Την Τετάρτη και Πέμπτη 29 και 30 Ιουλίου 2026 πραγματοποιήθηκαν οι ορκωμοσίες των Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Αγωγής. Σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και χαράς ολοκληρώθηκαν και οι τέσσερεις ορκωμοσίες της Σχολής. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών Καθηγητής Γεώργιος Σταματόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής Καθηγητής Ανδρέας Φουντουλάκης.
Ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρόεδρο του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Καθηγητή Θεόδωρος Ελευθεράκης σε μια αποχαιρετιστήρια ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία όπου εστίασε στον καθοριστικό ρόλο των νηπιαγωγών στην πρώιμη εκπαιδευτική παρέμβαση κατά τα πιο τρυφερά και κρίσιμα χρόνια των παιδιών. Μέσα από το πρίσμα της Κριτικής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι ο κοινωνικός στόχος του σχολείου είναι τελικά πολύ σημαντικότερος από τον καθαρά γνωστικό. Προέτρεψε τους νέους αποφοίτους να μην περιοριστούν στη στείρα μετάδοση πληροφοριών, αλλά να διαπλάσουν χαρακτήρες και να δημιουργήσουν μέσα στις τάξεις τους ένα «Δημοκρατικό Μελίσσι». Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και της «Πεσταλότσιας Αγάπης», τονίζοντας την ανάγκη για ενσυναίσθηση. Υπενθύμισε στους αποφοίτους το ύψιστο χρέος κάθε δασκάλου: να μην επιτρέπουν ποτέ να υποφέρουν ψυχικά οι μαθητές τους και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους στηρίξουν.
Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Καθηγήτρια Ελένη Βασιλάκη στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Νοοτροπία Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιμονής, της μάθησης μέσα από τα λάθη και της πίστης στις δυνατότητες κάθε παιδιού. Αυτή η φιλοσοφία δεν μένει μόνο μέσα στις αίθουσες του Πανεπιστημίου. Τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τον πυρήνα του ευρωπαϊκού προγράμματος STEPS – Science for Growth: Empowering Minds, το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο του Horizon Europe – MSCA & Citizens, με στόχο να φέρει την έρευνα πιο κοντά στα σχολεία και την κοινωνία.
Οι ορκωμοσίες ολοκληρώθηκαν με θερμές ευχές προς τους πτυχιούχους για δημιουργική επαγγελματική σταδιοδρομία με πίστη στον εαυτό τους και με προτροπή να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία ως ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη.













