16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ 3 ΕΤΑΠ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΕΠΛΙΤΣΕ KAI ΝΤΟΥΜΠΝΙΤΣΑΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Πάνω από τα όρια αντοχής

Σ’ ένα μαγευτικό αγωνιστικό ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη σ’ ένα υψόμετρο που ξεπερνούσε τα 2000μ. στο Τέπλιτσε της Σλοβακίας, συμμετείχε με την εθνική ομάδα ο ποδηλάτης του ΠΑΣ Ρεθύμνου «Άτλας», Γιάννης Χιώτης.
Η συνεχόμενη ανέλιξή του μέσα από τα πανελλήνια πρωταθλήματα, ανάγκασε τους ομοσπονδιακούς προπονητές Στέφανο Λυραντωνάκη και Φώτη Ζεγκλή, να τον καλέσουν να αγωνιστεί σε διεθνείς αγώνες δρόμου και συγκεκριμένα στο «Medzinárodné dni cyklistiky Dubnica nad Váhom» με την εθνική ομάδα των εφήβων.
Εκεί, λίγο νότια από τα σύνορα με την Τσεχία, συμμετείχαν οι καλύτεροι Ευρωπαίοι ποδηλάτες του «αύριο» καλούμενοι να περάσουν από τρία ετάπ, στάδια τέτοια όπου δοκιμάζονταν οι αντοχές όλων, σωματικές και ψυχικές.
Ο νεαρός Ρεθυμνιώτης ποδηλάτης έζησε αυτή τη μοναδική εμπειρία μαζί με τους τους Δημήτρη Αθανασίου, Μιχάλη Σαββάκη, Θανάση Μαλούση, Ιάσωνα Μαντά και Γιώργο Αραγιάννη.

Η πρεμιέρα των αγώνων αφορούσε αρχικά ένα ετάπ ατομικής χρονομέτρησης με μια απαιτητική διαδρομή 10χλμ στην πόλη Τρεντσιάσκε Τέπλιτσε
Από την ελληνική ομάδα, τον καλύτερο χρόνο είχε ο Γιώργος Αραγιάννης καταλαμβάνοντας την 57η θέση (+1:38’, 42.5 χλμ./ώρα).
Ο Γιάννης Χιώτης είχε τον 5ο καλύτερο χρόνο από την εθνική ομάδα με (66ος, +2:02’, 41.3 χλμ./ώρα).
Η ομάδα της Ολλανδίας ήταν αυτή που κυριάρχησε σ’ αυτή την πρώτη μέρα. Η GEPLA – Watersley U19 Team έκανε το «1-2-3». Μεγάλος νικητής ήταν ο Πεπάιν Φίνινγκς, καλύπτοντας την διαδρομή σε 12 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα.

Το 2ο ετάπ περιελάμβανε μία διαδρομή συνολικής απόστασης 97,1 χιλιομέτρων, με εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη της Νόβα Ντούμπνιτσα.
Εκεί ο Γιάννης βγήκε εκτός χρονικού ορίου αφού μιλάμε για μια επίπονη διαδρομή. Εκτός ορίου βγήκε και ο Γιώργος Αραγιάννης ενώ καλύτερος από την εθνική ήταν ο Δημήτρης Αθανασίου (27η θέση) με (+6:13’),

Την τελευταία μέρα στο 3ο ετάπ τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα.
Η απόσταση αφορούσε ένα συνολικό μήκος διαδρομής 126,7 χιλιομέτρων που έφτανε σε υψόμετρο τα 2101μ..
Εκεί ο Δημήτρης Αθανασίου ήταν αυτός που ξεχώρισε από την ελληνική αποστολή καταλαμβάνοντας την 10η θέση. Ο Αθανασίου μάλιστα βρισκόταν για πολύ μεγάλη ώρα στο γκρουπ καταδίωξης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο 3ο ετάπ: 10ος Δημήτρης Αθανασίου (+4:28’), Μιχάλης Σαββάκης (DNF 3), Θανάσης Μαλούσης (DNF 3), Ιάσωνας Μαντάς (DNF 3), Ιωάννης Χιώτης (OTL 2), Γιώργος Αραγιάννης (DNF 2).

Έπειτα από αυτή την συνεχιζόμενη προσπάθεια ο επίσημος ΠΑΣ που παρακολουθούσε στενά τον αθλητή του προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:«Ο ΠΑΣ Άτλας Ρεθύμνου αισθάνεται περήφανος για τον πρωταθλητή του, Γιάννη Χιώτη, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές γεγονός, φορώντας το εθνόσημο στο στήθος με την Εθνική Εφήβων. Το μέλλον σου ανήκει και είμαστε σίγουροι πως ακολουθούν ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις και επιτυχίες!
Συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα για την εμφάνιση της».

Ι. Χιώτης: «Η μαγεία της διαδρομής»
Αυτό το ταξίδι ήταν σπουδαία από κάθε άποψη για τον νεαρό ποδηλάτη του ΠΑΣ Ρεθύμνου. Ο Γιάννης Χιώτης έφτασε ή και ξεπέρασε τα όριά του και σίγουρα αυτές οι απαιτητικές διαδρομές θα αποτελούν δρομοδείκτη σε ό,τι κληθεί να αντιμετωπίσει από ‘δω και στο εξής στις εγχώριες διοργανώσεις.
«Γεμάτος εμπειρίες και χαρά επιστρέφω από τη Σλοβακία που πήρα μέρος με την εθνική ομάδα δρόμου σε διεθνείς αγώνες. Η ένταση του πελοτόν ήταν αρκετή για να με βγάλει εκτός ορίου χρόνου την δεύτερη μέρα, αλλά η μαγεία της διαδρομής με βοήθησε να μην μου πέσει η ψυχολογία.
Θέλω να ευχαριστήσω του ομοσπονδιακούς προπονητές Στέφανο Λυραντωνάκη και Φώτη Ζεγκλή για τη συνεργασία, τον “πατέρα», Γιώργο Βαρβεράκη, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εκεί, ενώ ευχαριστώ και την ομάδα μου, τον ΠΑΣ Άτλα Ρεθύμνου».