Μικρές αυξήσεις στις τιμές υγρών καυσίμων καταγράφουν οι βενζινοπώλες του νομού Ρεθύμνου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο σε γενικές γραμμές, όπως τονίζουν, οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, την τελευταία εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης στον νομό Ρεθύμνου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 1,810 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης στα 1,577 ευρώ ανά λίτρο, την ώρα που η μέση τιμή πανελλαδικά για την αμόλυβδη είναι 1,746 ευρώ και το ντίζελ κίνησης 1,526 ευρώ ανά λίτρο.
Ο νομός Ρεθύμνου βρίσκεται στην 8η θέση στην πανελλαδική κατάταξη με τις πιο ακριβές τιμές στα υγρά καύσιμα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να έχει την αρνητική πρωτιά στην Περιφέρεια Κρήτης. Ακολουθεί ο νομός Λασιθίου και ο νομός Ηρακλείου με την αμόλυβδη να κοστίζει και στους δύο νομούς 1,797 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης οι τιμές των δύο νομών διαφοροποιούνται με το Λασίθι να πουλάει το ντίζελ κατά μέσο όρο 1,582 ευρώ και το Ηράκλειο 1,570 ευρώ ανά λίτρο. Τα φθηνότερα καύσιμα στην περιφέρεια την τελευταία εβδομάδα έχει ο νομός Χανίων, με την αμόλυβδη να κοστίζει κατά μέσο όρο 1,778 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης 1,553 ευρώ.
«Σε γενικές γραμμές έχουν πέσει οι τιμές. Βέβαια την περασμένη εβδομάδα και αυτήν παρατηρείται μια πολύ μικρή αύξηση των τιμών. Η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,80 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κυμαίνεται στο 1,56 ευρώ. Μετά από πολύ καιρό είδαμε τις τιμές να έχουν πέσει κάτω από τα δύο ευρώ και μακάρι να συνεχιστεί αυτή η τάση». τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης Ηρακλής Ξυδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ όπως επεσήμανε για τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει την μικρή αύξηση: «Οι αυξήσεις αυτές είναι δυιλιστηριακές, διότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πέφτουν. Τα διυλισμένα καύσιμα όμως έχουν μια αυξημένη τάση».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων αναφορικά με την επιβολή του πλαφόν στις τιμές πώλησης από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο αφήνει στους επαγγελματίες το ίδιο περιθώριο κέρδους με αυτό του 2021 τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδά τους έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Οι πρατηριούχοι αιτούνται τη διεύρυνση του πλαφόν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ξυδάκης, στις 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης ώστε να συζητήσουν τα προβλήματά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη: «Στις 3 Οκτωβρίου μας έχει καλέσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος για μια συνάντηση στο υπουργείο, θα του θέσουμε ξανά το θέμα του πλαφόν για να δούμε τι έχει σκοπό να κάνει η κυβέρνηση. Αυτό που ζητάμε είναι την άρση του πλαφόν. Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε με το ίδιο περιθώριο κέρδους με αυτό του 2021. Άλλα λειτουργικά έξοδα έχουμε τώρα και άλλα τότε. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε με τις ίδιες τιμές».
Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιδότηση στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ από τον Κ. Χατζηδάκη
Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία ζητάει η ΠΟΠΕΚ με επείγουσα σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, απαριθμώντας τα σχετικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που αναφέρει είναι το ότι «Ελαφρύνει και ανακουφίζει άμεσα τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, που έχουν πραγματικά ανάγκη και αδυνατούν να καταβάλλουν ακέραιο εκ προοιμίου το συνολικό ποσό αγοράς θέρμανσης και όχι εκείνους (αρκετούς) που αυτοβαφτίζονται «οικονομικά αδύναμοι» προκειμένου να εκμεταλλευτούν την λήψη επιδόματος. Επίσης εξαλείφει άλλα παράνομα και διόλου αμελητέα παρελκόμενα στην διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είναι το εμπόριο επιδόματος», ενώ ακόμη «Οι καταναλωτές, πληρώνοντας άμεσα φτηνότερα το καύσιμο μπορούν να προμηθευτούν μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή, χωρίς να δεινοπαθούν υπολογίζοντας το στενό οικονομικό περιθώριο, που τους περιορίζει να αγοράζουν πετρέλαιο με το σταγονόμετρο».
Παρόλο που είναι νωρίς με τις δεδομένες υψηλές θερμοκρασίες – ιδιαίτερα στην Κρήτη – για να εκδηλώσει ο κόσμος ενδιαφέρον για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, οι πρώτες εκτιμήσεις λένε για μείωση της τιμής σε σχέση με πέρυσι.
Όπως δήλωσε ο κ. Ξυδάκης: «Υπολογίζουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει γύρω από το 1,15 ευρώ. Ελπίζουμε να είναι ακόμη πιο φθηνό, να είναι στο 1 ευρώ. Πέρυσι ήταν περίπου στο 1,35 ευρώ».