13 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πάγιο αίτημα του δήμου η χρηματοδότηση του ειδικού σχολείου

Αισιόδοξος ότι ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνης για την χρηματοδότηση και κατασκευή του ειδικού σχολείου του Ρεθύμνου στον χώρο του ΚΕΓΕ στα Μισσίρια θα έχει αίσιο τέλος εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στην διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Απαντώντας στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσο Μανουσογιάννη, που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του αν. υπουργού Εσωτερικών στο Ρέθυμνο, όπου δεν δεσμεύτηκε για το συγκεκριμένο έργο, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα του προγράμματος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα το θέμα αυτό θα προχωρήσει.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Ο κ. Πέτσας το ειδικό σχολείο θέλει να το κάνει στο Ρέθυμνο. Υπάρχουν ζητήματα με το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης». Ο σχεδιασμός του υπ. Εσωτερικών μετά τις φοβερές ανατιμήσεις των δημοσίων έργων έχει περίπου ανασταλεί, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Γίνεται προσπάθεια, κάποια έργα να μεταφερθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης για να απελευθερωθεί χώρος» και τόνισε ότι ο ίδιος πρότεινε να χρηματοδοτηθούν χωριστά τα ειδικά σχολεία τονίζοντας πως:

«έγιναν πολλές τρικλοποδιές – δεν τις φάγαμε από το υπουργείο αλλά από την γενικότερη μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια -καθώς υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ και κάνει προσπάθεια ο υπουργός να τους φέρει σε ένα επίπεδο 50% από το πλαφόν τους. Είναι δηλαδή στο μηδέν η απορροφητικότητα κάποιων δήμων. Όμως αυτό που είπα στον υπουργό είναι ότι αυτή η ειδική κατηγορία των υποδομών είναι σωστό να αποσπαστεί από το καλάθι του «Α. Τρίτσης», αφού είναι έργο εκτός πλαφόν. Πρότεινα όσοι δήμοι έχουν προτάσεις να τους διατεθούν συγκεκριμένα χρήματα για τα ειδικά σχολεία της χώρας. Πάντως, το ειδικό σχολείο θεωρώ ότι θα το πάρουμε, γιατί είναι ένα έργο μια ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και κοινωνικό αποτύπωμα».

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί ο δήμος, ζητά τη χρηματοδότηση ως έργου, εκτός πλαφόν, της ανακατασκευής του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) προϋπολογισμού 8.894.088 ευρώ, με στόχο εκεί να λειτουργήσουν τα Ειδικά σχολεία.

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) αποτελούν δυο σχολικές μονάδες αναφοράς όλου του νομού των οποίων την ευθύνη λειτουργίας φέρει ο δήμος. Το δυναμικό των δυο μονάδων αυτών είναι αντιστοίχως 40 και 38 μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνου στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο, χωρίς αίθουσες για τα μαθήματα ειδικοτήτων που απαιτεί ένα επαγγελματικό σχολείο, ενώ το Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης φιλοξενείται προσωρινά από το 1ο Ειδικό δημοτικό του δήμου, όπου παραχωρήθηκαν κάποιες αίθουσες.

Για την επίλυση του κτιριολογικού ζητήματος των δυο παραπάνω δομών παραχωρήθηκε στον δήμο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2019, η χρήση ακινήτου εμβαδού 9.763,64 τ.μ. με υφιστάμενα κτίσματα εμβαδού 1.145 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως Σχολή Γεωργικής Επιμόρφωσης.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου, όπως έχει κατατεθεί στο σχετικό φάκελο, περιλαμβάνει την εκπόνηση αφενός όλων των επιβεβλημένων από το νόμο μελετών και αφετέρου την κατασκευή του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου) βάσει του ν.4412/2016 και της κείμενης νομοθεσίας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στη διαρρύθμιση και επισκευή όλων των εσωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., την ανέγερση των επεκτάσεων που περιγράφονται από τη μελέτη και το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, καθώς και κάθε αναγκαία επέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διαθέτει χώρους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να επιτελεστεί πλήρως ο σκοπός λειτουργίας του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει και να δυναμώσει ένα σύνολο παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.

Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ, των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής, μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.