Ένα εμβληματικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 22,4 εκ. ευρώ που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με χρήματα που εξασφάλισε από το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης ΥΜΕΠΕΡΑΑ, θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της ύδρευσης του δήμου Ρεθύμνου.
Πρόκειται για το έργο αξιοποίησης του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών Αμαρίου, το οποίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το περασμένο Σάββατο από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ Άρη Παπαδογιάννη, τον διευθυντή Υδραυλικών Έργων Βαγγέλη Μαμαγκάκη και το εκτελεστικό στέλεχος του ΟΑΚ Θοδωρή Νίνο. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που εξαρχής συνέβαλλε στις προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου και ο αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανόλης Ψαρουδάκης.
Όπως είπε ο κ. Παπαδογιάννης πρόκειται για ένα έργο καινοτόμο και πρωτοποριακό που θα εξασφαλίζει επάρκεια νερού ακόμα και αν δεν βρέχει.
Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ ανέφερε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΟΑΚ δίνει τεράστια βαρύτητα στο έργο αυτό, το οποίο πλέον έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, εξασφάλισε χρηματοδότηση και αναμένεται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι οι 32 μήνες και επιπλέον δέκα μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Όπως ανέφερε με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση του δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια, τονίζοντας ότι ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να φτάσει τα 45.000 κμ. τη στιγμή που σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη ΔΕΥΑΡ, γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.
Για τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου μίλησε το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος επισημαίνοντας τη συμβολή του έργου στην ανάπτυξη του τόπου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου έκανε λόγο για ένα ενεργειακά ουδέτερο έργο, καθώς η ενέργεια θα παράγεται μέσα από το έργο.
Τα στελέχη του ΟΑΚ επεσήμαναν πως η αξιοποίηση του μεγάλου έργου του Φράγματος των Ποταμών θα συνεχιστεί με επεκτάσεις της άρδευσης και στον δήμο Αμαρίου.
«Ένα εμβληματικό έργο που στηρίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη θα δώσει οριζόντια λύση στη υδροδότηση του Ρεθύμνου»
Για ένα εμβληματικό έργο που στηρίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη και θα δώσει οριζόντια λύση στην υδροδότηση του Ρεθύμνου έκανε λόγο ο διευθύνοντας σύμβουλος του Οργανισμού Άρης Παπαδογιάννης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο, με μια καθημερινότητα που οι εξελίξεις διεθνώς επηρεάζουν όλους μας, στον οργανισμό συνεχίζουμε να δημιουργούμε, να παλεύουμε και να επιτυγχάνουμε νίκες. Για μας το έργο αυτό είναι μια μεγάλη νίκη, που στηρίζεται στη συνεργασία, στη συμμετοχή και στην αγάπη που έδειξαν πολλοί παράγοντες και φορείς, ώστε να ανακοινώνουμε τη ένταξη ενός εμβληματικού έργου σε πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορές προστασία του περιβάλλοντος αειφόρου ανάπτυξης» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Ένα έργο προϋπολογισμού 22.3 εκ. ευρώ. Ένα έργο που θα βοηθήσει να λυθεί για τις επόμενες δεκαετίες οριζόντια, ένα θέμα που έχει να κάνει με την ύδρευση, είναι πολύ σημαντικό αυτό δεδομένου ότι το Ρέθυμνο είναι ένας δήμος, που πέρα από κατοίκους έχει πολλούς επισκέπτες μιας και είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και εμείς θα πρέπει να καταγράφουμε και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που έχουν σχέση με την ύδρευση, στηρίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί μπορέσαμε να εντάξουμε το έργο αυτό στο χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα και θέλω να τονίσω τη σημασία για μας στον ΟΑΚ, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός έχει ένταξη έργου σε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για εμάς, καθώς δεν είναι απλό. Θέλει πολλή δουλειά και προσπάθεια. Μέσα από αυτό το έργο ο ΟΑΚ πιστοποιεί για άλλη μια φορά τον χαρακτηρισμό του ως ένας μεγάλος αναπτυξιακός οργανισμός. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΟΑΚ, τον δήμαρχο Ρεθύμνου γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια. Το έργο αυτό είναι πρωτοποριακό, είναι καινοτόμο. Θα εξασφαλίσει την υδροδότηση του Ρεθύμνου για τις επόμενες δεκαετίες με τις υπερχειλίσεις. Δεν υπάρχει ζήτημα να λειφθεί νερό. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης όπως το πολυτεχνείο μας έχουν αποδείξει ότι η επάρκεια νερού θα είναι τέτοια που δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και μάλιστα θα είναι η επάρκεια νερού τέτοια ακόμα και αν δεν βρέξει καθόλου».
