Τα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελλίδειο, κατά τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ. Οι παρεμβάσεις που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των νέων και της οικογένειας.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έχει καθαρό ορίζοντα τριετίας μπροστά της και αναφέρθηκε στις κρίσεις που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο διάστημα και οι οποίες, όπως είπε, ξεπεράστηκαν με επιτυχία. «Βρίσκομαι εδώ πολύ πιο έμπειρος» σημείωσε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι είναι η έκτη του ΔΕΘ κατά την πρωθυπουργική του θητεία.
Ακόμη, τόνισε: «Αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς, μπορεί να ενοχλούν λίγους. Οι ισχυροί μπορεί να έχουν και μέσα ενημέρωσης και μπορεί να τα ενεργοποιούν και κατά της κυβέρνησης. Κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό».
Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, υπογράμμισε, και στάθηκε στις δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη ΔΕΘ. «Πέρυσι, από το ίδιο βήμα, δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε. Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και πράγματι έγινε. Είπα ότι θα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης. Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών των γιατρών».
Όποτε χρειάστηκε, τόνισε, μεταξύ άλλων, δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών, για να προστατέψουμε τους πολίτες από την ακρίβεια. Παράλληλα, απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και τα περί «κατάρας της δεύτερης τετραετίας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την υλοποίηση του προγράμματός της.
Ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, αλλά και την αντιμετώπιση των παρενεργειών της γρήγορης ανάπτυξης. Έκτη προτεραιότητα, η ισορροπημένη οργάνωση του δημόσιου χώρου, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν έχω μαζί μου σάκο με αλόγιστες παροχές, ανέφερε ακόμη, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2.000.000 συντάξεις, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από τον Απρίλιο του 2025 αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός. Η αμοιβλη των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 22%, κάτι που οδηγεί σε αύξηση 130 ευρώ. Για τους ένστολους, είπε ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ
243 εκατ. από φορολόγηση διυλιστηρίων σε σχεδόν 2 εκατ. συμπολίτες μας στο τέλος του έτους
670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα 200 ευρώ.
767.000 που παίρνουν επίδομα παιδιού θα πάρουν μία επιπλέον δόση
Όσοι παίρνουν επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, 200 ευρώ.
Αυξημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 50%.
ΥΓΕΙΑ
Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 22%, αυξάνει μισθό ως 130 ευρώ.
ΕΝΣΤΟΛΟΙ
Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. «Μια μικρή αναγνώριση για την προσφορά τους. Κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους» είπε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη:
– Μείωση 1 μονάδας ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που εφαρμόζαμε κανονικά. Το 2027 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθοδοτικά βάρη κατά 6 μονάδες, θα είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. Μειώνεται στο μισό το τεκμήριο για περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500. Κάτι που θα στηρίξει σημαντικά χωριά. Το κριτήριο του μέγιστου μισθού θα υπολογίζεται συγκριτικά.
– Καταργείται ο φόρος σταθερής τηλεφωνίας. 5% στις συνδέσεις πάνω από 100 MbS.
Παράλληλα,
1) ενισχύονται με 20 εκατ. τα επιδόματα για νέους γονείς
2) δίνονται κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους που κάνουν παιδιά.
3) τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέκνων.
Για το στεγαστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν πόροι 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση.