Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ταξιδεύουν με την κινητή μονάδα του Χαμόγελου και εκπαιδεύουν τα παιδιά σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο
Φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Κρήτης πρόκειται να «οργώσουν» την Ελλάδα με όχημα την κινητή μονάδα το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και άλλους χώρους πάνω σε θέματα που θα αφορούν την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτό στην αίθουσα Συγκλήτου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εργαστήριου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Διά Βίου Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Π.Κ. Η υπογραφή του συμφώνου έγινε από τον πρύτανη Γιώργο Κοντάκη και τον καθηγητή Παναγιώτη Αναστασιάδη, καθώς και τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλο, παρουσία των αντιπρυτάνεων και μελών του οργανισμού.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξωστρέφεια του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και για το Χαμόγελο του Παιδιού, που «παντρεύονται» μέσα από αυτήν τη συνεργασία και φέρνουν προσφορά στα παιδιά της Ελλάδος το αποτέλεσμα της επιστημονικής δουλειάς του εργαστηρίου που συντονίζει ο κ. Αναστασιάδης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Το όνομα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα με τις υποδομές του Χαμόγελου του Παιδιού. Από τον Γενάρη και όλο τον χρόνο, μια συνεργασία, η οποία έχει αρχίσει παλαιότερα, επισημοποιήθηκε σήμερα και θα είναι επ’ ωφελεία κυρίως των παιδιών, αλλά και των φοιτητών μας που θα πάρουν ανατροφοδότηση από τα εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία θα αναπτυχθούν από τη συνεργασία αυτήν, όπως επίσης αποτελεί μια σημαντική προσφορά του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνία αυτή η δράση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και πολύ χαρούμενοι για αυτό. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Ο ρόλος του πανεπιστημίου είναι να αλληλοεπιδρά με την κοινωνία και τον υπηρετούμε πιστά. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία, να ακούμε την κοινωνία και να βοηθάμε την κοινωνία. Δεν είμαστε ξεκομμένοι».
Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη δια βίου εξ αποστάσεως εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Αναστασιάδης, οι δράσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο από τις Κυκλάδες και θα συνεχιστούν, τον Φλεβάρη στην Αθήνα και την Πελοπόννησο, τον Μάρτη στα Ιόνια και στην Εύβοια, τον Απρίλιο στην Κεντρική Μακεδονία και τον Μάιο στην Κρήτη. Ο στόχος είναι όπως είπε η κινητή μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης να επισκεφτούν όλους τους δήμους της Κρήτης σε αυτό το οδοιπορικό και να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά και στις οικογένειές τους να «γευτούν» τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δράσεις. Παράλληλα, όπως ανέφερε, τον Μάιο στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί το 6ο διεθνές συνέδριο για την ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Ο φορέας συνδιοργάνωσης θα είναι το Χαμόγελο του Παιδιού, το εθνικό δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και η Microsoft. Η δεύτερη δράση αφορά σε μεγάλη γιορτή που θα γίνει στον Δημοτικό Κήπο τον Σεπτέμβριο, που θα συνδιοργανωθεί από το πανεπιστήμιο και το Χαμόγελο του Παιδιού, οπότε θα πραγματοποιηθούν καινοτόμα παιδαγωγικά εργαστήρια. Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν τόσο οι μεταπτυχιακοί όσο και οι προπτυχιακοί φοιτητές.
«Είναι μια σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς υπογράφουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Χαμόγελου του Παιδιού και του Πανεπιστημίου Κρήτης για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δράσεις. Το σημαντικό που θα ήθελα να πω είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2024 το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του Χαμόγελου του Παιδιού θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δράσεις για την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Η πρώτη και πιο σημαντική δράση είναι ότι το πανεπιστήμιο θα αξιοποιήσει το κινητό εργαστήριο «Οδυσσέας», το οποίο είναι ένα μεγάλο τριαξονικό φορτηγό που ανοίγει, γίνεται 70 τ.μ. και είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές, τάμπλετς, οθόνες κλπ. Αυτό θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Εμείς ως πανεπιστήμιο και ως εργαστήριο, το εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το ΕΔΙΒΕΑ, έχει αναλάβει το παιδαγωγικό σχεδιασμό όλων των επιμορφωτικών δράσεων που θα γίνονται, καθώς και την επιμόρφωση των στελεχών του Χαμόγελου. Υπό αυτήν την έννοια το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού. Η συνεργασία μας θα έχει όφελος κυρίως για το παιδί και για την οικογένεια, αυτή είναι η πρώτη δράση. Ξεκινάμε τον Γενάρη με Κυκλάδες και μέχρι τον Μάιο θα έχουμε φτάσει στην Κρήτη. Τον Μάιο που θα έχουμε εδώ το διεθνές μας συνέδριο. Θα πάμε σε όλους τους δήμους της Κρήτης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Μια δεύτερη δράση την οποία με μεγάλη χαρά μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα, είναι ότι τον Σεπτέμβριο το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού θα διοργανώσει μια παγκρήτια γιορτή για το παιδί στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Παναγιώτης Αναστασιάδης (καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για «σταθμό» συνεργασίας στη ζωή των παιδιών, καθώς, όπως είπε: «αυτό που γίνεται σήμερα, που είναι το σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο βάζει τη σφραγίδα των δυνατοτήτων των ανθρώπων που είναι άξιοι και έχουν δυνατότητες στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στην πρώτη γραμμή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κυκεώνα που έχει δημιουργηθεί αυτήν τη στιγμή με τα προβλήματα και τα θέματα των παιδιών. Με ένα άμεσο και έμμεσο τρόπο χρησιμοποιώντας μέσα, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν τα παιδιά, όπως τον «Οδυσσέα» του Πανεπιστημίου και τον «Οδυσσέα» του Χαμόγελου, το όχημα να προσελκύσει τα παιδιά και ειδικότερα τους έφηβους. Έχουμε χάσει το μπαλάκι πλέον σαν κοινωνία. Έχουμε χάσει τις δυνατότητες να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον κατήφορο και τις βραδυφλεγείς βόμβες που σκάνε η μια πίσω από την άλλη, τα θέματα βίας με τα θέματα κακοποίησης. Όλα αυτά τα θέματα ναι μεν τα βλέπουμε στη δημοσιότητα, αλλά πίσω από τη δημοσιότητα, στη γραμμή 1056 λαμβάνουμε κλήσεις για αυτοκτονικό ιδεασμό κάθε δεύτερη μέρα. Λαμβάνουμε κλήσεις οι οποίες αφορούν την καταστροφή της ψυχής κάποιων παιδιών, απόγνωση και έκκληση από γονείς. Άρα φτάσαμε σε ένα σημείο πλέον που ο κατήφορος έχει βραδυφλεγείς βόμβες που περιμένουμε να σκάσουν λόγω πανδημίας, λόγω όλων αυτών των κρίσεων που έχουν παρουσιαστεί. Η μόνη μας λύση αυτήν τη στιγμή είναι αυτές οι συνέργειες και οι συνεργασίες, που η επιστημονικότητα, η ακαδημαϊκή κοινότητα με ανθρώπους που είναι φωτεινοί και έχουν δυνατότητες, να συνεργαστούν με την πρώτη γραμμή όπως είναι το Χαμόγελο του Παιδιού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει κάποια πράγματα μαζί με το πανεπιστήμιο. Άρα, εγώ αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε έναν σταθμό κάποιας εποχής που θα πρέπει να πούμε σε όλους στην ελληνική κοινωνία ότι χρειαζόμαστε και τα μυρμηγκάκια. Διότι δεν υπάρχει πλατεία, δεν υπάρχει περιοχή που να μην αντιμετωπίζουν τα παιδιά μια κατάσταση, αυτό που είπαν οι επιμελητές ανηλίκων «τα θυμωμένα παιδιά». Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι θυμωμένοι. Το αποτέλεσμα αυτού του θυμού βγαίνει πάρα πολύ έντονα. Η διακίνηση των ναρκωτικών πλέον δεν γίνεται από τους παραβατικούς ενήλικες, χρησιμοποιούν τα παιδιά. Αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να βάλουμε κάποιους δρόμους, κάποια μονοπάτια, κάποιες δυνατότητες για να σώσουμε κάποια παιδιά. Να καταλάβει η κοινωνία ότι μην θεωρούμε ότι είναι στου αλλουνού την πόρτα, γιατί κάποια στιγμή θα είναι και στη δική μας την πόρτα. Τα πράγματα παίρνουν τέτοιες διαστάσεις που δεν θα υπάρχει οικογένεια που να μην έχει πρόβλημα».