– Ο κ. Κοντάκης έκανε λόγο για ένα μοντέλο διοίκησης που δίνει έμφαση στη συνεργασία, την ανάπτυξη και τη σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας
Ένα μεγαλύτερο, ανθεκτικότερο και ανταποδοτικό στην κοινωνία Πανεπιστήμιο, με διεκδικήσεις νέων σχολών και τμημάτων, βελτίωση δομών και υπηρεσιών και παροχή επιπρόσθετων στηρίξεων στη φοιτητική κοινότητα είναι το όραμα του Γιώργου Κοντάκη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη δεύτερη θητεία του στο διοικητικό τιμόνι του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού, όπως επεσήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση CRETA και στην εκπομπή Live Επικαιρότητα με την Αντιγόνη Ανδρεάκη. Ο πρύτανης αναφέρθηκε σε ένα «ευέλικτο μοντέλο διοίκησης», το οποίο θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση, μέσα από ξενόγλωσσα τμήματα και προγράμματα, τα οποία μάλιστα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον ετήσιο προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεκδίκηση μιας σχολής φαρμακολογίας, την επιστροφή στη διεκδίκηση μιας σχολής τουρισμού και διοίκησης και τη συνέχιση των προσπαθειών για την ίδρυση Νομικής σχολής στην Κρήτη.
Αναλυτικότερα ο κ. Κοντάκης εντόπισε μία μεγαλύτερη ευελιξία στο νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων, διατυπώνοντας την ανάγκη για περισσότερες και μεγαλύτερες προσπάθειες για να μπορέσει να ανταποκριθεί το ΑΕΙ τόσο στις ανάγκες των καιρών, όσο και στις απαιτήσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας. «Πλέον όλα τα Πανεπιστήμια έχουν αυτό το νέο μοντέλο διοίκησης που ψηφίστηκε με το νόμο 49/57 το 2022. Το δικό μας Πανεπιστήμιο είναι από τα τελευταία ιδρύματα που απέκτησαν συμβούλιο διοίκησης και μέχρι στιγμής η λειτουργία του συμβουλίου είναι ομαλή. Εγώ το θεωρώ ένα πιο ευέλικτο μοντέλο διοίκησης, μπορεί να παίρνονται ευκολότερα αποφάσεις, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα, γιατί η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει διάφορες ιδιαιτερότητες. Σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου ελπίζουμε να λυθούν όλα τα μειονεκτήματα και να βελτιωθούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να πούμε ότι θέλουμε να είμαστε αυτοδιοίκητοι, και να μην έχουμε εξάρτηση από το κράτος. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα δυνατό δημόσιο πανεπιστήμιο, που να μπορεί να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα. Η συγκριτική πλειοψηφία των συναδέλφων είμαι σίγουρος ότι θα είναι με το μέρος μας. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ό,τι κάνουμε θέλουμε να το επιστρέψουμε στη δική μας κοινότητα και κοινωνία».
«Η μεγάλη εικόνα είναι το μεγάλο Πανεπιστήμιο»
Πολλές είναι οι συζητήσεις γύρω από την τροποποίηση και τον μετασχηματισμό του ακαδημαϊκού χάρτη σε πανελλήνιο επίπεδο, με τον κ. Κοντάκη να αναφέρεται στην ανάγκη να καθοριστεί το ποιος είναι κατάλληλος για να πάρει αποφάσεις, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για ίδρυση σχολών. «Σε πολλά ιδρύματα υπάρχουν τμήματα που υπάρχουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους. Την τελευταία φορά που άλλαξε ο ακαδημαϊκός χάρτης το 2018-2019 το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν μπήκε σε εκείνη τη συζήτηση. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το αν χρειάζεται αναδιοργάνωση ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας τώρα, και αν χρειάζεται να έρθει να μας την επιβάλλει το κράτος ή να αποφασίσουν τα ιδρύματα από μόνοι τους. Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους μας.
