Με την ομιλία του Δημάρχου Ρεθύμνης/Προέδρου Π.Ε.Δ. Κρήτης/ Προέδρου ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη με θέμα: «Στρατηγικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα» ξεκίνησε στο Ωδείο της παλιάς πόλης χτες το απόγευμα η εσπερίδα «Σχεδιάζοντας μια πόλη κλιματικά ουδέτερη – Ρέθυμνο 2030».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου και αποτελεί μέρος του τριήμερου συμμετοχικού εργαστηρίου που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του καινοτόμου Ευρωπαϊκού έργου CO2 PACMAN (COoperation and COdesigning Partnership for CliMAte Neutrality), το οποίο στοχεύει στη στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας σε νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, με πεδίο εφαρμογής στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Ρέθυμνο, την Κροατία και την Ιταλία.
Η ομιλία του κ. Δημάρχου έχει ως ακολούθως:
«Καλωσορίζουμε θερμά στο Ρέθυμνο τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης και τους εκπροσώπους αναγνωρισμένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και οργανισμών από τη χώρα μας και την Κύπρο, από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βουλγαρία, οι οποίοι συμμετέχουν, ως συνεργαζόμενοι φορείς, στις εργασίες της Εσπερίδας αλλά και στις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του θεματικού έργου CO2PACMAN. Δράσεις με ποιοτικό περιεχόμενο και σταθερό προσανατολισμό τη συμμετοχή, την ενημέρωση και την ενεργή σύμπραξή μας στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα ενισχύσουν την πράσινη μετάβαση του Ρεθύμνου. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως συνεργαζόμενος εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο CO2 PACMAN. Ο στόχος του έργου , ταυτίζεται με τη δική μας στόχευση, η οποία εδώ και χρόνια επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας του Ρεθύμνου και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης. Τους ευχαριστούμε λοιπόν θερμά. Επιπλέον, το συγκεκριμένο έργο είναι καινοτόμο, «έξυπνο», σύγχρονο και βιωματικό, χαρακτηριστικά που αναμφίβολα θα συνδράμουν καταλυτικά το περίπλοκο εγχείρημα αλλαγής παγιωμένων νοοτροπιών που απέχουν από τις σύγχρονες, επείγουσες περιβαλλοντικές επιταγές. Εκτιμούμε πως η επιλογή του Ρεθύμνου ως πεδίο εφαρμογής των στόχων του προγράμματος από τις επιλεγμένες νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου – την Κρήτη, την Κροατία και την Ιταλία- δεν είναι τυχαία.
Το οικολογικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου, μας απασχολεί έντονα, εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό και εντάξαμε στο στρατηγικό μας σχεδιασμό πολιτικές και σχέδια δράσης που επιδιώκουν τον μετριασμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ειδικά στη χώρα μας λόγω της γεωμορφολογίας της, εκδηλώνεται με έντονα χαρακτηριστικά που προοιωνίζονται επικείμενες φυσικές καταστροφές με έκταση, ένταση και συχνότητα, δύσκολα προβλέψιμες. Ήδη βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών στον αέρα και το νερό, αντιμετωπίσαμε τον κίνδυνο της λειψυδρίας, τις επιπτώσεις των καυσώνων, των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η αξιοποίηση της υφιστάμενης γνώσης, της τεχνολογίας και των καινοτόμων εργαλείων, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και κυρίως η συμμετοχή του Δήμου μας στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου συνεργατικού σχεδιασμού για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική ουδετερότητα, την οποία επιδιώκει το έργο CO2 PACMAN, συνδράμοντας τις τοπικές αρχές και τους πολίτες των νησιών της Μεσογείου.
