Α. Καλοκαιρινός: «Τα σχολεία εμπλέκονται, οι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται, οι Σύλλογοι Γονέων εμπλέκονται, αλλά κυρίως εμπλέκονται τα παιδιά. Τα παιδιά τα οποία το χαίρονται, συμμετέχουν όλο και πιο μαζικά και με τον τρόπο αυτό μεταδίδουν ένα μήνυμα στους μεγάλους. Και αυτό έχει την αξία του»
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Ανωγειανό) και το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στον Ξηροπόταμο επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης 9/10 ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Γιαλιτάκη, τους προέδρους της 1ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας, Θεοδοσία Αγγελιδάκη και Μιχάλη Βάμβουκα, αντίστοιχα, και υπηρεσιακά στελέχη, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού μαραθωνίου του δήμου Ηρακλείου με τίτλο: «Πράσινα Σχολεία».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μαθήτριες και μαθητές, με τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού, Καλλιόπη Φακίνου, τον διευθυντή του 10ου Γυμνασίου, Γιώργο Φουστανάκη, με εκπαιδευτικούς και με γονείς για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, να τους ευχαριστήσει και να τους συγχαρεί για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Τόνισε επίσης ότι τα παιδιά είναι πάρα πολύ δεκτικά σε αυτή τη δραστηριότητα που κατά βάση είναι η διαλογή στην πηγή και επεσήμανε: «Διαχωρίζουμε αυτά τα οποία πετάμε και τα ονομάζουμε σκουπίδια και τα ονομάζουμε απορρίμματα, αλλά πια δεν τα βλέπουμε ακριβώς ως σκουπίδια και ως απορρίμματα αλλά και ως πόρους που μπορούν να μας δώσουν κάτι καινούριο. Και κατά συνέπεια να μπουν σε ένα κύκλο ζωής και έτσι μιλάμε για την ανακύκλωση. Το οποίο σημαίνει ότι δεν πετάμε. Διαλέγουμε, διαχωρίζουμε και από εκεί και πέρα τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους τον οποίο βεβαίως εμείς πρέπει να φροντίσουμε να είναι αυτός ο πράσινος δρόμος για τον οποίο προσπαθούμε και για τον οποίο έχουμε ήδη κάνει αρκετά σημαντικά βήματα. Έχουμε βεβαίως να κάνουμε και πολύ περισσότερα. Τα σχολεία εμπλέκονται, οι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται, οι Σύλλογοι Γονέων εμπλέκονται, αλλά κυρίως εμπλέκονται τα παιδιά. Τα παιδιά τα οποία το χαίρονται και συμμετέχουν αρκετά μαζικά και όλο και πιο μαζικά και με τον τρόπο αυτό μεταδίδουν ένα μήνυμα στους μεγάλους. Και αυτό έχει την αξία του».
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του δήμου Ηρακλείου στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε και για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) η οποία αντικαθιστά – έργο το οποίο θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες – την Μονάδα Προ-επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Π.Α.), τονίζοντας: «Είναι ένα σημαντικό βήμα για το οποίο η παρούσα Δημοτική Αρχή χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ, διότι υπήρχαν ζητήματα αφενός οικοδομικά – πολεοδομικά και αφετέρου περιβαλλοντικά, τα οποία τα ξεπεράσαμε μέσα σε μερικούς μήνες και έτσι προχωράμε. Ταυτοχρόνως, ενώ δηλαδή θα πραγματοποιείται αυτή η μονάδα που είναι αναβαθμισμένη τεχνολογικά και λειτουργικά και αποδίδει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση αυτών που συζητούσαμε ακριβώς τώρα, πηγαίνουμε στο σχεδιασμό της λεγόμενης Μονάδας Ανάκτησης Ανακύκλωσης που είναι η Μ.Α.Α.. Αυτό βρίσκεται σε ένα ορίζοντα που δεν είναι πολύ μακρινός διότι φτιάχνοντας τη Μονάδα Επεξεργασίας θα συνδυάσουμε, θα κουμπώσουμε σε αυτή τη μονάδα, αυτό που είναι και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων με τις σημερινές τεχνολογίες. Όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και είναι εκεί όπου θα γίνει εν τέλει το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Η μονάδα για την οποία σας μίλησα, συνδυάζει το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών σε μια πολύ αναβαθμισμένη εκδοχή του, στην πραγματικότητα σε μια πλήρη ανακατασκευή του, με μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας των υπόλοιπων απορριμμάτων».
