Κλείνουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus KA1 «Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Η συμβολή μας στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος και υπεύθυνων πολιτών» (Environmental Education: Learning and Acting for a better future) στο πλαίσιο του οποίου έγινε πλήθος δράσεων για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις δράσεις μας:
– Τα δύο τελευταία χρόνια επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Βάμου στο πλαίσιο του προγράμματος: «Αλλάξτε συμπεριφορά – ΑνακυκλώS.O.S. τε!». Οι μαθητές μας παρακολούθησαν προγράμματα, ενημερώθηκαν και εξοικειώθηκαν βιωματικά σε θέματα σχετικά με την ανακύκλωση αλλά και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Στο ίδιο πλαίσιο, μαθητές μας επισκέφτηκαν το ΔΕΣΙΔΑ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Χανίων προκειμένου να ενημερωθούν για τη σωστή διαδικασία επεξεργασίας αποβλήτων.
– Ομάδα μαθητών μας επισκέφτηκε, στο πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ανακυκλώνω για να ζω» την Ιερή Μονή Χρυσοπηγής Χανίων. Οι μαθητές γνώρισαν ένα υγροτοπικό οικοσύστημα μεγάλου οικολογικού και βοτανολογικού ενδιαφέροντος κατανοώντας ότι η βιολογική γεωργία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στους κινδύνους που συνεπάγεται ο σύγχρονος τρόπος άσκησης της γεωργίας. Γνώρισαν επίσης τις φυτικές βαφές, τα βότανα της κρητικής γης και τους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων.
– Τοποθετήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές αυτοσχέδιοι κάδοι σε όλες τις αίθουσες και μετά από τη σχετική διάχυση σε όλη την κοινότητα πετύχαμε την εγρήγορση – ευαισθητοποίησή τους αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των ακακυκλούμενων σκουπιδιών.
– Αρκετοί μαθητές μας συμμετείχαν στην καθαριότητα του δασύλλιου στον λόφου του Ευλιγιά (πευκάκια) μαζεύοντας τα σκουπίδια της περιοχής, ενώ μετά τον καθαρισμό συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις «προσανατολισμού με πυξίδα επί χάρτου» (αζιμούθιο).
– Σημείο καμπής στην πορεία του προγράμματός μας αποτέλεσε η αγαστή συνεργασία μας με το Δήμο Ρεθύμνου. Έγινε συνάντηση της ομάδας μας με τον αντιδήμαρχο Ρεθύμνου κ. Λελεδάκη, υπεύθυνο καθαριότητας, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης κατά την οποία ζητήσαμε να λειτουργήσουμε ως σχολείο – εθελοντές σε περιβαλλοντικά θέματα του δήμου μας μέσα από κοινές δράσεις. Η ανταπόκριση ήταν θερμή και πολύ εποικοδομητική.
-Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας μας, ομάδα μαθητών μας ενημερώθηκε από τη διευθύντρια της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γκολφινοπούλου, σχετικά με την ανακύκλωση και ειδικότερα με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και τη χρήση των καφέ κάδων. Κατόπιν, οι μαθητές/τριες, ενημέρωσαν τους συμπολίτες μας μοιράζοντας φυλλάδια και συζητώντας μαζί τους σε κομβικά σημεία της πόλης (Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου και στη λαϊκή αγορά της Πέμπτης).
– Πολύ σημαντικός σταθμός κατά την υλοποίηση του προγράμματός μας υπήρξε η καθιέρωσης και υλοποίηση «Ημέρας περιβάλλοντος» στο σχολείο μας. Πραγματοποιήθηκε ημέρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με καθολική συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μέσα από τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς: καθαρισμός και στολισμός των τάξεων, ενημέρωση από ομάδες μαθητών για την ανακύκλωση και τα περιβαλλοντικά θέματα, παρακολούθηση σύντομων προβολών για το περιβάλλον, δημιουργία καλλιτεχνικών κατασκευών με προτάσεις – λύσεις.
Στόχος μας μέσα απ’ όλες αυτές τις δράσεις είναι να δημιουργήσουμε ένα αειφόρο πράσινο οικολογικό σχολείο με μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα και σεβασμό στον άνθρωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε προσανατολίζεται και η εκδρομή που σχεδιάζουμε στο προσεχές διάστημα, καθώς αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, με τη συμμετοχή μαθητών και γονιών στο φαράγγι των Μύλων, μια εκπληκτική καταπράσινη όαση κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου.
Από τη Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου