9 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Παγκρήτια συνάντηση συνταξιούχων, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις

- Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ψηλότεροι από τις συντάξεις, δηλώνουν αγανακτισμένοι

Σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους βλέπουν το τελευταίο διάστημα οι συνταξιούχοι αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες ακόμα και όταν αυτές αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η ενεργειακή κρίση έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Οι ίδιοι μάλιστα θεωρούν εμπαιγμό τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με αυξήσεις στις συντάξεις, επισημαίνοντας αφενός ότι αυτές αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια της παγκρήτιας σύσκεψης συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο παρουσία εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων που αναφερθήκαν στα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις ουσιαστικά είναι περικοπές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε για ακόμα μια φορά στους δρόμους του αγώνα. Κάνουμε αγώνες, γιατί οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, – 13 χρόνια – έχουν δεχτεί τις πιο βάρβαρες, αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές και τις μεγαλύτερες περικοπές. Αφού έχουμε δεχτεί όλα αυτά και αφού η ζωή μας χειροτερεύει με την ακρίβεια και όλα αυτά που ζει όλος ο λαός και η εργατική τάξη, η κυβέρνηση λέει ότι έρχεται να δώσει αυξήσεις. Δεν είναι αυξήσεις, είναι ουσιαστικά μειώσεις. Οι αυξήσεις είναι σε ένα μέρος των συνταξιούχων που είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις δεν δίνονται σε επικουρικές συντάξεις. Δεν θα πάρουν καμία αύξηση όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Η κυβέρνηση έρχεται και δίνει επιδόματα αντί για το δώρο που έπρεπε να πάρουμε, που είναι πληρωμένο, δηλαδή τη 13η και τη 14η σύνταξη. Φυσικά, έχουμε και τα προβλήματα της ακρίβειας που έχουν εξανεμίσει το πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων που είναι πληρωμένο σε όλη τη ζωή».

Παράλληλα όπως πρόσθεσε ο κ. Κουμπούρης τεράστια είναι τα προβλήματα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους επισημαίνοντας πως: «Έχουμε προβλήματα με τους γιατρούς, με την πρόσληψη που πρέπει να γίνει και του νοσηλευτικού προσωπικού, με το κλείσιμο νοσοκομείων και με την ίδια την ύπαρξη της δημόσιας υγείας, αφού ιδιωτικοποιείται παρά πέρα. Για όλους αυτούς του λόγους είμαστε στους δρόμους του αγώνα και θα συνεχίσουμε».

Όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία των συνταξιούχων είχε συναντήσεις με υπουργούς, και τον πρωθυπουργό: «Εμείς ως απάντηση σε αυτά που μας λένε περί αυξήσεων τους λέμε ότι απορρίπτουμε την πολιτική τους και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, γιατί πρέπει να δοθούν πραγματικές αυξήσεις. Να δοθούν τα δώρα που τα πληρώσαμε, να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις μας, να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου που από το 2015 γυρίζουν γύρω-γύρω σαν ένας άταφος νεκρός. Για όλους αυτούς τους λόγους θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ συμπλήρωσε ότι «Εδώ και 13 χρόνια οι συνταξιούχοι, όχι μόνο δεν έχουν πάρει καμία αύξηση, αλλά με νόμο είχαν απαγορεύσει τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, και αλλά αυτά τα χρόνια, αυτό το διάστημα έγιναν πολύ μεγάλες περικοπές. Μας αφαίρεσαν τα δώρα, μας αφαίρεσαν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ουσιαστικά, σε ορισμένους συναδέλφους ακόμα και το 50% του εισοδήματός τους μειώθηκε αυτά τα χρόνια. Αρά λοιπόν, τώρα, απαιτούμε να δοθούν αυξήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες των συναδέλφων μας. Στο σούπερ μάρκετ κάθε μέρα πάμε και βλέπουμε τις τιμές προς τα πάνω, όπως και τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στη βενζίνη κ.λπ. Εμείς σήμερα ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις για να μπορούν οι συνταξιούχοι να τα βγάλουν πέρα. Να σας θυμίσω ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες συνάδελφοί μας (600.000 περίπου) που παίρνουν κάτω από 500. Πέστε μου πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα με αυτά τα χρήματα. Παίρνουν τηλέφωνο στην ομοσπονδία και λένε ότι ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος και είναι όσο είναι η σύνταξή μας. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει με τα φάρμακα, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα; Άρα λοιπόν, έχουμε δίκαιο. Έχουμε κάνει συναντήσεις με όλα τα κόμματα της βουλής, συναντηθήκαμε και με τον πρωθυπουργό. Μας εξέφρασαν τη συμπάθειά τους, κατανοούν τα αιτήματά μας, όμως δεν βλέπουμε στη βουλή να νομοθετούν και να παρεμβαίνουν σε αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν. Με το καινούργιο νομοσχέδιο τα πράγματα γίνονται από το κακό στο χειρότερο. Έχουμε πληρώσει στον κλάδο υγείας όσοι δουλέψαμε 35-40 χρόνια, πληρώνουμε και σήμερα και δυστυχώς, τώρα που χρειαζόμαστε περισσότερο το νοσοκομείο και τον γιατρό δεν μπορούμε να τους έχουμε. Κάθε φορά πρέπει να βάζουμε το χέρι βαθιά στη τσέπη για να πάμε στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα, τα παλεύουμε, τα έχουμε στην πρώτη γραμμή γιατί δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αφορά όλον τον κόσμο».

