19 °C Rethymno, GR
07/10/2022

Πάλι θέμα «παιδείας»;

Οι εικόνες των τραμπούκων-κρετίνων να μετατρέπουν κεντρικό δρόμο κωμόπολης σε πίστα συγκρουόμενων κατά τα πρότυπα των λούνα-παρκ προκειμένου να «εκδικηθούν» την … προσπέραση(!!!) που τους έκαναν είναι αποκαρδιωτικές καταρχάς για το επίπεδο εξέλιξης του ανθρώπινου είδους!

Επειδή η υπόθεση πέρασε στο επιστημονικό πεδίο της Νομικής Επιστήμης, ενώ θα έπρεπε να επιληφθεί του θέματος η Ιατρική με έμφαση στην Ψυχιατρική δεν θα έχουμε κάποια «πρόοδο» και φοβάμαι ότι σε πρώτη ευκαιρία θα δούμε «μια από τα ίδια»!

Αλήθεια πώς μπορεί να ερμηνευτούν τέτοιου είδους συμπεριφορές; Ποιο είναι το «προφίλ» των ανθρώπων αυτών; Η εύκολη ερμηνεία είναι η έλλειψη «παιδείας». Δηλαδή σε τι επίπεδο απαιδευσίας βγαίνουν κουμπούρια, κατσούνες και αρχίζεις να κουτουλάς διερχόμενα αυτοκίνητα που σε κοίταξε στραβά ο οδηγός του; Πρέπει κάποιος να προέρχεται  από «τζάκι» ή να έχει εγκύκλιο μόρφωση για να συμπεριφέρεται στοιχειωδώς έλλογα; Χρειάζονται «πτυχία», «μεταπτυχιακά», «σεμινάρια» ή άλλου είδους διαπιστευτήρια που να βεβαιώνουν την ανθρώπινη σου υπόσταση; Ή μήπως οι άνθρωποι αυτοί μεγάλωσαν σε κάποιο κλουβί ημιάγριων που τους έμαθαν να επιτίθενται σε συμπολίτες ή γενικά συνανθρώπους τους, ώστε να χρεώνουμε έλλειμμα παιδείας; Προφανώς έλλειμμα στοιχειώδους λογικής και έλλειμμα ήθους υπάρχει…

Μήπως με το «έλλειμμα» παιδείας ερμηνεύουμε κάθε παθογένεια και ξεμπερδεύουμε; Προσπαθώ πραγματικά να κατανοήσω το «σκεπτικό» δύο ανθρώπων που καταδιώκουν ένα όχημα και το χτυπούν με όπισθεν στο κέντρο μιας πόλης. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εγκλειστούν ή να φορέσουν ζουρλομανδύα; Ή μήπως και τα δύο; Σίγουρα δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι καθώς αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Επιπλέον είναι σίγουρο πως αυτό το απίθανο «είδος» ανθρωποειδών πρέπει να περιθωριοποιηθεί από την κοινωνία μας και να νιώθει παρείσακτο μέσα σ’ αυτήν. Δεν νοείται να τυγχάνει οποιασδήποτε μορφής «προστασίας» για οποιονδήποτε λόγο. Αύριο μπορεί να «προσπεράσουμε» εμείς ή τα παιδιά μας το 4×4 και τότε θα πρέπει να ακούσουμε και τα λογύδρια ότι οι δράστες «μετάνιωσαν» για τις πράξεις τους…

Μια ανοιχτή πληγή κακοφορμισμένη θα μολύνει όλο το σώμα αν την αφήσεις ανεπούλωτη. Η ατιμωρησία, αλλά κυρίως η ιδιότυπη «προστασία» όλων αυτών των ατόμων οδηγεί σε κοινωνικό αυτοχειριασμό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να έχουν «χώρο» για να παίζουν τα «παιγνίδια» τους.

Πράγματα χιλιοειπωμένα και χιλιοσχολιασμένα και ουδόλως άγνωστα. Τα φοβερά συμπλέγματα όταν συνδυάζονται από το αίσθημα ισχύος και δύναμης που αντλείται από σόγια με πολιτική επιρροή με «ψηφαλάκια» και «κουμπαριές», δίνουν ένα νοσηρό και άκρως δηλητηριώδες κοκτέιλ κοινωνικής αποχαλίνωσης. Και δεν αργεί η ώρα που πρέπει όλοι εμείς να «λουστούμε» όλους αυτούς τους κάφρους και να τους αποδεχτούμε ως «συμπολίτες» μας.