Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα υποδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας στο Δημαρχείο Αμαρίου, εν αναμονή της σχετικής υπογραφής των δανειακών συμβάσεων χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του φράγματος Πλατύ στις 16 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αγ. Φωτεινή, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αντώνης Κοτσώνης, η Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κα. Γεωργία Καστραντά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. κ. Θοδωρής Νίνος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου.
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Σταϊκούρας συνομίλησε με δημότες που είχαν συγκεντρωθεί στο Δήμο, απαντώντας στους προβληματισμούς τους αναφορικά με την κατασκευή του φράγματος Πλατύ, επισημαίνοντας πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου θα επιδιωχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρίου ανέφερε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς ως Αμαριώτες να υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ στην περιοχή μας, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθώς και Διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου τόσο για το Δήμο μας όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.
Με αφορμή την επίσκεψή σας και εν αναμονή της σχετικής υπογραφής των δανειακών συμβάσεων χρηματοδότησης και στη συνέχεια δημοπράτησης του έργου κατασκευής του φράγματος Πλατύ, κρίνω σκόπιμο να σας καταθέσω εκ νέου τις θέσεις και τα αιτήματα του Δήμου μας, έτσι όπως αυτά διαμορφώθηκαν από διαβουλεύσεις με κατοίκους και φορείς της περιοχής.
Ως Δημοτική αρχή αναγνωρίζουμε την σπουδαιότητα υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου, τόσο για το Δήμο μας, όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Για το λόγο αυτό, όπως γνωρίζετε, παρακολουθούμε ενεργά τις εξελίξεις, έχοντας θέσει από την πρώτη στιγμή, προς την πολιτική ηγεσία και τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σημαντικές παρατηρήσεις και διεκδικήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό όφελος για την περιοχή μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας καταθέσω συνοπτικά μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων και παρεμβάσεων τα οποία έχουν συζητηθεί και αποτελούν βασικές μας διεκδικήσεις:
- Συμμετοχή του Δήμου Αμαρίου στη διαχείριση των υδάτων του φράγματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) ως προβλεπόμενο φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου.
- Διερεύνηση, κατά τη φάση υλοποίησης του έργου, τροποποίησης της χωρητικότητας νερού του προβλεπόμενου ταμιευτήρα, με σκοπό την επίτευξη πιο ήπιων και ελεγχόμενων επιπτώσεων στο οικοσύστημα και στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
- Εκπόνηση οριστικής μελέτης, χρηματοδότηση και υλοποίηση της κατασκευή του έργου των δύο λιμναδεξαμενών στην περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, στην αναγνωριστική μελέτη του οποίου αποτυπώνονται επιπρόσθετα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή της Αμπαδιάς, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων στην επαρχιακή, δημοτική και αγροτική οδοποιία της ευρύτερης περιοχής.
- Κατασκευή περιφερειακού δρόμου του φράγματος, που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο των πέριξ οικισμών, καθώς και κατασκευή ενός συνδετήριου άξονα του Δήμου Αμαρίου με την περιοχή της Μεσσαράς. Επιπρόσθετα, πρόβλεψη πλήρους αποκατάστασης των υποδομών, οι οποίες θα πληγούν από την κατάκλιση του φράγματος (αγωγών μεταφοράς πόσιμου νερού και άλλων δικτύων κοινής ωφέλειας).
- Διατήρηση του υφιστάμενου και πλήρως λειτουργικού Τ.Ο.Ε.Β. Βιζαρίου και αποκατάσταση ενδεχόμενων ζημιών στο υφιστάμενο δίκτυο κατά την κατασκευή του έργου.
- Μέριμνα για μια σειρά αναπλάσεων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο τον υδροβιότοπο που αναμένεται να δημιουργηθεί γύρω από το φράγμα του Πλατύ.
- Χρηματοδότηση του συνόλου των εκπονημένων, από το Δήμο Αμαρίου, μελετών για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνονται στη λεκάνη απορροής του φράγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του και ταυτόχρονη διερεύνηση μεταβίβασης της διαχείρισης τους στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας και συντήρησης.
- Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα καλύπτον εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές απαιτήσεις των αντλητικών συστημάτων.
- Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αναφορικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, προκειμένου αυτές να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες, τόσο των εκτάσεων όσο και των καλλιέργειών που υφίστανται σε αυτές».