Ο κ. Παπαδογιάννης κατέληξε λέγοντας ότι ο ΟΑΚ με τα έμπειρα στελέχη, τις συνεργασίες με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης: «Εμείς συνεργαζόμαστε, προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε πηγή γνώσης και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και να υλοποιούμε έργα που χρειάζεται το νησί μας. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια σε όλη την Κρήτη, αγκαλιάζουμε όλο το νησί, βοηθάμε τους δήμους φορείς ώστε μέσα από αυτή τη βοήθεια να μπορέσουμε συνεργαζόμενοι να δημιουργούμε υποδομές, ανάπτυξης και να βάλουμε το νησί μας πολύ ψηλά στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας».
Όπως εξήγησε ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ Βαγγέλης Μαμαγκάκης τα 22,4 εκ. ευρώ που επιλύονται θέματα που είχαν τεθεί και αφορούσαν την ασφάλεια και τη λειτουργία, ενώ πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης, ώστε να δοθεί ή άδεια για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του έργου ως το τέλος του χρόνου.
«Το έργο αυτό εξασφαλίζει για την επόμενη 20ετιας την επάρκεια ύδρευσης όλου του δήμου. Σήμερα 14.000 κυβικά ημερησίως έρχονται από τη Λίμνη του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης. Πλέον στη Α’ Φάση του έργου η μέση ημερήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε 30 χιλ. μ3/ημ.), ενώ έχει γίνει κατάλληλη πρόβλεψη χώρου και υποδομών για την επέκταση των έργων των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β’ Φάση). Τα μοντέλα δείχνουν ότι για τα επόμενα 40 με 45 χρόνια, έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του Ρεθύμνου. Το έργο επίσης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υδροστρόβιλου στην είσοδο της εγκατάστασης, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει παράλληλα και ενεργειακή επάρκεια για τη λειτουργία της εγκατάστασης και της επεξεργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα νερό επιπέδου εμφιαλωμένου και παράλληλα η τιμή του στον καταναλωτή, θα είναι χαμηλή» και υπογράμμισε ότι: «Είναι σημαντικό ότι όπως θα έρχεται το νερό με φυσική ροή από το φράγμα, με φυσική ροή θα πηγαίνει και στη δεξαμενή (η οποία θα είναι ένα συμπληρωματικό έργο που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα) στα Πευκάκια και από κει θα καλύπτονται όλες οι δεξαμενές της πόλης του Ρεθύμνου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ενεργειακά και οικονομικά. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο, αντίστοιχο με αυτό του Αποσελέμη, δεν έχει καθόλου απόβλητο, το νερό ανακυκλώνεται και ξανακαθαρίζεται, παράγει ενέργεια και την καταναλώνει. Το χρονοδιάγραμμα είναι 42 μήνες, περιλαμβάνεται η 12μηνη πιλοτική λειτουργία».
Από την πλευρά του το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ, Θοδωρής Νίνος, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που γίνονται για την αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών με φιλοπεριβαλλοντικούς τρόπους:
«Τόσα χρόνια είχαμε ένα έργο πολλών εκατομμυρίων που το αξιοποιούσαμε κατά 10%.
