Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε την πραγματικότητα, όπως την βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Πώς θα μπορούσα για παράδειγμα, ως αρτιμελής, να βιώσω την καθημερινότητα ενός ανθρώπου σε αναπηρικό αμαξίδιο; Πόσο απέχει η καθημερινότητα της δικής μου οικογένειας από την καθημερινότητα μιας οικογένειας προσφύγων, που αγωνίζεται για όσα η δική μου οικογένεια, η ελληνική, θεωρούμε ως δεδομένα, μερικά από αυτά ως κατακτήσεις χρόνων. Πόσο απέχει η δική μου καθημερινότητα με αυτή της Ελληνίδας γιαγιάς μου; Αλήθεια, πριν μερικές δεκαετίες οι Ελληνίδες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Λίγο παλαιότερα δεν είχαν ούτε δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και κάποτε στα χρόνια της γιαγιάς μου, όπως τη θυμάμαι να μου λέει, αν μια γυναίκα είχε την «ατυχία» να κακοπαντρευτεί, γιατί ούτε την ελευθερία επιλογής συζύγου είχαν, θα έπρεπε να κάνει «υπομονή», να δέχεται το ξύλο και τον εξευτελισμό, τους βιασμούς και την κακοποίηση, γιατί… έτσι ήταν η ζωή για τις γυναίκες!
Ζούμε σε μια άλλη κοινωνία πολύ πιο δίκαιη και ας επιμένουν κάποιοι ότι παλαιότερα ήταν καλύτερα! Καθόλου καλύτερα δεν ήταν τα πράγματα για τους περισσότερους ανθρώπους και κυρίως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Θυμηθείτε τα παιδιά που τα λέγανε «μπάσταρδα» γιατί γεννήθηκαν εκτός γάμου; Πριν λίγο καιρό η Ιρλανδία συγκλονίστηκε με την αποκάλυψη ότι μεταξύ 1925 και 1961, 796 παιδιά και βρέφη θάφτηκαν κρυφά στον κήπο ή πετάχτηκαν στο σύστημα αποχέτευσης του οικοτροφείου / ορφανοτροφείου για ανύπαντρες μητέρες και τα μωρά τους, Αγία Μαρία! Τα περισσότερα είχαν πεθάνει από κακοποίηση και παραμέληση στα χέρια της Εκκλησίας που είχε αναλάβει τη φροντίδα τους.
Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να νομοθετήσει για κάποια άλλα παιδιά, τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών, για το δικαίωμα των οικογενειών αυτών να αναγνωρίζονται τα παιδιά τους, καθώς και να μπορούν να αποκτούν δικά τους παιδιά όπως άλλα άτεκνα ζευγάρια.
Οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν αντίστοιχες προβλέψεις στο οικογενειακό δίκαιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν «ανήκομεν» απλώς στη Δύση, αλλά αυτό που ορίζουμε ως δυτικός πολιτισμός έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είμαστε η Δύση, δεν την αντιγράφουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Πληθυσμιακά, πράγματι, περισσότερες χώρες δεν έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις στη νομοθεσία τους. Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη θα διαπιστώσει, ταυτόχρονα, ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες κυρίως στην Ασία και την Αφρική, επιδεικνύουν χαμηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των πολιτών τους, έχουν αυταρχικά καθεστώτα, ταλανίζονται από εμφύλιες συρράξεις, η έμφυλη βία ενδημεί και η θέση των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων είναι επισφαλής. Από αυτές τις χώρες ξεκινούν κυρίως οι προσφυγικές ροές! Πόσοι αλήθεια από εμάς θα ανταλλάσσαμε την «ελληνική μας καθημερινότητα», με όσα προβλήματα και δυσκολίες, με την καθημερινότητα ανθρώπων που ζουν σε τέτοιες συνθήκες;
Υπάρχουν, τέλος, έρευνες που δείχνουν ότι κάποια παιδιά (ετερόφυλων όπως και ομόφυλων οικογενειών) έχουν περάσει άσχημη παιδική ηλικία. Κάποια παιδιά που μεγάλωσαν σε δύσκολες συνθήκες γίνονται ακτιβιστές κατά των συνθηκών που προκάλεσαν τις δυσκολίες τους. Οι δυσκολίες όμως προκύπτουν λόγω της ποιότητας των γονέων και της γονεϊκής σχέσης, όχι λόγω του φύλου τους κι αυτό, επίσης, είναι ερευνητικά τεκμηριωμένο. Αν ήταν διαφορετικά, ίσως η Σάνα Μαρίν η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, που μεγάλωσε με τις δύο μητέρες της, να μην είχε μια αξιοζήλευτη πολιτική καριέρα!
Σε λίγες ημέρες οι βουλευτές του Ρεθύμνου κύριοι Κεφαλογιάννης και Χνάρης θα πρέπει να εκφραστούν κατά συνείδηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ισότητα στο γάμο. Εύχομαι η συνείδησή τους να τους οδηγήσει σε δρόμους συμπεριληπτικούς. Σε δρόμους που ενώνουν και δεν χωρίζουν την κοινωνία μας. Οι αξίες και οι παραδόσεις μας κινδυνεύουν από το μίσος και τον αποκλεισμό, όχι από την αγάπη και την αποδοχή.
Το κείμενο έχει γραφτεί ως σχόλιο σε άρθρο του εκπαιδευτικού κ. Κασωτάκη που πρόσφατα φιλοξενήθηκε στα «Ρ.Ν.» (τεύχος 19-01-2024).
- Children of «rainbow» families do just as well as those from «traditional» families https://www.scimex.org/newsfeed/children-of-rainbow-families-do-just-as-well-as-those-from-traditional-families
- Streib-Brzic, U., Quadflieg, C., Schmitt, I., Gustavson, M., Pan, M., Sobocan, A. M., Zavirsek, D., & Bercht, S. (2011). School is Out?! Comparative Study «Experiences of Children from Rainbow Families in School» conducted in Germany, Sweden, and Slovenia. Humboldt-Universität zu Berlin. http://www.gender.huberlin.de/rainbowchildren/downloads/studie/