17 °C Rethymno, GR
05/12/2022

AMIRA LUXURY RESORT & SPA

Πανελλήνια πρωτοτυπία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς

Του ΚΛΕΟΝΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΑΚΗ*

Ένα καινούριο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το Amira Luxury Resort & Spa ολοκληρώθηκε και λειτουργεί στον Αδελιανό Κάμπο.

Ο ευφυής αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός προσδίδει στο κτίριο μια ιδιαιτερότητα κάνοντας το να ξεφεύγει από την κοινή μέχρι τώρα κατασκευαστική πρακτική.

Τα στοιχεία αυτά εκτός της αισθητικής ποιότητας και της πολυτέλειας, προσδίδουν στο κτήριο το στίγμα της σύγχρονης πολιτισμικής πραγματικότητας.

Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης και των αρχών φύτευσης είναι η δημιουργία απλού φυσικού περιβάλλοντος με ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών.

Έχουμε παρατηρήσει είτε από τις επισκέψεις μας σε παρόμοια πολυτελή ξενοδοχεία, είτε από την παρακολούθηση ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.λπ., ότι όλες οι προσόψεις των ξενοδοχείων αυτών είναι στολισμένες – διακοσμημένες με φοίνικες είτε με τη μορφή συστοιχιών είτε άλλων γεωμετρικών σχημάτων.

Σε όλες τις χώρες με αναπτυγμένο τον τομέα του τουρισμού όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα ο φοίνικας είναι σήμα κατατεθέν των προσόψεων των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, έχει μεγάλη αισθητική αξία και αποτελεί ένα φυσικό σκηνικό ιδιαίτερου κάλλους.

Στο Amira Luxury Resort & Spa επιλέχθηκε όλο το βόρειο – παραθαλάσσιο μέτωπο στο οποίο φυτευτήκαν εντυπωσιακά φοινικόδεντρα.

Στην πρόσοψη όμως του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Amira Luxury Resort έγινε μια μεγάλη καινοτομία: Αντί για φοίνικες δημιουργήθηκε μια μεγάλη όαση από πλατάνια, δέντρα ιθαγενή του τόπου μας.

Η έμπνευση της καινοτομίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του ιδιοκτήτη Σηφη Γαλερού και του αείμνηστου Κώστα Μπουγιούρη γεωπόνου, ενεργού πολίτη και περιβαλλοντικά ευαίσθητου ατόμου, τότε συνεργάτη και συμβούλου της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, σε επίσκεψη τους στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καλονυκτη στο δυτικό Ρέθυμνο, παρατήρησαν πλήθος από πλατάνια που κείτονταν ξεριζωμένα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του 2020, εντός της κοίτης του ποταμού.

Με την έγκριση και τη βοήθεια του Δασαρχείου στήθηκε μια επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης αυτών των μεγάλων δέντρων. (τα περισσότερα είχαν μήκος 15 έως 17 μέτρα).

Τα δέντρα αυτά με την επίβλεψη και την τεχνογνωσία του αείμνηστου Κώστα Μπουγιούρη μεταφυτεύτηκαν στην πρόσοψη και σε παράπλευρους χώρους του ξενοδοχείου.

Το τόλμημα για αυτό το εγχείρημα ήταν μεγάλο. Αρχικά έπρεπε να ξεπεραστούν όχι μόνον τυχόν αντιδράσεις μηχανικών, αρχιτεκτόνων και διακοσμητών κ.λπ., που δημιουργεί η δύναμη της συνήθειας αλλά και ο προ ύπαρχων φόβος του μεγάλου ρίσκου αν θα αναζωογονούνταν τα μεγάλα δέντρα μετά τη μεταφύτευση, αφού είχαν χάσει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του ριζικού συστήματός τους.

Όλα τα δέντρα, (26 συνολικά) αναστήθηκαν, έβγαλαν βλαστούς και φύλλα και προχωρούν στην ανάπτυξή τους σε ρυθμούς μη αναμενόμενους από τους ειδικούς.

Έτσι επιτεύχθηκε να δημιουργηθεί ένα καινούριο ενδιαφέρον για το τοπίο της περιοχής.

Ο μεγάλος πράσινος όγκος που ξεπερνάει κατά πολύ το ύψος των κτιρίων μειώνει τους κτιριακούς όγκους και μας εισάγει στην λογική του σχεδιασμού να κυριαρχεί το φυσικό περιβάλλον.

Τα πλατάνια μαγνητίζουν λειτουργώντας σχεδόν ανακουφιστικά για όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Δημιουργούν ένα αγχολυτικό περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας ότι οι παλαιότεροι ήξεραν που έφτιαχναν τις κρήνες τους η τους χώρους αναψυχής τους. (το 90% των παραδοσιακών κρηνών έχουν ανεγερθεί δίπλα σε μεγάλο πλάτανο).

Η πράξη ανάδειξης των ιθαγενών δέντρων του τόπου μας, της προβολής της φυσικής κληρονομιάς, εκτός από την ευαισθητοποίηση για μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλει και στην κοινή ωφέλεια.

Τα πλατάνια αυτά θα αποτελέσουν τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, ενός χώρου που οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους στηρίζονται σε έναν περιβαλλοντικά ευαίσθητο και απαιτητικό τουρισμό.

Εύχομαι η πράξη αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση όλων μας, περισσότερο δε στους συνανθρώπους μας που ασχολούνται με την προβολή και ανάδειξη του τουρισμού.

* Ο Σταυριδάκης Κλεόνικος είναι πρώην υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου διευθυντής δημ. σχολείου Αγίου Νικολάου