Πλέον ξεκινάει το τρίπτυχο που είναι η άρδευση, η ύδρευση και η παραγωγή ενέργειας που σταδιακά θα φτάσει στο 100% η αξιοποίηση του φράγματος. Ήδη με το αρδευτικό έργο καλύπτουμε τον πρώτο λόγο ύπαρξής του αξιοποιώντας νερό για άρδευση και εξοικονομώντας νερό για ύδρευση, το δεύτερο είναι η προσθήκη του διυλιστηρίου με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και ταυτόχρονα «κλειδώνει» και ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός με την κατασκευή υβριδικού σταθμού ενέργειας, το οποίο έχει επιστημονικό υπόβαθρο και επιστημονικό σχεδιασμό που καθιστά το Ρέθυμνο ενεργειακό πόλο για το νησί. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την ένταξη του έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το προηγούμενο χρηματοδοτικό σχήμα, ήταν καλό, ωστόσο το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αποτελεί το δίκτυ σιγουριάς και ασφάλειας που όλοι θέλαμε για το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα με την επίτευξη της ένταξής του στο πρόγραμμα αυτό, ο Ο.Α.Κ. έγινε και «δικαιούχος» του, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον «Οργανισμό» και τα σχεδιαζόμενα έργα του».
Ικανοποίηση στους δήμους Ρεθύμνου και Αμαρίου
Την ικανοποίηση του για το σχεδιαζόμενο έργο, το οποίο χαρακτήρισε περιβαλλοντικό θαύμα εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο όποιος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του ΟΑΚ. Μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γ. Μαρινάκης είπε: «Το έργο αυτό αποτελεί την αφετηρία, την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρου του νομού. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντολογικό «θαύμα», δίνει λύσεις στην ύδρευση όλου του τουριστικού Ρεθύμνου, βοηθάει την άρδευση του Ανατολικού Ρεθύμνου, είναι «δίδυμο» έργο και αν θέλετε, η «αιτία» που δημιουργείται το μεγάλο έργο για την παραγωγή ενέργειας στο Ρέθυμνο. Όλα αυτά σήμερα, που είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αποκτήσουμε αυτονομία», υπογράμμισε από τη μεριά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης. Και πρόσθεσε ότι «Είναι ένα έργο ενεργειακά ουδέτερο. Ενώ είναι ενεργοβόρες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, έχει φροντίσει η ομάδα που το μελέτησε η ενέργεια να παράγεται μέσα από το έργο».
«Ο δήμος Αμαρίου χαίρεται για αυτή την κινητικότητα που υπάρχει και για το έργο το σημερινό και για το υβριδικό, γιατί ωριμάζει παράλληλα και ο σχεδιασμός άρδευσης του βόρειου τμήματος του Αμαρίου και από αυτή τη διαδικασία μπορούν να υπάρξουν μικρά ή μεγαλύτερα βήματα για την περιβαλλοντική αξιοποίηση όλου του φράγματος. Θεωρούμε ότι αυτό θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Χρόνο με τον χρόνο γίνονται πράγματα για να αξιοποιηθεί η περιοχή μας. Το έργο αυτό, έχει ένα ξεκάθαρο φιλοπεριβαλλοντολογικό αποτύπωμα και για το Αμάρι. Ευελπιστούμε πως χρόνο με τον χρόνο θα κερδίσουμε και κάποια τουριστικά αντισταθμιστικά οφέλη. Με το έργο αυτό, δίνονται κίνητρα, για να επισκέπτεται κάποιος την περιοχή μας και αυτό είναι κάτι που το θέλουμε» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αμαρίου, Εμμανουήλ Ψαρουδάκης.
Σχεδιασμός νέων έργων για την αξιοποίηση του φράγματος
Παράλληλα, ο σχεδιασμός του ΟΑΚ όπως είπε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων προχωρά για την αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών με μελέτη που υπάρχει και αφορά την άρδευση των περιοχών του Αμαρίου.
«Ήδη υπάρχει μια μελέτη για την κάλυψη της περιοχής απέναντι του φράγματος που αφορά τις περιοχές: Βολιώνες Παντάνασσα, Πατσό, Απόστολοι. Στη μελέτη εκκρεμούν κάποια ενεργειακά θέματα. Το έργο αυτό που σχεδιάζουμε αφορά την άρδευση, έχει συνδυαστεί με το υβριδικό για να μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες και οικονομικά. Παράλληλα, προχωρά, με αργούς βέβαια ρυθμούς, το έργο άρδευσης των περιοχών του ανατολικού Ρεθύμνου που θα φτάσει μέχρι τη Σκαλέτα και μελετούμε τις επεκτάσεις του έργου μέχρι και το Πέραμα» πρόσθεσε ο κ. Μαμαγκάκης.