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Γιαλιτάκης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι φέτος συμμετέχουν σχεδόν όλες οι σχολικές μονάδες της πόλης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να ενισχύουν τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και τόνισε: «Αυτό το οποίο κάνουμε φέτος και προσθέτουμε άλλη μια ψηφίδα σε όλο αυτό το παζλ, είναι ότι για πρώτη χρονιά φέτος θα ενεργοποιήσουμε και τα αθλητικά σωματεία. με μια συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και όχι μόνο, αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι το σύστημα της διαλογής στην πηγή να μεταφερθεί και στα γυμναστήρια, δεδομένου ότι οι αθλητικοί χώροι είναι χώροι όπου παράγονται πάρα πολλά ανακυκλώσιμα υλικά. Ερχόμαστε χρόνο με το χρόνο να ενισχύσουμε τη διαλογή στην πηγή, τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένα σε φιλοπεριβαλλοντικά ζητήματα και έχουμε διαπιστώσει ότι αποτελούν τους καλύτερους αγγελιοφόρους, τους καλύτερους μεταλαμπαδευτές αυτών των μηνυμάτων. Αλλάζουμε σιγά σιγά ως κοινωνία και πρέπει φυσικά να αλλάξουμε γιατί όπως ξέρετε ζούμε σε μια περίοδο, σε μια εποχή με πολύ περιορισμένους και οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται ακριβότερη γιατί χρησιμοποιούνται πολλά τεχνολογικά μέσα και εργαλεία. Άρα λοιπόν όλοι πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι να φροντίζουμε κατ’ αρχάς την πόλη μας να είναι καθαρή και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να έχουμε ανταπόδοση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση στον κύκλο ζωής τους».
Η καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Δέσποινα Φραγκιαδουλάκη, υπεύθυνη για το κομμάτι της ανακύκλωσης, σε δήλωσή της ανέφερε: «Πέρυσι βάλαμε το σχολείο σε αυτό το διαγωνισμό, πιο πολύ για να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της ανακύκλωσης που δεν είναι τόσο έντονη όπως διαπιστώσαμε σε αυτό το σχολείο. Πέρυσι δουλέψαμε με μια ομάδα παιδιών που εκπροσωπούσε κάθε τμήμα, έδειξαν διάθεση και υπευθυνότητα στο έργο που είχαν να κάνουν. Ουσιαστικά προσπαθούσαμε αυτά τα παιδιά να κάνουν τη διαλογή και να συντονίζουν τους υπόλοιπους του τμήματος τους. Φέτος θα συνεχίσουμε με κάποιους από την ίδια ομάδα, θα εμπλέξουμε και καινούργια άτομα έτσι ώστε να γίνουμε όπως είπε και ο δήμαρχος πριν οι πολλαπλασιαστές εδώ στο σχολείο και στην περιοχή της έννοιας της ανακύκλωσης.».
Το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Σχολεία: Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης»
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της μεθόδου διαλογής στην πηγή και η ανακύκλωση πλαστικού, χαρτιού, αλουμινίου και μπαταριών. Στη δράση για την χρονιά 2024-25 έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή 82 σχολεία και 17.313 μαθητές (48 Δημοτικά με 8.672 μαθητές, 19 Γυμνάσια με 4.257 μαθητές, 12 Λύκεια 3.203 μαθητές και 3 EΠAΛ με 1.181 μαθητές) με τη διαδικασία συμμετοχής να παραμένει ανοικτή.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές εφαρμόζουν τη μέθοδο διαλογής στην πηγή στο σπίτι, τα ανακυκλώσιμα υλικά συγκεντρώνονται στα σχολεία και γίνεται διαγωνισμός για το ποιο σχολείο θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμου υλικού. Και φέτος, το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί με πρόσθετες δράσεις του Δήμου και παράλληλα θα ενισχυθεί με την συμμετοχή αθλητικών συλλόγων και χώρων άθλησης.
Η σχετική σελίδα του προγράμματος είναι η Follow Green Heraklion https://www.followgreen.gr/ απ’ όπου οι χρήστες παρακολουθούν την πορεία του διαγωνισμού, βλέπουν video και διαβάζουν άρθρα σχετικά με το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν και πρόσωπα εκτός του σχολικού περιβάλλοντος (γονείς, φίλοι, συγγενείς κλπ), να ενημερώνονται και να λαμβάνουν πόντους για λογαριασμό των σχολείων. Ο συνδυασμός πόντων και ποσοτήτων ανακυκλώσιμου υλικού, βγάζει τα τελικά σχολεία τελικούς νικητές του διαγωνισμού.