Ο πρόεδρος τη Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου Χαράλαμπος Σφακιανάκης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι στην καθημερινότητά τους, αδυνατώντας πια να καλύψουν τις ανάγκες για σούπερ μάρκετ και ρεύμα, υπενθυμίζοντας ότι πέρασαν προ πολλού οι καιροί που οι ηλικιωμένοι μπορούσαν με τις συντάξεις τους να βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους: «Κάποτε είχαμε τα δώρα των γιορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα, επίδομα αδείας). Με αυτά τα δώρα βοηθούσαμε και τα παιδιά μας και παίρναμε δώρα και στα εγγόνια μας. Δυστυχώς τώρα, ύστερα από την πολύχρονη οικονομική κρίση, με το πάγωμα των συντάξεων και αντίθετα με τη μείωση των συντάξεων που έχουμε από το 2013 και μετά, με την αβάσταχτη ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα καύσιμα. Η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν αρκεί ούτε για να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Έχουμε περιπτώσεις που έρχεται ο λογαριασμός μεγαλύτερος από τη μηνιαία σύνταξη. Πως θα τα βγάλουν πέρα οι συνταξιούχοι; Πως θα βοηθήσουν τα εγγόνια τους; Πως θα βοηθήσουν τα παιδιά τους; Έχει αντιστραφεί το κλίμα και η κατάσταση αυτήν τη στιγμή και βοηθούν τα παιδιά τους γονείς, όπως μπορούν και αυτοί. Αυτό που απαιτούν σήμερα οι συνταξιούχοι είναι να δοθεί η 13η και η 14η σύνταξη που μας έχει κοπεί παράνομα και αντισυνταγματικά. Να δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στη σύνταξη, ώστε να πάρουν όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι την αύξηση που θα δοθεί τον καινούργιο χρόνο. Να παρθούν σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας, για να μπορέσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα νοικοκυριά να ζουν αξιοπρεπώς. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μήνου σε επικουρικές και στα δώρα, να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς αγωγές και δικαστήρια. Έτσι πρέπει να γίνει, μας τα έχουν αφαιρέσει, πρέπει να μας τα αποδώσουν. Γι’ αυτό είμαστε στον δρόμο του αγώνα και πρέπει να είμαστε συνέχεια μέχρι να δικαιωθούμε, μέχρι τα σοβαρά και δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων να επιλυθούν. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους όλες οι κυβερνήσεις που έρχονται, όλα τα κόμματα που αισιοδοξούν να κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο. Θα είμαστε απέναντί τους μέχρι να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να δώσουν αναγκαίες λύσεις.

 Ο Γιώργος Λενακάκης (Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου), ανέφερε:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει και κοροϊδεύει τους συνταξιούχους και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που έχουμε. Πρώτα από όλα, αρνείται να μας δώσει τη 13η και 14η σύνταξη, η οποία είναι πληρωμένη από τους συνταξιούχους. Αρνείται να μας δώσει τα αναδρομικά του 11μήνου, που και αυτά είναι δικά μας χρήματα. Εν πάση περιπτώσει, μια σειρά μέτρων που είναι εις βάρος των συνταξιούχων. Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι μισοί συνταξιούχοι αμείβονται με κάτω από 700, 658 καθαρά, και το 1/3 των συνταξιούχων αμείβονται κάτω από 500. Πείτε μου εσείς, ένας συνταξιούχος που δούλευε 30-40 χρόνια στη ζωή του, πως ακριβώς θα ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις σημερινές απαιτήσεις της ακρίβειας, των ανατιμήσεως κ.λπ., ακόμα και για την υγεία του. Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε εδώ, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους να συντονίσουμε των αγώνα μας ώστε να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα. Δεν ζητούμε κάτι ξεχωριστό, ζητούμε τα χρήματά μας, όλα αυτά που μας έχουν αφαιρέσει όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βολακάκης (Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Χανίων) ανέφερε: «Στις 14 του Οκτώβρη οι συνταξιουχικές οργανώσεις συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Τους απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αυξήσεων.Όλο και περισσότερο ιδιωτικοποιείται η υγεία, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε  επιπλέον εισφορές για την υγεία, για τα φάρμακα κ.λπ. Οι συνταξιούχοι πρέπει να αγωνιστούν μαζικά και ταξικά και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς των συνταξιοδοτήσεων».