Ο πρύτανης για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε θετικός στη συνένωση του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Πολυτεχνείο σημειώνοντας ότι και τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν πολλά να πάρουν το ένα από το άλλο, συμβάλλοντας σε μία αναμόρφωση του προφίλ και του επίπεδου τους και φέρνοντάς τα σε σύγκριση με τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας. «Δεν έχει ανοίξει επίσημα κανένα θέμα. Συνήθως δεν τολμάμε να θίξουμε τα ζητήματα που δεν θα βολεύουν, αλλά εδώ θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για εμάς, για τη χώρα και για όλους και αυτό είναι να ανοίξει μία ειλικρινής συζήτηση, εκεί που μπορεί να γίνει. Μία σύμπραξη θα ήταν επωφελής και για τους δύο. Δεν ξέρω αν θα προχωρήσει, υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε τοπική κοινωνία, πολλά εξαρτώνται από τους ανθρώπους, υπάρχουν άνθρωποι που πιέζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η μεγάλη εικόνα είναι το μεγάλο Πανεπιστήμιο. Φαντάζεστε πώς θα ήταν το rebranding του Πανεπιστημίου Κρήτης με ένα ίδρυμα μέσα όπως το Πολυτεχνείο; Θα ήταν ένα μεγάλο ίδρυμα ισάξιο των πρώτων και μεγάλων ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Ακόμα και αν δεν θέλει η Πολιτεία να το προχωρήσει, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, ακόμα και τη νομική σχολή», ανέφερε ο κ. Κοντάκης.
Σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας
Το ξενόγλωσσο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου, πέρα από μία σημαντική κίνηση εξωστρέφειας, αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό έσοδο για το Πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα μπορεί μελλοντικά να πολλαπλασιαστεί, αν αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες. «Έχουμε φτιάξει ξενόγλωσσο τμήμα στην ιατρική, το τρίτο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο έχουμε 30-35 φοιτητές από το εξωτερικό. Τα παιδιά του ξενόγλωσσου τμήματος αφήνουν μισό εκατομμύριο έσοδα το ακαδημαϊκό έτος», ανέφερε ο κ. Κοντάκης και πρόσθεσε ότι «Προσπαθούμε να φέρουμε ξένους φοιτητές στο Ρέθυμνο. Στο Ρέθυμνο έχουμε τμήματα που πρέπει να επενδύσουμε και θα πρέπει να προσπαθήσουν οι συνάδελφοι».
Παράλληλα όπως ανέφερε προετοιμάζεται το έδαφος για τη ρεαλιστική διεκδίκηση μιας σχολής φαρμακολογίας, με τη διενέργεια μεταπτυχιακού προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bristol να θέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του αιτήματος, από τη στιγμή που υπάρχει ετοιμότητα και επάρκεια σε εξοπλισμό και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. «Έχουμε υποβάλλει δύο προτάσεις και περιμένουμε χρηματοδότηση από το υπουργείο, η μία είναι από το Bristol για φαρμακολογία, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε την ίδρυση σχολής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Για τη φαρμακολογία έχουμε τις βάσεις, διαθέτουμε εξοπλισμό, ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και μας λείπουν λίγα πράγματα. Αν πετύχει το ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό, για το οποίο το αιτούμενο ποσό είναι στα πέντε εκατομμύρια, θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τη σχολή. Τον επόμενο χρόνο περιμένουμε να είναι εγκατεστημένα».
Η σχολή διοίκησης και τουρισμού είναι ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου, όπως σημείωσε ο κ. Κοντάκης, το οποίο προσωρινά είχε εγκαταλειφθεί γιατί δεν υπήρχαν κατάλληλες συνθήκες βιωσιμότητας στην περιοχή. Ωστόσο, ένα διαφορετικό ίσως σχέδιο και μία εναλλακτική προσέγγιση θα μπορούσε να επαναφέρει το ζήτημα στο τραπέζι, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου να τονίζει ότι: «Θα επιστρέψουμε στη διεκδίκηση τμήματος σχολής για τον τουρισμό, δεν ξέρουμε αλλά δεν ξέρουμε πόσο βιώσιμο είναι όταν υπάρχει στη δίπλα πόλη αντίστοιχο τμήμα. Θα πρέπει το δικό μας να είναι κάτι διαφορετικό».
Τέλος, ο πρύτανης κάνοντας μία σύνοψη του οράματος του για το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέφερε: «Είμαι ο εκφραστής μιας προσπάθειας πολλών ανθρώπων και αυτό που θέλουμε είναι να παραδώσουμε ένα Πανεπιστήμιο καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε, ανθεκτικό στις επόμενες δύσκολες δεκαετίες και πιστεύουμε θα το καταφέρουμε. Η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι μόνο του πρύτανη, αλλά όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διοικητικό τιμόνι. Επίσης προσδοκούμε πολύ στη συμπαράταξη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αυτό είναι το κλειδί για να πάμε παρακάτω. Αν εμείς καταφέρουμε να αφήσουμε ένα Πανεπιστήμιο ζωντανό, μεγαλύτερο από ό,τι το παραλάβαμε και με προοπτικές ανάπτυξης αυτό θα ήταν το ιδεατό».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου