Ολοένα και πιο κοντά έρχεται ο στόχος του συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου που αφορά στην δημιουργία ενός κέντρου διημέρευσης για τα άτομα με αναπηρία. Ένας σχεδιασμός ετών που σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά χάρη στις επίμονες προσπάθειες των δραστήριων μελών του συλλόγου που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα χώρο όπου θα μπορούν τα άτομα με αναπηρία να έχουν μια στέγη για να αναπτύσσουν τις δράσεις και τις δεξιότητές τους.
Ήδη όπως μας ενημέρωσε ο Παύλος Μελισσινός διευθυντής δομών και δράσεων, η μελέτη την οποία έχει αναλάβει και υλοποιήσει αφιλοκερδώς το γραφείο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης Θοδωρή Νίνου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών. Το κέντρο διημέρευσης του συλλόγου έχει σχεδιάσει να λειτουργήσει στην περιοχή των Αρμένων σε κτήριο που βρίσκεται στη θέση «Πατητήρα», που είχε προσφερθεί ως δωρεά στον δήμο Ρεθύμνου το 1998 από τον γιατρό Εμμανουήλ Χριστουλάκη. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2020 παραχωρήθηκε στον σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.
«Ο χώρος αυτός είναι ένα κληροδότημα του αείμνηστου γιατρού κ. Χριστουλάκη, ο οποίος το κληροδότησε στον δήμο. Τη μελέτη την έχει αναλάβει το τεχνικό γραφείο «Νίνος» αφιλοκερδώς και τα ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια και αυτά τα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου δωρεά ο ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης). Α. Η μελέτη των αρχιτεκτονικών σχεδίων έχει τελειώσει. Περιμένουμε τα ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια, επειδή έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και πέρυσι τον Μάιο βάσει νέου νόμου που άλλαξε τις κτιριακές υποδομές για τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας. Οπότε, τώρα είναι στην τελειοποίηση των σχεδίων, μετά πάμε σε αδειοδότηση. Πιστεύω ότι το αργότερο μέχρι το τέλος τους επόμενου χρόνου ίσως έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες (εφόσον έχουνε εξασφαλιστεί οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις)» ανέφερε ο κ. Μελισσινός.
Όπως εξήγησε πρόκειται για κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Ένα κέντρο που θα πηγαίνει, όπως λέει, το άτομο εκεί από το πρωί να κάνει όλες του τις συνεδρίες, τις θεραπείες, και τα ταυτόχρονα να εξασκηθεί και σε επαγγελματικές δεξιότητες. «Έχουμε εντάξει στο σχέδιο και έχουμε διαμορφώσει κατάλληλους χώρους να έχουμε διάφορα εργαστήρια. Εργαστήριο εκτύπωσης με το 3D printing, εργαστήριο ανακύκλωσης κ.ά. Το κέντρο διημέρευσης έρχεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα είναι ένα χώρος, ένα κέντρο στο οποίο άνθρωποι με αναπηρίες θα μπορούν να κάνουν όλες τους τις συνεδρίες. Καταρχήν εποπτεύεται από ψυχίατρο, οπότε θα γίνονται λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες για τα παιδιά, για τους γονείς. Θα κάνουν νοσηλεία και θα υπάρχουν όλες αυτές οι παροχές δωρεάν εκεί, οπότε είναι κάτι που λείπει. Ξέρουμε ότι οι γονείς έχουν σταματήσει να κάνουν τις συνεδρίες τους τώρα. Φυσικά θα υπάρχει και φυσικοθεραπεία, γυμναστική, όλο αυτό το κομμάτι της άθλησης. Οπότε θα είναι ένα κέντρο που θα κάνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον άνθρωπο που έχει οποιαδήποτε μορφή αναπηρία. Επίσης θα παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή» προσέθεσε.
Από την πλευρά της η Ειρήνη Κλάδου, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου συμπλήρωσε: «Θα είναι χώρος δικός μας, θα παρέχεται μια επαγγελματική προοπτική για τα άτομα με αναπηρία και επίσης θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε ομάδες πρωινές ενήλικων ατόμων με αναπηρία, αλλά και απογευματινές που θα φιλοξενηθεί το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Η προοπτική μας είναι να δημιουργήσουμε ανθρώπους που θα είναι αυτόνομοι και θα μπορέσουν να ζήσουν ποιοτικά στην κοινωνία με τους δικούς τους τρόπους. Έτσι σε αυτό το άνοιγμα θεωρούμε ότι θα είναι σημαντική και η λειτουργία του κέντρου μας. Δεν θέλουμε να είναι μια κλειστή δομή, πάντα θέλαμε ανοίγματα στην κοινωνία, όχι μόνο του Ρεθύμνου. Γι’ αυτό έχουμε δοκιμάσει πάρα πολλά κομμάτια και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα ακόμα από μια επίσκεψη τώρα που κάναμε στην Ιταλία με τέσσερα άτομα με αναπηρία. Όλα ανοίγουν καινούργιες προκλήσεις για να μπορέσουμε να κινηθούμε στο κομμάτι της ανοιχτής γραμμής της διαχείρισης ατόμων με αναπηρία».
Ο σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό στεγάζεται σήμερα στο ΚΕΦΙΑΠ, που εκεί είναι και το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ – Μαζί μπορούμε του συλλόγου, το οποίο είναι επιχορηγούμενο μέσω ΕΣΠΑ. Στην οδό Σταμαθιουδάκη στεγάζεται το Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ.
Καθοριστικής σημασίας η εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ
Όπως επισημαίνουν τα μέλη του συλλόγου Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό μέσα από τη συμμετοχή του συλλόγου σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανοίγονται σοβαρές προοπτικές για την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ, κάτι που αποτελεί τεράστια σημασία για την κοινωνικοποίησή τους και για την ισότιμη αντιμετώπισή τους.
Όπως εξηγεί ο κ. Μελισσινός, «Επειδή και τα παιδιά από μικρά που είχαμε στον φορέα μας έχουν μεγαλώσει και νέα μέλη που έρχονται, μας απασχολεί πολύ το κομμάτι της εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και της εργασιακής ένταξης. Οπότε μαζεύουμε πληροφορίες, καλές πρακτικές, γνωρίζουμε τα θέματα που αφορούν την εργασιακή ένταξη και τις δυσκολίες που μπορεί να έχει η εργασιακή ένταξη ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα και να δείξουμε ότι είναι εφικτό άνθρωποι με κάποιες δυσκολίες να εργαστούν σε οποιαδήποτε δουλειά. Έτσι, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε εργοδότες, επιχειρήσεις, να τολμήσουν. Τώρα το κράτος δίνει αρκετές παροχές και επιδότηση που αγγίζει το 100% στο εργοδοτικό και μισθοδοτικό κόστος, οπότε τώρα έχουμε τα εργαλεία. Έχουμε την τεχνογνωσία, νομίζω πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα. Κάνουμε αυτό που κάναμε παλιά, την ευαισθητοποίηση στην ευρύτερη κοινωνία για να γνωρίσει ο κόσμος τον αυτισμό, την αναπηρία γενικότερα, την πρώιμη παρέμβαση που είναι σημαντική αν γίνεται από μικρή ηλικία. Τώρα θέλουμε να δείξουμε ότι και η εργασία δεν είναι ένα όνειρο, δεν είναι ένας μύθος για τα άτομα με αναπηρία. Μπορούν να εργαστούν είτε ανεξάρτητα, είτε με μια υποστήριξη. Σίγουρα ο σύλλογος είναι εδώ να παρέχει την υποστήριξη, την ενδυνάμωση στις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση ακόμα αν χρειαστεί στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, για να μπορέσει να αγκαλιάσει ανθρώπους με αναπηρία στον χώρο τους».
Και πρόσθεσε ότι: «Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να παρέχει εκπαίδευση σε επιχειρήσεις σε ανεύρεση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, δηλαδή να βρούμε εργαλεία που θα μπορούν να ανιχνεύουν τις δεξιότητες που έχει το κάθε άτομο με αναπηρία ξεχωριστά. Οπότε το επόμενο πρόγραμμα έχει να κάνει με αυτό το κομμάτι, εκπαίδευση ενηλίκων εργαζομένων και εργοδοτών και ανίχνευση δεξιοτήτων των ίδιων ατόμων με αναπηρία, που να μπορέσουν αν πιστοποιηθούν με κάποιον τρόπο και να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά. Το Κοινωνικό Στέκι ΑμΕΑ σε συνδυασμό με την ΚοινΣΕπ, με την κοινωνική επιχείρηση που έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, απλώς ο covid μας σταμάτησε σε όλο αυτό, έχει αυτόν τον σκοπό, να μπορέσει να εκπαιδεύει, να ανιχνεύει δεξιότητες των ενήλικων ατόμων με αναπηρία, να βρίσκει εργοδότες και να τα προωθεί σαν πρακτική. Πρώτα να έχουν μια εξοικείωση με την εργασία και μετά να πηγαίνουν κανονικά, οπότε αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Εκπαίδευση σε επαγγελματικές δεξιότητες όχι μόνο με αυτισμό, με νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα, με διάφορες αναπηρίες».
Στο Κοινωνικό Στέκι ΑμΕΑ είναι μια άτυπη δομή που νοικιάζει ο σύλλογος εκτός από την κοινωνικοποίηση και την εργασιακή ένταξη γίνονται εργαστήρια, όπως είναι το εργαστήριο των κοσμημάτων, των καλλιτεχνημάτων. Σκοπός όπως εξηγεί ο κ. Μελισσινός είναι να μπαίνουν στο κλίμα και στον ρόλο του πρέπει να εργάζομαι (τα ΑμεΑ). «Τους μαθαίνουμε και τους εκπαιδεύουμε και σε άλλα κομμάτια που αφορούν την εργασία. Η εκπαίδευση γίνεται από επαγγελματίες που έχουμε ήδη στον σύλλογό μας, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και επίσης από μέλη του συλλόγου που είναι εκπαιδευτές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.λπ. Το κόστος αυτό είναι εξ ολοκλήρου του συλλόγου, δεν επιδοτείται από κάπου. Στηρίζεται καθαρά στις δωρεές. Μέρος των δωρεών πηγαίνει εκεί για να μπορέσει να στηριχθεί, γιατί έχει το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα».
Χριστουγεννιάτικο παζάρι
Εν τω μεταξύ χθες και σήμερα στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων γίνεται το χριστουγεννιάτικο παζάρι του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου με τις χειροτεχνίες της ομάδας των ατόμων με αναπηρία από το Κοινωνικό Στέκι ΑΜΕΑ, αλλά και κατασκευές από τα χεράκια των παιδιών στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ (Μαζί μπορούμε). «Έχουμε κάνει και φέτος το παζάρι του συλλόγου Γονέων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, για το οποίο δουλέψαμε πολλοί άνθρωποι, ομάδες στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ και των εκπαιδευτών, αλλά και των παιδιών. Έχουν κάνει πάρα πολλά χειροποίητα γούρια και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες επένδυσαν πολύ χρόνο σε αυτό με τη χαρά της δημιουργίας και της προσμονής των Χριστουγέννων. Επίσης η ομάδα μας των ενηλίκων από το Κοινωνικό Στέκι ΑμΕΑ έχει δουλέψει τα γούρια, κάποια γλυκά και διάφορες κατασκευές μέσα στο πλαίσιο αυτού που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια των προ επαγγελματικών δεξιοτήτων, που ουσιαστικά θέλουμε να φέρει την επαγγελματική ένταξη. Δουλεύουμε με ομάδες ενηλίκων ατόμων με νοητικές αναπηρίες, προσπαθώντας να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους σε ό,τι αφορά την εργασιακή ένταξη. Επίσης έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους φίλους μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να μας προσφέρουν πράγματα, επαγγελματίες, ζαχαροπλάστες, άνθρωποι φίλοι μας που έφτιαξαν γλυκά, σαπούνια, κατασκευές, χειροτεχνήματα, καλλιτεχνικές κατασκευές και πάρα πολλά ακόμα. Επίσης νηπιαγωγείο μας έφερε μαγικές μπαλίτσες με δώρα των παιδιών. Έχει γίνει ένα γεγονός πλέον το παζάρι μας, γι’ αυτό φέτος το ονομάσαμε το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της πόλης μας, μιας που και για εμάς είναι ένας θεσμός που τον περιμένουμε, αλλά τον περιμένει και ο κόσμος, που κάθε χρόνο μας αγκαλιάζει» ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ειρήνη Κλάδου.
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης, που συμμετέχει στο παζάρι μας είπε: «Είναι όλα πράγματα που έχουν φτιάξει άνθρωποι και εμείς, τα έχουμε κάνει με αγάπη και τα πουλάμε. Αυτά τα χρήματα τα βάζουμε στην άκρη και τα αξιοποιούμε για τις δράσεις του συλλόγου μας».