Άλλωστε, συμφωνούμε νομίζω όλοι πως η επίτευξη των στόχων αυτών είναι μια δύσκολα διαχειρίσιμη πρόκληση. Προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και, ως εκ τούτου, εξειδικευμένα σε τοπικό επίπεδο περιφερειακά σχέδια, ιεραρχημένα έργα και δράσεις που θα ενισχύουν, θα συμπληρώνουν και θα θωρακίζουν τις τοπικές υποδομές από κάθε κατηγορία κινδύνου, ενίσχυση των τοπικών διαθέσιμων πόρων και μέσων, δίκαιες και τολμηρές νομοθετικές αλλαγές για την πολιτική προστασία, λήψη ισχυρών προληπτικών μέτρων για την προστασία της έμβιας ζωής και της άυλης κληρονομιάς από τις φυσικές καταστροφές, αποδοτική διασυνοριακή συνεργασία και πλήθος πρωτοβουλιών και δράσεων, υψηλού κόστους, σε όλα τα επίπεδα.
Εντούτοις, παραμένουμε αισιόδοξοι μια και έχει καταστεί πλέον αντιληπτή σε παγκόσμια κλίμακα, η ανάγκη συνεργασίας και συγχρονισμού όλων των κρατών σ’ ένα κοινό βηματισμό, που θα διασφαλίσει το μέλλον του πλανήτη. Ενδεικτική είναι η Συμφωνία των Παρισίων (2015) για την κλιματική αλλαγή, η οποία κινητοποίησε έναν παγκόσμιο μηχανισμό που εκτός των άλλων, θα διενεργεί κάθε 5 ετία τον απολογισμό της προόδου των κρατών στους τομείς μείωσης εκπομπών άνθρακα, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μείωσης της τρωτότητας.
Πέραν όμως των διεθνών και εθνικών στρατηγικών σχεδίων και δράσεων, η κάθε περιφερειακή ενότητα και ο κάθε Δήμος ξεχωριστά, υιοθετούν τις δικές τους «πράσινες» πολιτικές.
Αντλώντας από τη διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία, αξιοποιώντας τα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα και τις διακρατικές συνεργασίες, εμπλουτίζουμε διαρκώς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη γνώση μας για τις ενδεδειγμένες στρατηγικές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και επιχειρούμε, στο βαθμό που είναι εφικτό , να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεων μας στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι πλημμύρες, οι καύσωνες οι πυρκαγιές, η ξηρασία και η λειψυδρία κλπ.
Είναι πλέον σαφές πως η επιτυχία αυτών των στρατηγικών εξαρτάται από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας πολιτών , από τη θέσπιση κατάλληλων πολιτικών και, φυσικά, τη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, οι ΟΤΑ είναι αυτοί που πρωτίστως καλούνται να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις με ευρεία εφαρμογή και αποτελεσματικότητα για την τοπική ανάπτυξη όπως είναι, για παράδειγμα, η εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας στα δημόσια κτίρια, η αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, η ορθολογική αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ ) για την κάλυψη μέρους των αναγκών ηλεκτροδότησης κυρίως των Οικισμών, ο δραστικός περιορισμός της παραγωγής απορριμμάτων και αποβλήτων, η προστασία και διαχείριση πολύτιμων φυσικών πόρων με βάση τις αρχές της «βιωσιμότητας» και της «αειφορίας» όπως είναι το νερό, που τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής υφίσταται σοβαρές πιέσεις.
Έργα Δήμου Ρεθύμνης για την εξοικονόμηση ενέργειας, προστασίας τους περιβάλλοντος και διαχείρισης των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής.
Επιτρέψτε μου να γίνω πιο συγκεκριμένος, εστιάζοντας στο παράδειγμα του Ρεθύμνου, σε βάθος χρόνου δύο και πλέον δεκαετιών :
- Εφαρμόσαμε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναπλάσεις και σημαντικές βελτιώσεις οδικής και κυκλοφοριακής πρόσβασης, την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων για μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, τη συστηματική ενθάρρυνση επιλογής εναλλακτικών τόπων μετακίνησης και την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης.
- Επενδύουμε στην ενεργειακή αυτάρκεια των δημοσίων κτιρίων όπως του Δημαρχείου και Σχολείων που εκμεταλλεύονται φυσικά στοιχεία για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση. Προσαρμόσαμε το δημοτικό φωτισμό στην Παλιά και Νέα Πόλη, στους Οικισμούς αλλά και στο αστικό και περιφερειακό οδικό στα σύγχρονα ενεργειακά δεδομένα, ενθαρρύνουμε τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης των τοπικών επιχειρήσεων.
