16 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Πανελλαδική 24ωρη απεργία κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη

Η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023,με αιτήματα την πλήρη διερεύνηση σε βάθος του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη,την απόδοση ευθυνών καθώς και την λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ μεταξύ άλλων:«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και τώρα της κρίσης κόστους ζωής.

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών.

Πανελλαδικό κεντρικό συλλογικό αίτημα,είναι: οι υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια,με σεβασμό της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους.

Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζομενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

1. Αμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών

2. Σύγχρονες,ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές

3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας

4. Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας

5. Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των σιδηροδρομικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών

6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συσήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου

7.  Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές

8. Άμεση εφαρμογή Ευρωπαικών προτύπων ασφαλείας.

Όλων οι ζωές μετράνε»

Και η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία για την Πέμπτη,αναφέροντας σε ανακοίνωση της:«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των Δημοσίων Υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

  • Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.
  • Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί.Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».