Ο παγκόσμιος διαγωνισμός διαπραγματεύσεων αναδεικνύεται ως μία από τις σημαντικότερες και πιο πολύπλοκες διαδικασίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αποτελεί την καρδιά των συστημάτων που διαχειρίζονται τις συνεργασίες, τις συγκρούσεις, τις εμπορικές συναλλαγές και τις πολιτικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων. Αντιπροσωπεύει την τέχνη της διπλωματίας, η οποία απαιτεί δεξιότητες στην επικοινωνία, τον συμβιβασμό και την κατανόηση των συμφερόντων και των προτεραιοτήτων των διαφόρων παραγόντων. Οι διαπραγματεύσεις συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις που ξεπερνούν την απλή επίλυση τεχνικών ή οικονομικών ζητημάτων. Συνεπώς αντικρούονται στο βάθος ιστορίας, τις πολιτισμικές διαφορές, τις πολιτικές αντιδράσεις και τις γεωπολιτικές αντιξοότητες. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μια περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και ευαισθησία στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής.
Το πρόσφατο παράδειγμα του παγκόσμιου διαγωνισμού διαπραγματεύσεων καλύπτει επίσης το εύρος των οικονομικών, πολιτικών, και κοινωνικών ζητημάτων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του παγκόσμιου διαγωνισμού διαπραγματεύσεων είναι η ανάγκη για συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η ικανότητα να ακουστούν οι απόψεις και οι ανησυχίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη επιτυχημένων αποτελεσμάτων.
Psycho-Διαπραγματευτές: Στους φιναλίστ παγκόσμιου διαγωνισμού!
Από το πανεπιστήμιο Κρήτης στην Ολλανδία για τον τελικό…
Η ομάδα των φοιτητών του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Γαληνή Λαζαράκου, Ζηνοβία Λεϊμονή και Αντώνιος Πετρής ή αλλιώς οι PsychoΔιαπραγματευτές, τον τελευταίο χρόνο έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις στον χώρο των φοιτητικών διαγωνισμών διαπραγματεύσεων, σε έναν χώρο όπου κυριαρχούν κυρίως φοιτητές με υπόβαθρο στα Οικονομικά και τη Νομική.
Υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Τριαλώνη και των Επίκουρων Καθηγητών του Τμήματος Ψυχολογίας του ΠΚ κ. Παναγιώτας Δημητροπούλου και κ. Αλέξη Αρβανίτη νίκησαν πέρσυ στο Athens Negotiations Tournament, που διενεργείται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η νίκη αυτή τους άνοιξε την πόρτα για τον παγκόσμιο πανεπιστημιακό διαγωνισμό The Negotiation Challenge (TNC) (https://students.thenegotiationchallenge.org/).
Ο διαγωνισμός αποτελείται από τέσσερις γύρους. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο. Στον πρώτο γύρο αντιμετωπίζοντας κορυφαία πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, όπως είναι το Harvard, το Columbia και το Washington University, η ομάδα του πανεπιστημίου Κρήτης ανελίχθηκε στην κατάταξη του διαγωνισμού. Στον δεύτερο γύρο, ανταγωνιζόμενοι με το πανεπιστήμιο της Washington, ο Αντώνης, η Ζήνα και η Γαληνή αναδείχθηκαν ως η ομάδα με τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ολόκληρο τον διαγωνισμό. Στον τρίτο γύρο ήρθαν αντιμέτωποι με την τεχνητή νοημοσύνη AI. Προκρίθηκα έτσι στον τελικό που πραγματοποιήθηκε 5-6 Απριλίου στο πανεπιστήμιο Twente στην Ολλανδία. Χάρη στις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις αξίες που έχουν εκμαιεύσει από τη σχολή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κατόρθωσαν αν σφυρηλατήσουν άριστες σχέσεις και ένα θεμιτό φιλικό κλίμα ανταγωνισμού με τους συναγωνιστές τους. Ένα κλίμα που κατάφεραν να διατηρήσουν και μετά το πέρας του διαγωνισμού ανεξαρτήτως κατάταξης.
Επιπλέον, χάρη στην προσπάθεια, την αφοσίωση και την έμπρακτη συμπαράσταση του πανεπιστημίου Κρήτης, η ομάδα προκρίθηκε και κατόρθωσε να κατακτήσει την 14θέση ανάμεσα σε 66 ομάδες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ενώ ακολούθησε στην κατάταξη άλλη μια ελληνική ομάδα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Φυσικά, όπως παραδέχονται και οι συμμετέχοντες, ο διαγωνισμός τους πρόσφερε τεράστια εμπειρία. Ωστόσο, παρά την αντικειμενικότητα των κριτηρίων των διαπραγματεύσεων, σαφώς η βαθμολόγηση επηρεάζεται και από υποκειμενικά αξιολογικά κριτήρια των κριτών που παρακολουθούν κάθε αγώνα διαπραγμάτευσης. Η ομάδα δηλώνει υπερήφανη καθώς κατάφερε σε κάθε γύρο να μεγιστοποιεί την αξία της στις συμφωνίες που έκλεινε. Έτσι, το ταξίδι των φοιτητών μας στέφεται με επιτυχία και οι αριθμοί δεν έχουν τόση αξία μπροστά στις γνώσεις και την εμπειρία την οποία γεύτηκαν.
Σοφία Μπακούλα φιλόλογος, απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων