Μία ανάληψη μέγιστης διοργάνωσης όπως είναι το παγκόσμιο κύπελλο ζίου-ζίτσου, τρεις “χρυσοί” Ρεθεμνιώτες πρωταθλητές της υφηλίου, μία “ασημένια” κι άλλοι τρεις “χάλκινοι”, δεν είναι μια συνολική επίδοση που μπορεί να βρεθεί σε κάποιο άλλο άθλημα.
Το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλείου στα “δύο αοράκια” έζησε σπουδαίες στιγμές μέσα από τη μαχητική αυτή τέχνη όμως, πιο έντονες ήταν αυτές που έζησαν οι στενοί συγγενείς των πρωταγωνιστών που είδαν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν στο βάθρο!
Ο Γιάννης Δασκαλάκης, η Εμμανουέλα Λελεδάκη και η Πελαγία Τραϊτοράκη είναι τα τρία “χρυσά” Ρεθεμνιωτόπουλα που ανέδειξε το παγκόσμιο κύπελλο που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στον όμορο νομό. Η Αλεξάνδρα Καραβασίλη έλαβε το ασημένιο μετάλλιο και οι, Γιώργος Φρυσούλης, Αναστασία Σκανδαλάκη και Χάρης Κακλαμάνος τα χάλκινα!
Και δεν ήταν μόνο αυτά… Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης που “αγκάλιασε” πάνω από 3000 αθλητές και αθλήτριες από 67 χώρες, η Ελλάδα μας αποτέλεσε την 3η δύναμη στον κόσμο με 12 χρυσά, 14 ασημένια και 36 χάλκινα, πίσω μόνο από τις δύο υπερδυνάμεις του Καζακστάν και της Ουκρανίας. Σε σύνολο 62 μεταλλίων είναι δεύτερη πίσω από το Καζακστάν το οποίο κατέκτησε 68 μετάλλια.
ΑΣΜΤ Ρεθύμνου
Για τον Γιάννη Δασκαλάκη ήταν μια τεράστια πρόκληση εξ αρχής. Το ότι θα αναδεικνυόταν σε μορφή των αγώνων όμως, ήταν κάτι που και ο ίδιος ίσως να μην το περίμενε! Πρώτος στα Κ16 στα +77 κιλά! Μεγάλη δικαίωση για τον ίδιο και την οικογένειά του, μεγάλη περηφάνεια βέβαια για τον εκπαιδευτή του Παναγιώτη Κανακαράκη και το κρητικό ζίου-ζίτσου! Στον μεγάλο τελικό ο Ιωάννης Δαυίδ Δασκαλάκης, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αντιμετώπισε τον Μαντιγιάρ Τουλέποφ από το Καζακστάν και επικράτησε με 22-14.
Ι. Δασκαλάκης: “Απίστευτο συναίσθημα”
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ότι, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του είναι χαρά και ευχαρίστηση για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην κερκίδα και τον υποστήριζαν… “Νιώθω μεγάλη ευφορία γιατί έδωσα χαρά στην κερκίδα και στους προπονητές μου γι’ αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω, από τον κ. Κόνδυλα που μου έδωσε τις αρχές ως τον κ. Συνολάκη που μ’ έβαλε στο αγωνιστικό κομμάτι, τον κ. Κανακαράκη και τον κ. Κωστογιάννη που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.
Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα που δεν συγκρίνεται με κανένα. Μόνο χαρά και περηφάνεια νιώθει κανείς… Είναι διαφορετικό να έχεις τόσα πολλά άτομα και να φωνάζουν το όνομά σου. Το αφιερώνω σε όλους, στους προπονητές μου και σε μένα που έδωσα ό,τι είχα για να φτάσω εδώ.”
Από κοντά και οι Φρυσούλης, Σκανδαλάκη
Στο κατόπι, εξαιρετικός ήταν και ο Γιώργος Φρυσουλης που έδειξε πόσο υψηλού επιπέδου αθλητής είναι με την κατάληψη της 3ης θέσης και του χάλκινου μεταλλίου αγωνιζόμενος στα Κ16 και στα -62 κιλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεαρός αθλητής κέρδισε στο fighting στον μικρό τελικό τον Ουζμπέκο Κεντζεμπάγιεφ με το εντυπωσιακό 30-11.
Ακολούθως είχαμε τη συμμετοχή της Αναστασίας Σκανδαλάκη που αντιμετώπισε την Ιταλίδα Καριόκα την οποία κέρδισε με 15-11 και προκρίθηκε στα ημιτελικά των +70κ Κ18.
Στο τέλος της διαδρομής της, κέρδισε την Σλοβένα Ζάλα Μίκλαβτς με 13-10 και κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα Κ18 ετών σε μια πολύ δυνατή και γεμάτη σε συμμετοχές κατηγορία (+70 κιλά) αποδεικνύοντας ότι η εν λόγω αθλήτρια έχει τεράστιες δυνατότητες. Στην ίδια φάση, η Μαρία Φραγκάκη έμεινε εκτός από την Πολωνή Νικιάρζ.
Ο Χάρης Κακλαμάνος Χάρης υπενθύμισε σε όλους με τη σειρά του ότι ανήκει στην ελίτ των αθλητών των -77 κιλών στους Κ21 ετών. Δεν ήταν μόνον το γεγονός ότι βγήκε 3ος λαμβάνοντας ένα ακόμα χάλκινο παγκόσμιο μετάλλιο αλλά και η εν γένει παρουσία του σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατηγορία.
Από τον ΑΣΜΤ Ρεθύμνου αγωνίστηκε επίσης ο Πάρης Δαμανάκης στην κατηγορία Κ16 και στα -44 κιλά. Ο Πάρης έδωσε δύο αγώνες απέναντι σ’ έναν Ιταλό και σ’ έναν Ρουμάνο αντίστοιχα στην πρώτη του παγκόσμια συμμετοχή.
Π. Κανακαράκης: “Πολλά συγχαρητήρια για την τεράστια διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ζίου ζίτσου στο Ηράκλειο της Κρήτης από την ελληνική φίλαθλη ερασιτεχνική ομοσπονδία Ζίου ζίτσου. Πολλά συγχαρητήρια στην εθνική Ελλάδος σε όλους τους αθλητές ανεξαρτήτως διάκρισης για τις επιτυχίες τους και την συμμετοχή τους.”
ΑΣΜΤ Ατσιποπούλου
Η Εμμανουέλα Λελεδάκη είναι η αθλήτρια που έλαμψε με την παρουσία της σ’ αυτό το παγκόσμιο κύπελλο. Μια αθλήτρια που ήταν έτοιμη να αποχωρήσει από τις μαχητικές τέχνες, αποδείχθηκε ότι αντίπαλός ήταν μονάχα ο εαυτός της. Γιατί την Γερμανίδα Κουν Τζέτε που αντιμετώπισε στον τελικό, την κέρδισε με “φουλ ippon”. Κι όλα αυτά στην κατηγορία Κ18 ετών στα -70 κιλά στο fighting system!
Εμμ. Λελεδάκη: “Ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω”
Οι δηλώσεις της είναι χαρακτηριστικές: “Πριν επτά μήνες συμμετείχα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρουμανία όπου κατεκτήσαν την 7η θέση. Η απογοήτευση μου ήταν μεγάλη. Ήθελα να ανέβω στο βάθρο, ήθελα να δικαιώσω όσους με στήριζαν. Τότε πέρασε από το μυαλό μου να τα παρατήσω,να μην αγωνιστώ ξανά. Είχα κουραστεί πολύ σωματικά και ψυχικά. Ευτυχώς είχα δίπλα μου ανθρώπους που πίστευαν σε μένα παραπάνω απ’ ότι πίστευα εγώ στον εαυτό μου. Έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χωρίς να έχω βλέψεις για κάτι μεγάλο.
Τελικά όμως το όνειρο έγινε πραγματικότητα και ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Αυτή την θέση την χρωστάω στους γονείς μου, στους συναθλητές μου και φυσικά στον προπονητή μου Δημήτρη Δημητρόπουλο που πρώτα πιστεύει αυτός σε εμένα και μετά εγώ στον εαυτό μου και με έχει κάνει την αθλήτρια που είμαι”.
Για ένα δευτερόλεπτο η Καραβασίλη… “χρυσή”!
Η Αλεξάνδρα Καραβασίλη ήταν για άλλη μια χρονιά καταπληκτική. Η μόνιμη κάτοικος του παγκόσμιου βάθρου, έφτασε με εντυπωσιακό τρόπο ως τον τελικό των -48 κιλά Κ18 στο fighting, όπου έχασε στο τελευταίο δευτερόλεπτο τον τελικό από την Ταϊλανδή Ουαμκάο με 14-13! Το αργυρό μετάλλιο μπαίνει στη συλλογή της και προφανώς και πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια.
Επίσης, από την ομάδα του Ατσιποπούλου εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Μιχάλης Ντελιλάι. Ο νεαρός αθλητής διεκδίκησε με αξιώσεις την είσοδό του στο βάθρο για το χάλκινο μετάλλιο και την έχασε στις λεπτομέρειες.
Στις δε κατηγορίες τους, οι Κωνσταντίνος Λιονής και Αντώνης Ρουσσάκης είχαν πολύ καλή εμφάνιση καταλαμβάνοντας έκαστος την 9η θέση.