- Συνεχίζουμε να εκτελούμε έργα βιοκλιματικών αναπλάσεων πλατειών και πράσινης αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων, όπως επίσης δημιουργούμε αστικές υποδομές κατάλληλα εξοπλισμένες, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά, φυσικά υλικά κατασκευής με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
- Επιδιώκουμε σταθερά τη δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της θερμοκρασίας στην πόλη .
- Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό μέρος του σχεδιασμού μας για το «Πρασίνισμα» των γειτονιών με αναβάθμιση οδών, διευκόλυνση κίνησης πεζών, άνετη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, διατήρηση θέσεων στάθμευσης και δημιουργία νέων για δίκυκλα και φύτευση με δέντρα και φυτά από τη χλωρίδα της Κρήτης
- Έχουμε δρομολογήσει την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Ρεθύμνου μέσα από το Γ.Π.Σ και τις χρήσεις γης, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου και την αποκέντρωση των λειτουργιών, προσβλέποντας στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού και των επιβαρυντικών για το περιβάλλον επιπτώσεων του.
- Υποστηρίζουμε έμπρακτα τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας που διαχειρίζονται αποδοτικά την ενέργεια και μειώνουν τη σπατάλη τόσο στο πλαίσιο του σχεδίου αστικής βιώσιμης κινητικότητας όσο και στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης του πόσιμου και αρδεύσιμου νερού.
- Ενσωματώνουμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας σε έργο ειδικά σε αυτό της διαχείρισης αποβλήτων, προωθούμε την ανακύκλωση ( παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει προσφάτως σε όλο το νησί), την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού και τη διαχείριση των όμβριων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση τους στην άρδευση.
Με το ολιστικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ, προϋπολογισμού 95 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή 1021-2027» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφορά τη διαχείριση υδάτων και αστικών λυμάτων, φιλοδοξούμε να εξασφαλίσουμε την επαρκή παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου μας, καθώς και την κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων ώστε να προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας του Ρεθύμνου και η ποιότητα των θαλασσών μας ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, με τις οποίες θα παρέχεται προστασία από τις έκτακτες καταστάσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, στο Δήμο Ρεθύμνης έχει συσταθεί και λειτουργεί Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την ενεργοποίηση και το συντονισμό θεσμικών φορέων και ιδιωτών, συλλογικοτήτων και εθελοντικών ομάδων, στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, σχεδίων εκκένωσης και καταφυγίων έκτακτης ανάγκης κλπ, την οποία συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους καταξιωμένα επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμοί.
Ενδεικτικά αναφέρω τη συνεργασία του Δήμου, μέσω προγραμματικής σύμβασης, με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για την «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων-δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης», τη λειτουργία του «Συστήματος επίβλεψης καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου στο Ρέθυμνο» και τη λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών», αντίστοιχα.
Εκτός όμως από τις εγχώριες καταξιωμένες επιστημονικές δομές, διεκδικήσαμε επίμονα και εξασφαλίσαμε, χάρη στη σωστή προετοιμασία και την αξιοπιστία του Δήμου, τη συμμετοχή του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκά έργα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε.
Επιτρέψτε μου μια συνοπτική αναφορά στα κυριότερα εξ αυτών:
Ευρωπαϊκά έργα
Το 2016, ήταν η χρονιά ορόσημο για την επίσημη παρουσία του Ρεθύμνου στο ευρωπαϊκό περιβάλλον των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με το έργο INTERREG MED “CASTWATER“, στο οποίο μάλιστα τέθηκε ως επικεφαλής εταίρος. Το έργο είχε ως επίκεντρο την ορθολογική διαχείριση του νερού σε παράκτιες τουριστικές περιοχές της Μεσογείου και στο πλαίσιο υλοποίησης του ο Δήμος Ρεθύμνης, υπέγραψε το 2017, τη δήλωση προσχώρησης στην πρωτοβουλία «Βιώσιμος Τουρισμός» θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Το Civitas Destinations, έργο του Horizon 2020, υπήρξε έργο σταθμός για το Δήμο μας δεδομένου ότι προσέφερε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης κινητικότητας και του βιώσιμου τουρισμού. Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον άλλο Έλληνα εταίρο του έργου, υλοποίησε ένα φιλόδοξο σχέδιο καινοτόμων παρεμβάσεων και στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για καθαρές, ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.
