Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε επίπεδο χώρας, για το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχει δεχθεί η Κρήτη. Τα φράγματα γέμισαν, με το δυτικό τμήμα του νησιού κρατά τα… πρωτεία των βροχοπτώσεων, ξεπερνώντας περιοχές ανά την Ελλάδα που χαρακτηρίζονται διαχρονικά από τέτοιου είδους φαινόμενα.
Τα βουνά παραμένουν λευκά – καλυμμένα με χιόνι – και σε συνδυασμό με το νερό που έπεσε, εγγυώνται για την ασφάλεια και την επάρκεια του υδροφόρου ορίζοντα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος παρουσιάζει στα «Ρ.Ν.» τα μέρη της Κρήτης που συγκέντρωσαν την περισσότερη βροχή. Αναλυτικότερα: Στην Ασή Γωνιά έχουν ήδη πέσει 1.490 χιλιοστά, στο Ασκύφου 1.430 χιλιοστά, 745 στον Πλακιά, 737 στο Σπήλι, 685 στο Φράγμα Ποταμών και 446 στην πόλη του Ρεθύμνου. Απ’ τις τέσσερις τελευταίες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο κ. Λαγουβάρδος στάθηκε ιδιαίτερα στον Πλακιά, που βρίσκεται στο νότο, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή» την πρωτιά του σε επίπεδο νομού.
«Από την αρχή του χρόνου, η Κρήτη έχει δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Έχει τα μεγαλύτερα για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, για όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα είναι κυρίως στη δυτική Κρήτη. Αυτές οι βροχές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Πραγματικά είναι κάτι το πολύ εντυπωσιακό. Είναι πολύ μεγάλα τα ύψη βροχής. Είναι τα μεγαλύτερα στη χώρα για το 2022» είναι η αποτίμηση του διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου. «Το καλό» σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (οι βροχές) δεν δημιούργησαν προβλήματα, γιατί έπεσαν σε μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά δεν είχαν πολύ μεγάλη ένταση για να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια, εκτός από μικροπροβλήματα. Είναι θετικό, επομένως, γιατί έχουμε νερό χωρίς να έχουμε ζημιές και καταστροφές».
Βροχές και χιόνια, ευεργετικά για το υδατικό ισοζύγιο
Τα χιόνια στα βουνά δεν έχουν λιώσει ακόμα, παρά την άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες. «Έχουμε μία εκτεταμένη χιονοκάλυψη και μεγάλους όγκους χιονιού. Ο συνδυασμός νερού και χιονιού είναι κάτι πολύ θετικό για το υδατικό ισοζύγιο του νησιού, τουλάχιστον για το καλοκαίρι που έρχεται» σχολίασε ο κ. Λαγουβάρδος.
Ο χειμώνας που αφήνουμε πίσω μας ήταν ομολογουμένως βαρύς. «Γενικά, είχαμε ένα τύπο καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες , εμμονή των βορείων ανέμων – του βορείου ρεύματος, που προκαλεί νεφώσεις και βροχές για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κρήτη. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε εντυπωσιακά ύψη βροχής στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας μας στο οποίο πολύ ευνοημένη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η Κρήτη» είναι η εξήγηση που έδωσε ο γνωστός μετεωρολόγος.
Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τις ποσότητες νερού, που βρίσκονται στους αποταμιευτήρες των εγκαταστάσεων του.
Στο Φράγμα Ποταμών στο Αμάρι συγκεντρώθηκαν 22,5 εκ. κυβικά. «Τα φράγματα μας έχουν υπερχειλίσει από τις φετινές βροχοπτώσεις, άρα είμαστε έτοιμοι να τροφοδοτήσουμε τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, το σύνολο των περιοχών που εξυπηρετούμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Άρης Παπαδογιάννης.
Δεκαήμερο χωρίς ψυχρή εισβολή
Η κλιματική αλλαγή έχει έρθει. «Δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε ξηρασίες κατευθείαν ή θα πάμε σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρόλο που οι τρεις τελευταίοι μήνες ήταν όντως ένας κρύος χειμώνας σε σχέση με τα κανονικά δεκαετιών» υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος. «Αλλά απ’ την άλλη δεν λέει κάτι αυτό» συμπληρώνει. «Προφανώς και θα έχουμε κρύες περιόδους που θα είναι πιο κρύες από τα κανονικά, αν κοιτάξει όμως κανείς τη γενικότερη εικόνα – τί συμβαίνει όλο το χρόνο, τις προηγούμενες χρονιές – πάμε σταδιακά σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το ότι έκανε έναν κρύο χειμώνα στη χώρα μας εφέτος πάλι δεν σημαίνει κάτι, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Ευρώπης είχε υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία. Απλά, ήταν έτσι η κυκλοφορία που ευνοούσε να έχουμε βροχοφόρα συστήματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, οπότε επηρεαζόταν και η Κρήτη».
Όπως όλα δείχνουν, μπήκαμε – επιτέλους – στην άνοιξη. «Τώρα πάμε σε υψηλές θερμοκρασίες, με αρκετή σκόνη τις επόμενες μέρες, ειδικά την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στη συνέχεια, η θερμοκρασία θα πέσει στα κανονικά της. Γενικά, η τάση είναι να είμαστε στα κανονικά και πάνω από τα κανονικά. Όσο μπαίνουμε στον Απρίλιο θα γίνεται και πιο εμφανές αυτό το πράγμα. Προφανώς, θα έχουμε περιόδους με βροχές – και τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουμε φαινόμενα – θα’ χει και λίγο ψύχρα, αλλά δεν αναμένεται κάποια ψυχρή εισβολή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, αν θέλουμε να κάνουμε μία ασφαλή πρόγνωση» είπε κλείνοντας ο κ. Λαγουβάρδος.