Επίσης η Μιχαέλα Λαντζουράκη έλαβε την 7η θέση στο Παγκόσμιο κύπελλο και ο Μάριος Ρεντινόπουλος την 9η.
ΑΣΜΤ Ατσιποπούλου: “Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές του συλλόγου μας για την προσπάθεια, την αφοσίωση και το πάθος που έδειξαν σε αυτό το δύσκολο πρωτάθλημα! Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, τα οποία θεωρούμε ότι μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα, η επιμονή και το ήθος τους, μας κάνουν υπερήφανους και δείχνουν το υψηλό επίπεδο του συλλόγου μας. Συνεχίζουμε δυνατά για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες!”
Ακαδημία Μ.Τ. Ρεθύμνου:
Από τους αθλητές-τριες του συλλόγου της Ακαδημίας Ρεθύμνου ξεχώρισε η φυσιογνωμία της Πελαγίας Τραϊτοράκη.
Η εν λόγω αθλήτρια έλαβε μέρος στα Κ15 και έθελξε με την απόδοσή της φτάνοντας στον τελικό και κατακτώντας τον σε μια κατηγορία όπου υπήρχε επίσης μεγάλη συμμετοχή! Το χρυσό μετάλλιο αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για την ίδια και τον σύλλογό της και φυσικά του εκπαιδευτή της, Βαγγέλη Συνολάκη.
Από την Ακαδημία πολύ κοντά στα μετάλλια έφτασε ο νεαρός Βαγγέλης Συνολάκης που αγωνίστηκε στα -69 κιλά στο fighting: καταλαμβάνοντας την 5η θέση όπως το ίδιο συνέβη και με τον Βασίλη Σφακιανάκη.
Ο Γιώργος Πελτέκης στα Κ16, ο Μιχάλης Συνολάκης, ο Γιάννης Λουλούδης έλαβαν την 7η θέση στις κατηγορίες τους όντες αγωνιζόμενοι κι εκείνοι σε ομίλους πολλών ατόμων με μεγαλο ανταγωνισμό. Ο δε Γιώργος Τραϊτοράκης έλαβε την 9η.
Βαγγέλης Συνολάκης: “Συγχαρητήρια στους αθλητές μας και σε όλα τα μέλη της Εθνικής Ομάδας για την εξαιρετική εμφάνιση και τη νέα μεγαλη διακριση της χώρας μας, η οποία αναδείχθηκε 3η στην κατάταξη μεταλλίων.
Επίσης, πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ομοσπονδία ΕΦΕΟΖΖ Greek Ju Jitsu Federation ΕΦΕΟ Ζίου-Ζίτσου για την οργανωτική επιτυχία, σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα που δεν έχει προηγούμενο οργανωτικά, αριθμητικά και αγωνιστικά στην ιστορία του αθλήματος.”
ΑΣΜΤ “Πολυδάμας”
Ο σύλλογος “Πολυδάμας” του Νεκτάριου Κόνδυλα είχε αξιοσημείωτη παρουσία. Αν μάλιστα συμμετείχε και η Αμαλία Κόνδυλα (δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα (+21 -52kg) λόγω τραυματισμού) ίσως να μιλούσαμε και για ένα μετάλλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η Παναγιωτα Αντωνογιωργάκη αγωνίστηκε στα Κ14. Παρ’ ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, ήταν εξαιρετική αγγίζοντας δύο φορές τα μετάλλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχασε και στις δύο κατηγορίες τα τελευταία 5 δευτερόλεπτα κι ενω είχε προβάδισμα όπου έλαβε μέρος.
Πρώτη συμμετοχή είχαμε και για την Μαρία Φραγκάκη στα Κ18 και ηττήθηκε με “ippon” ενώ ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στα Κ21 έμεινε πρώτη φορά χωρίς μετάλλιο. Αυτό έχει εξήγηση καθώς χτύπησε στο μάτι και αγωνιζόταν με περιορισμένη όραση κάτι που δεν τον βοήθησε να συνεχίσει.
Νεκτ. Κόνδυλας: “Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την διοργάνωση και ομαλή διεξαγωγή των αγώνων αλλά και σε όλη την ελληνική ομάδα που κατάφερε να φέρει την χώρα μας ανάμεσα στο top 3 του παγκόσμιου ζίου-ζίτσου.
* Διοργανωτές των αγώνων είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ζιου Ζίτσου ΕΦΕΟΖΖ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία JJIF.
Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι το υπουργείο Αθλητισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ τα Παγκόσμια πρωταθλήματα διεξάγονται υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Χορηγός επικοινωνίας των αγώνων είναι το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, TV Creta και Creta24.gr