαράκης: «Πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος στο πρόβλημα της λειψυδρίας και να δούμε πως θα το διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια»
Πρώιμη ήταν η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών στην Κρήτη κατά περίπου 20 ημέρες, καθώς σε κάποιες περιοχές του νησιού ξεκίνησε ήδη από τα μέσα Ιουλίου. Αυτό οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην έλλειψη νερού που επηρεάζει την ανάπτυξη του αμπελιού και επιταχύνει την ωριμότητά του, σύμφωνα με τους αμπελουργούς.
Πλέον η διαδικασία της συγκομιδής είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με το 90% των σταφυλιών να έχουν τρυγηθεί αυτήν τη στιγμή. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ικανοποιητική χρονιά για τον κλάδο όσον αφορά στην ποιότητα η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Βέβαια, η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη περίπου στο 30% σε ποσότητα σύμφωνα με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων, όμως σε σύγκριση με την περυσινή παραγωγή του 2023 που ήταν μειωμένη κατά 70%, η νέα σοδειά είναι αυξημένη σε ποσότητα, όχι όμως η αναμενόμενη για τους αμπελουργούς.
Τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της συγκομιδής οι αμπελουργοί περιέγραψε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης:
«Τα χαρακτηριστικά της χρονιάς είναι η πρωιμότητα στη συγκομιδή κατά 20 ημέρες, κάτι το οποίο καλό είναι να μην συνεχίσει, διότι εάν συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα θα είναι μεγάλα. Το θέμα της λειψυδρίας είναι η μεγαλύτερη δυσκολία και επειδή θα εξακολουθούμε σίγουρα να το αντιμετωπίζομαι τα επόμενα χρόνια, εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος για να δούμε πως θα το διαχειριστούμε. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η λειψυδρία και οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες. Η λειψυδρία που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του αμπελιού και επιταχύνει την ωριμότητά τους στον χρόνο».
Παράλληλα, άλλη μια δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως οι υπόλοιποι κλάδοι του πρωτογενή τομέα, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, στο οποίο συγκαταλέγονται και τα εργατικά χέρια:
«Η διαδικασία του τρύγου στην Κρήτη γίνεται χειρωνακτικά. Τα εργατικά χέρια είναι επίσης μια δυσκολία. Υπάρχει έλλειψη, αλλά δεν είναι το απόλυτο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι τα κοστολόγια είναι αυτά που έχουν αυξηθεί στην εύρεση εργατικού προσωπικού. Όπως και γενικότερα το κοστολόγιο καλλιέργειας του αμπελιού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ένας λόγος είναι τα εργατικά χέρια», τόνισε ο κ. Μηλιαράκης.
Τους λόγους που οδήγησαν στην πρώιμη συγκομιδή των σταφυλιών, καθώς και τις επιπτώσεις στην παραγωγή σταφυλιών εξήγησε ο κ. Μηλιαράκης αναφέροντας:
«Η συγκομιδή είναι σχεδόν στα τελειώματά της, έχει ολοκληρωθεί στο 90%. Ο τρύγος έγινε πολύ νωρίτερα φέτος στην Κρήτη και αυτό συνέβη αφενός διότι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο, κάτι το οποίο ωρίμασε νωρίτερα τα σταφύλια. Δεν θα έλεγα ότι είναι απόλυτα θετικό, χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις -τουλάχιστον για φέτος- σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σταφυλιού. Η ποιότητα του σταφυλιού φέτος είναι πάρα πολύ καλή. Από την άλλη αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν στην ποσότητα των σταφυλιών που έχουν τρυγηθεί. Είναι λιγότερες από ό,τι αυτές συνήθως τρυγούμε και ίσως λιγότερες από αυτές που είχαμε υπολογίσει ότι θα τρυγήσουμε. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι είναι μεγαλύτερη η ποσότητα, διότι πέρυσι είχαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις βροχές του Ιουνίου, που είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο σταφύλι και κατά συνέπεια υπήρχε μια πτώση στην παραγωγή μέχρι και 70%. Φέτος εκτιμώ ότι μεσοσταθμικά πρέπει να είμαστε μείον 30%-40% σε σχέση με τον μέσο όρο. Οπότε είναι λίγο μεγαλύτερη η ποσότητα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα».
Ξεκίνησε η παραγωγή κρασιού που θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβρη
Τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμα τα κρασιά της νέας σοδειάς να μπουν στο μπουκάλι, που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της οινοποίησης, η οποία διαρκεί κατά προσέγγιση δύο μήνες.
«Μετά τον τρύγο έχουμε τη διαδικασία της οινοποίησης, που ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο δίμηνο μετά τον τρύγο. Τα κρασιά της νέα σοδιάς εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμα φέτος μέσα στον Νοέμβριο. Αυτήν τη στιγμή τα κρασιά είναι στο στάδιο δημιουργίας, το οποίο χρειάζεται δύο μήνες -ανάλογα τη διαδικασία- και έπειτα κάποια μπαίνουν σε βαρέλια για ωρίμανση και κάποια είναι έτοιμα και μπαίνουν στο μπουκάλι. Από αρχές Νοεμβρίου εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Μηλιαράκης, ενώ για την ποιότητα της φετινής παραγωγής οίνου τόνισε ότι θα είναι πολύ υψηλή, ακολουθώντας την ποιότητα των σταφυλιών.
Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης στηρίζει το αίτημα της περιφέρειας για την τροποποίηση των αδειών που αφορούν τις νέες αμπελοφυτεύσεις
Παράλληλα, αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε με επιστολή ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, προκειμένου το υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποίηση της απόφασης που αφορά τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις, ένα αίτημα το οποίο στηρίζει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του υπουργείου, περιορίζονται οι χορηγούμενες άδειες για καλλιέργεια αμπελιών, κάτι το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στο νησί, παρά του έντονου ενδιαφέροντος από νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτόν.
«Υπάρχει ζήτηση σε στρέμματα για να σιτευτούν αμπέλια στην Κρήτη και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεκολλήσει αυτό το σύστημα και να μπορέσει να δώσει τις ποσότητες στρεμμάτων που ζητώνται από τη στιγμή που είναι ένα προϊόν το οποίο είναι ισχυρό για την οικονομία της Κρήτης. Ο τομέα έχει κάνει σοβαρά βήματα την τελευταία 15ετία και δεν υπάρχει λόγος να το φρενάρουμε στη βάση του, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν άνθρωποι που επιζητούν την καλλιέργεια του αμπελιού. Η επιστολή και η αναζήτηση του κ. Τζεδάκη για τροποποίηση της απόφασης του υπουργείου είναι απόλυτα ορθή. Την υποστηρίζουμε και θα την υποστηρίξουμε περεταίρω και εμείς ως Δίκτυο Οινοποιών», υποστήριξε ο κ. Μηλιαράκης.
Ενώ για τους λόγους που προέβη η κυβέρνηση στον περιορισμό των στρεμμάτων καλλιέργειας αμπελιών ανέφερε:
«Από την πλευρά της κυβέρνησης πιστεύω ότι προχώρησε σε αυτόν τον περιορισμό για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους και έλλειψης συντονισμού και ευελιξίας. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το πλαίσιο προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να προχωρήσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναπτυχθεί το προϊόν των αμπελιών και από τη στιγμή που έχει δείξει ότι έχει δυναμική να αναπτυχθεί δεν υπάρχει λόγος να το βάζουμε φρένο».