Παράλληλα ο Δήμος μας, πρωτοπόρησε στη χώρα με την ένταξή του σο δίκτυο πόλεων της πρωτοβουλίας CIVITAS, ως πόλη υλοποίησης καινοτόμων παρεμβάσεων. Μερικές εξ αυτών ήταν η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η αγορά του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος από Δήμο της Ελλάδος και η δρομολόγηση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου (Minibus) στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προσβάσιμότητα των ΑμεΑ με την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος ειδοποίησης και πληροφόρησης ΑμεΑ στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης μας και με την βελτίωση της προσπελασιμότητας των παραλιών του Δήμου.
Τέλος εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της ελεγχόμενης στάθμευσης το οποίο περιλαμβάνει 600 αισθητήρες και σύστημα παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων της κυκλοφορίας οχημάτων με την εγκατάσταση 11 θερμικών καμερών.
Στο έργο “PLASTECO” του προγράμματος INTERREG EUROPE που επικεντρώθηκε στη σωστή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων με βάση τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας και στον περιορισμό των μικροπλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα, στις λίμνες, στα ποτάμια αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Το Ρέθυμνο, ως επικεφαλής εταίρος, εκπόνησε μέσω του έργου, το Τοπικό Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων.
Με το ευρωπαϊκό έργο “INCIRCLE” του προγράμματος INTERREG MED, συμμετείχαμε στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ελκυστικότητας των τουριστικών νησιωτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών της Μεσογείου μέσω του κυκλικού τουρισμού, με έμφαση στην ενέργεια και στη διαχείριση απορριμμάτων και νερού. Το Σχέδιο Δράσης που εκπονήσαμε για την Κυκλική Οικονομία περιελάμβανε την προμήθεια Φωτοβολταϊκών Στεγάστρων για την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των κοινόχρηστων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, τη δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών πατινιών, ποδηλάτων και δικύκλων και την προμήθεια συστοιχιών κάδων απορριμμάτων για την προώθηση της διαλογής στην πηγή τριών ρευμάτων απορριμμάτων (πλαστικά- λοιπά ανακυκλώσιμα- σύμμικτα απορρίμματα)
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ως βασική μέριμνα του Δήμου Ρεθύμνης, ενισχύθηκε με τη συμμετοχή μας στο έργο “TRANS CLEARLY WARNING” που https://keep.eu/programmes/65επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός διακρατικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της πολιτικής προστασίας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των εδαφών της Αδριατικής από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους.
Μέσω του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας διαδικτυακής εφαρμογής έγκαιρης προειδοποίησης των εμπλεκομένων φορέων σε θέματα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων
Αξίζει νομίζω μιας σύντομης αναφοράς, η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης, ως associated partner (αρμοδιότητα αντίστοιχη με τη συμμετοχή μας στο CO2 Pacman) σε αρκετά έργα και πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά:
1. “Clean Bus Europe” που υποστηρίζει την μετάβαση των πόλεων σε ένα καθαρό στόλο λεωφορείων
2. “Euronet 50/50 MAX”, πρόγραμμα που αφορούσε ευφυείς μεθόδους για την εξοικονόμηση ενέργειας
3. “PEARL”, ερευνητικό πρόγραμμα για την πρόβλεψη των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων.
4. “Greenpartnerships” που ασχολήθηκε με τις τοπικές δημόσιες πολιτικές και στρατηγικές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση
5. “RecOil” με στόχο την αύξηση της παραγωγής βιοντίζελ μέσω της ενίσχυσης της συλλογής και μετατροπής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων από τα νοικοκυριά.
Κατά την τρέχουσα περίοδο, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει επίσης ως εταίρος στα παρακάτω έργα:
Ως επικεφαλής εταίρος στο έργο/δίκτυο“SCHOOLHOODS” του INTERREG το οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο. Μέσω του έργου θα εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των πράσινων και ασφαλών μετακινήσεων προς τα σχολεία.
