Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο φάκελος του έργου κατασκευής του νέου Διοικητηρίου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, ενώ έτοιμα είναι και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, που θα καθορίζουν το ακριβές κόστος. Στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου, στις 21 Ιουλίου, το τεχνικό συμβούλιο του ΑΕΙ θα παραδώσει τα τεύχη στα μέλη της συγκλήτου και πλέον ο φάκελος του έργου θα είναι έτοιμος και πλήρης για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα ανοίξει το Τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδεία , το λεγόμενο «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» στο οποίο έχει υποβληθεί προς ένταξη το συγκεκριμένο έργο.
Το έργο αυτό βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στη λίστα που είχε καταθέσει η πρυτανεία στο υπουργείο παιδείας, ως έργο άμεσης προτεραιότητας για χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην ΠΔΕ).
Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη «Εντός του οικοπέδου και σύμφωνα με την Απόφαση γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης έχουν ανεγερθεί και προβλέπονταν να κατασκευαστούν κτίρια για τη στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών Κρήτης συνολικού εμβαδού δόμησης: 159.336,00 τ.μ. Σήμερα εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικού εμβαδού 29.866,51 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 4.108,88 τ.μ. χώρων βοηθητικής χρήσης, τα εν λόγο κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Πρόκειται για συγκρότημα έξι κτιρίων, που στεγάζουν διαφορετικές διευθύνσεις της διοίκησης, τα οποία στα σημεία που βρίσκονται εν επαφή τοποθετείται ενδιάμεσος αντισεισμικός αρμός. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορά ενός κάθε φορά ορόφου, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑΜΕΑ. Η επικοινωνία αυτή γίνεται κυκλικά μεταξύ τους είτε μέσω του κλειστού διαδρόμου, είτε λόγω της μεταξύ τους επαφής, ενώ σε κάθετο επίπεδο μέσω των κεντρικών κλιμακοστασίων που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, με τρόπο ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να κινηθεί σε όλα τα κτίρια και όλους τους ορόφους. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο και έχουν διαταχθεί κυκλικά σχηματίζοντας εσωτερική αυλή, η οποία επικοινωνεί μέσω στοάς με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Η κεντρική είσοδος και το κτίριο υποδοχής τοποθετείται πλησίον του κυκλικού κόμβου και της οδού πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό συγκρότημα».
Το συγκεκριμένο έργο είναι άκρως απαραίτητο για την Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει ασφυκτική πίεση στα ακαδημαϊκά τμήματα που έχουν παραχωρήσει κτίρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών.
Το νέο διοικητήριο θα δώσει λύση σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο, όπως έχει αναφέρει αρμόδιος αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης.
Τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στα Περβόλια αναμένει το ΕΛΜΕΠΑ
Χρηματοδότηση από το Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης του υπουργείου αναμένει και το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο για το έργο που αφορά στην ανακαίνιση των κτιρίων εγκαταστάσεων στα Περβόλια.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Οι σχεδιαζόμενες εργασίες θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης για τους σπουδαστές των τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού για την επόμενη πενταετία, οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να γίνει η μεταστέγαση του τμήματος στις εγκαταστάσεις του Γάλλου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση νέων κτιρίων για το ΕΛΜΕΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.