Με υψηλές πληρότητες συνεχίζουν από τις αρχές του Ιουνίου τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα του Ρεθύμνου με τις αφίξεις και την κίνηση συνολικά να είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2019, τη χρονιά δηλαδή προ πανδημίας. Η επιστροφή στη κανονικότητα για τον κλάδο αποτελεί μια μεγάλη ικανοποίηση με δεδομένη τη συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος που επικράτησε τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια, επηρεάζοντας συνολικά την τοπική οικονομία.
Σε τοπικό επίπεδο η επιστροφή των Βρετανών και των Σκανδιναβών το φετινό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των αγορών της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας απογείωσε την τουριστική κίνηση που καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να καλύψει το κενό της αγοράς της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ωστόσο παρά τα θετικά μηνύματα και την αυξημένη τουριστική κίνηση, ο προβληματισμός είναι διάχυτος στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη.
Όλοι επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια, το ράλι στις τιμές των καυσίμων, αλλά και τις ελλείψεις που μπορεί να σημειωθούν, όπως για παράδειγμα στα σιτηρά.
Επιπλέον, το κόστος των διακοπών έχει αυξηθεί και θα ανέβει και άλλο του χρόνου, εφόσον δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Σήμερα που μιλάμε, η πληρότητες της πλειοψηφίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κυμαίνονται τον Ιούνιο από 65% έως 75%, ενώ υπάρχουν και ορισμένες μονάδες που δεν έχουν ελεύθερο δωμάτιο. Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι βρισκόμαστε εντός στόχου να πιάσουμε το 80% του 2019.
Τώρα εάν θα υπολείπεται κάπως ή αν θα είναι κατάτι παραπάνω, μένει να το δούμε στο τέλος» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανώλης Τσακαλάκης.
Η εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η μεγάλη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες σε συνδυασμό με την αύξηση του εργατικού κόστους, αποτελούν παράγοντες μη διαχειρίσιμους, αφού στο τέλος της σεζόν όπως λένε «Το ταμείο θα είναι μείον».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, τόνισε πως η κίνηση και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου την υψηλή περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου κινείται στα επίπεδα του 2019, με τις περισσότερες μονάδες να έχουν πληρότητες άνω του 85%. Όπως εξήγησε οι κρατήσεις είναι σε υψηλά επίπεδα και για τον μήνα Σεπτέμβριο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιστροφή τω Σκανδιναβών επισκεπτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες.
Τα συμβόλαια με τους τουρ οπερεϊτορς έχουν κλειστεί με τιμές του 2021 (προ ενεργειακής κρίσης) γεγονός που σημαίνει ότι φέτος οι επιχειρηματίες τις απορροφούν οι ίδιοι όλες τις αυξήσεις, κάτι που όπως επισημαίνουν δεν μπορεί να συνεχιστεί την επόμενη σεζόν.
«Η αύξηση του κόστους λειτουργίας υπολογίζεται από 25% έως 35% για κάθε επιχείρηση τη στιγμή που δουλεύουμε με τουριστικά πακέτα και συμβόλαια του Μαΐου 2021. Γίνεται αντιληπτό ότι η διαφορά αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με τις σημερινές τιμές που ισχύουν στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει και «τρέχουν» και εάν αυτό συνεχιστεί και του χρόνου, δεν θα μπορέσει να καλυφθεί ακόμη και αν οι τιμές στη διανυκτέρευση αυξηθούν κατά 10% ή 15%» υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ κ. Μανώλης Τσακαλάκης.
«Η αβεβαιότητα για τα τρόφιμα, την ενέργεια κ.λπ. είναι μεγάλη, όπως και για τα καύσιμα των αεροπορικών εταιρειών που φέτος έχουν προαγοράσει, αλλά από του χρόνου; Τι θα συμβεί; Που θα φτάσουν οι τιμές;» συμπληρώνει. Υποστηρίζει δε, ότι τα άλλα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο – έλλειψη προσωπικού κ.ά. «Θα επιλυθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», όπως και κάποιες «προσωρινές αρρυθμίες» με ακυρώσεις πτήσεων που σημειώθηκαν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού.
Αντίστοιχα ο κ. Μπερέτης επισημάνει πως η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι τεράστια, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν οι εισπράξεις από τον τουρισμό ενισχυθούν, να μην μπορούν να καλύψουν τη διαφορά η οποία είναι μεγάλη. «Έχουμε τρία βασικά αγκάθια: Το ενεργειακού κόστος, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και την αύξηση του εργατικού κόστους. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τον νομό μας φέτος, έχουν κλείσει με τιμές του 2021. Αυτό σημαίνει ότι όλες τις αυξήσεις που έχουν προκύψει τις απορροφούν οι επιχειρηματίες. Οπότε ακόμα και αν τα στοιχεία δείξουν αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, αυτό δεν συνεπάγεται με αύξηση του κέρδους, αντίθετα στο τέλος της χρονιάς το ταμείο θα είναι μείον» τονίζει επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τι θα γίνει με τα συμβόλαια της επομένης χρονιάς με δεδομένο ότι οι τουρ οπερέϊτορς δεν θέλουν αύξηση μεγαλύτερη της τάξεως του 8-10% και από την άλλη οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα με αυτές τις τιμές.
Αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν στην ολομέλεια του Παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Εν τω μεταξύ το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε υβριδικά η Ολομέλεια του Παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων στο ξενοδοχείο Out of The Blue Resort στην Αγία Πελαγία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε παρουσίαση από τον κ. Τάκη Μηλιαράκη, των κρασιών Μίνως, μια οινοπαραγωγική μονάδα με πολύ μεγάλη παράδοση στην οινοποιία της Κρήτης. Οι οίνοι που παράγονται κυρίως από γηγενείς ποικιλίες, όπως το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι για τα κόκκινα, τη Βιλάνα, το Βιδιανό και το Θραψαθήρι για τα λευκά, τα οποία οινοποιεί και εμφιαλώνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και με τελευταίας τεχνολογίας και μεθοδολογίας μηχανήματα.
Στη συνέχεια η κυρία Τατιάνα Ορφανουδάκη, (TUI), μίλησε με αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν, καθώς είπε πως βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 και αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική συμβολαίων που θα ακολουθήσει η TUI για το 2023.
Ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, έθεσε το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού με κύριο λόγο την απουσία κινήτρων στην απασχόληση του τουριστικού τομέα εξαιτίας:
– Της υποβάθμισης των σχολών.
– Της μικρής διάρκειας ταμείου ανεργίας και
– Της κατάργησης του εφ’ άπαξ 20τίας.
Ο πρόεδρος , κ. Γιώργος Σφακιανάκης, δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω ότι είναι αναγκαία η στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και ειδικά των εποχιακών απασχολούμενων. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου τα τουριστικά επαγγέλματα να γίνουν πιο ελκυστικά. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την απασχόληση στον Τουριστικό κλάδο – στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας -, αυξάνοντας την οικονομική της στήριξη στους εποχιακά εργαζομένους μέσω της επέκτασης του ταμείου ανεργίας και να δώσει επιπλέον κίνητρα στους εργαζομένους όπως την επαναφορά του εφάπαξ. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ποιοτική, αλλά και ποσοτική αναβάθμιση της Τουριστικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, προκειμένου να καλυφτούν οι αυξανόμενες ανάγκες του τουριστικού τομέα. Οι Τουριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να φροντίσουν στους τομείς που επηρεάζουν, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ενώ και οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά θα πρέπει να επιδείξουν αντιστοίχως συνέπεια και επαγγελματική συμπεριφορά.
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στον τουρισμό (εποχιακοί και μη) με τις γνώσεις τους, το χαμόγελο τους και με έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας προσφέρουν τα μέγιστα, ώστε η χώρα μας και η Κρήτη να αποτελεί έναν από του κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ. Κώστα Μαρκάκη, γενικό διευθυντή Cretan Holidays, για τη τρέχουσα σεζόν, χαρακτηρίζοντας το 2022 μια αναμενόμενη, πολύ καλή χρονιά με τον κόσμο να θέλει να ταξιδέψει. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει προβάδισμα στις προτιμήσεις των τουριστών και επιβάλλεται να διατηρηθεί.
Στη συνέχεια, ο κ. Αναστάσιος Παπαδάκης, πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μίλησε για πρακτικές μείωσης του κόστους τροφίμων και πρότεινε εναλλακτικές λύσεις την τρέχουσα περίοδο.
Ακολούθησε ενημέρωση από τους επικεφαλής επιτροπών νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και συζήτηση μεταξύ των μελών για την πορεία των κρατήσεων της φετινής σεζόν και με ιδιαίτερη έμφαση στην τιμολογιακή πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί ενόψει υπογραφής των συμβολαίων για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Χειμερινό πρόγραμμα τουρισμού στο Ηράκλειο
Αξίζει να σημειωθεί ότι χειμερινό πρόγραμμα στην Κρήτη θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου ο μεγάλος ταξιδιωτικός όμιλος Corendon. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα αφορά στο Ηράκλειο με 2 πτήσεις την εβδομάδα από Άμστερνταμ, για 22 εβδομάδες με 8.300 θέσεις συνολικά και αρχικά θα ξεκινήσει με 2 ή 3 ξενοδοχεία του ομίλου Παντελή Σαπουνάκη. Ο ταξιδιωτικός όμιλος με 61 αεροσκάφη και μεγάλη παρουσία στην κεντρική Ευρώπη και όχι μόνο, με πλήθος εταιριών, φέτος έχει προγραμματίσει για τη θερινή περίοδο σε ολόκληρη την Ελλάδα 1,4 εκατομμύρια θέσεις, ενώ 6 αεροσκάφη διανυκτερεύουν σε Κρήτη και Ρόδο, πραγματοποιώντας πτήσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.