Στο “e-WAsTER” του προγράμματος INTERREG EURO MED και τίτλο «Προστασία των υδάτων της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκαλείται από τα ηλεκτρονικά απόβλητα, με την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία»
Στο “SMART MOBAIR” που επιδιώκει την ενίσχυση της περιβαλλοντικής και κλιματικής προσαρμοστικότητας στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου μέσα από την ενίσχυση της βιώσιμης και «έξυπνης» αστικής κινητικότητας και την αξιοποίηση ευφυών τεχνολογιών και συστημάτων μεταφορών, προς όφελος της μετάβασης προς τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στο “PROMISE” με τίτλο ” «Ενσωμάτωση προοδευτικών λύσεων για την αναδιαμόρφωση της αστικής κινητικότητας: ενσωμάτωση της μικροκινητικότητας, της τεχνολογίας, των υποδομών και ευφυών λύσεων στις μετακινήσεις και στις μεταφορές του πρώτου/τελευταίου χιλιομέτρου»
Στο έργο «DUT με στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων προς ένα βιώσιμο μέλλον, στο οποίο μόλις εντάχθηκε ο Δήμος. Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και της ανάπτυξης ικανοτήτων, οι τοπικές αρχές και οι δήμοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις παγκόσμιες στρατηγικές ως τοπικές δράσεις για την προώθηση της μικροκινητικότητας και γενικά της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Τέλος, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως πόλη-φάρος στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SMARTA-NET, η οποία στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων και ανθεκτικών κυκλοφοριακών συνδέσεων των αστικών περιοχών με αγροτικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη υποστήριξης του οικοτουρισμού.
Βραβεύσεις Δήμου Ρεθύμνης
Για την εξωστρεφή, συνεπή και παραγωγική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των έργων που ενέταξε ο Δήμος σε αυτά, το Ρέθυμνο έχει αποσπάσει σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις όπως : Διαδοχικά βραβεία στην κατηγορία των Μεγάλων Πόλεων για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, το 1ο Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 1ο βραβείο ” Transformation Award” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS, για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων βιώσιμης κινητικότητας, Βραβείο για τις Αστικές Αναπλάσεις από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ασημένιο βραβείο για το Ολοκληρωμένο δίκτυο Ποδηλατοδρόμων , το Gold Award στη νέα κατηγορία «Bike Friendly Travel» των Tourism Awards 2023, για το έργο του σχετικά με τον Ποδηλατικό Τουρισμό κ.α.
Θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω πως η εστιασμένη στο Δήμο Ρεθύμνης αναφορά μου, στόχο είχε να καταδείξει τη δυναμική και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της εποχής μας. Οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν τη θριαμβολογία περί επιτευγμάτων. Η εποχή μας, επιβάλλει τον αναστοχασμό, την αναδιοργάνωση σε όλους τους τομείς, τη σωστή προετοιμασία, τα γρήγορα αντανακλαστικά και τη συνέργεια στη βάση του σεβασμού και της αλληλεγγύης.
Στις κοινές προκλήσεις που θα κληθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον, προστίθενται τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε τόπος, τα οποία δυσχεραίνουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ενιαίας πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ξεκάθαρο πως, δίχως τους αναγκαίους πόρους, ο σχεδιασμός θα μείνει επί χάρτου.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτός, κυρίως από την κεντρική διοίκηση της χώρας μας, ο κεντρικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό αποτελεσματικών δράσεων και πολιτικών για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και , κατά συνέπεια, η επιτακτική αναγκαιότητα ενίσχυσής της με όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να υπηρετήσει αυτόν το ρόλο.
Η αλλαγή νοοτροπίας και η υιοθέτηση δραστικών μέτρων που θα μεταβάλλουν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών στο παρόν και το μέλλον, απαιτούν τολμηρές παρεμβάσεις και δαπανηρές επεμβάσεις. Διαφορετικά, θα χάσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο. Κι αυτή η απώλεια, θα υποθηκεύσει με τρόπο αναπόδραστα βίαιο, το μέλλον των παιδιών μας.
Σας ευχαριστώ πολύ».