15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, άνω των δύο ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης στο Ρέθυμνο

Μικρή πτώση καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στην τιμή της βενζίνης (μετά την αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής) και στον νομό Ρεθύμνου η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 2.08 έως 2.12 ευρώ το λίτρο, τιμή που φυσικά εξακολουθεί να είναι υψηλή σε μια περίοδο μάλιστα που η αύξηση του ενεργειακού κόστους, και οι ανατιμήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών οδηγούν σε «ασφυξία» τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη η αύξηση της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και αναμένεται να κορυφωθεί εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου έχει ως αποτέλεσμα τα πρατήρια υγρών καυσίμων να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο.

Έλληνες και ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν άλλωστε να αποφύγουν την επίσκεψή τους στα πρατήρια υγρών καυσίμων μιας και η βενζίνη είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να μετακινηθούν, να γνωρίσουν την ενδοχώρα της Κρήτης και να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι δε έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για τις τιμές που θα αντικρύσουν στο νησί, γνωρίζοντας δηλαδή ότι θα είναι κατά 10 λεπτά ακριβότερες από ότι για παράδειγμα στην Αθήνα. Οι τουρίστες ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη που διαρκώς παραπονιούνται και διαμαρτύρονται στους πρατηριούχους για τις υψηλές τιμές.

Η τιμή της βενζίνης τον τελευταίο χρόνο έχει καταγράψει τεράστια αύξηση και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμη και τα 2,50 ευρώ το λίτρο. Η κατάσταση είναι δραματική, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται, τους πρατηριούχους να επιμένουν στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα fuel pass.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Πρατηριούχων νομού Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτονόητο ότι με τόσο τουρισμό υπάρχει κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Φυσικά δεν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους ούτε οι Έλληνες ούτε οι ξένοι καταναλωτές. Ζητάνε από 25 έως 35 ευρώ φειδωλά-φειδωλά για να κάνουν τη δουλειά τους. Καταβάλλεται αυτές τις ημέρες και το ποσό του fuel pass που αρχίζουν και το εξαργυρώνουν και υπάρχει κινητικότητα. Η βενζίνη είναι ένα αγαθό αναγκαίο για τους πολίτες. Στις τιμές μέχρι και σήμερα παρατηρείται μια πτώση αν και για το επόμενο διήμερο δείχνουν μια ψιλοαύξηση, ευελπιστούμε όμως ότι από την επομένη εβδομάδα θα σημειωθεί πάλι πτώση.

Η τιμή της βενζίνης στον νομό Ρεθύμνου ξεκινά από 2,08 ευρώ και φτάνει έως 2,12 ευρώ. Και μιλάμε για πτώση γιατί είχε ξεπεράσει προ μηνών το φράγμα των 2,50 ευρώ το λίτρο, άρα υπάρχει μια μείωση 40 λεπτών από τις αρχές του μήνα. Αυτό οφείλεται στη πτώση της διεθνούς τιμής του βαρελιού. Αν υπήρχε και καλύτερη ισοτιμία ευρώ με δολαρίου θα είχε πέσει κι άλλο η τιμή της βενζίνης. Και ελπίζουμε ότι θα πέσει και κάτω από δύο ευρώ από την επόμενη βδομάδα» και πρόσθεσε ότι:

«Σαν πρατηριούχοι εδώ και χρόνια έχουμε επισημάνει ότι οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν μόνο όταν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Το φωνάζουμε χρόνια. Δε πρόκειται να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης διότι έχει βγει ο προϋπολογισμός πάνω σε αυτόν τον φόρο. Εμείς αυτό που βάζουμε σαν στόχο, επειδή έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, είναι να υπάρξει τουλάχιστον μια μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί φέτος φθηνό πετρέλαιο. Είναι αναγκαίο αυτό να γίνει αφού ήδη βλέπουμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου οδηγείται στα ύψη και αν σταματήσουμε να έχουμε τροφοδοσία, θα είναι ακριβό και αυτό. Γι αυτό εμείς ετοιμάζουμε ένα έγγραφο να στείλουμε στο υπουργείο Οικονομικών και ζητάμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

 

Συνεχίζονται οι πληρωμές στους δικαιούχους για το Fuel Pass 2

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πληρωμές των δικαιούχων για το Fuel Pass 2. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 1.544.633 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και 581.087 για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.

Έως και την Τρίτη, είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις τράπεζες για πληρωμή 333.010 αιτήσεις δικαιούχων για συνολικό ποσό 23.867.235 ευρώ.

Εξ αυτών, οι 221.377 αιτήσεις δικαιούχων αφορούν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 14.811.345 ευρώ.

Παράλληλα, είχαν αποσταλεί στις Τράπεζες 111.633 εγκρίσεις για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας, συνολικού ύψους 9.055.890 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση για το επίδομα βενζίνης μπορούν να το κάνουν μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν και αυτή τη φορά να πάρουν τα χρήματα είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, πριν την προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης, αφού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.

 

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Fuel Pass 2 είναι το σύνολο των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.

H καταβολή του ποσού γίνεται είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών NFC είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό στον οποίο ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

 

Τα ποσά ενίσχυσης

Ποσό επιδότησης ΙΧ: 65 ευρώ ηπειρωτική χώρα (από 40 ευρώ) 85 ευρώ στα νησιά (από 50 ευρώ).

Ιδιοκτήτες μηχανής: 45 ευρώ ηπειρωτική χώρα (από 30 ευρώ) 55 ευρώ στα νησιά (από 35 ευρώ).

Προσαύξηση επιδότησης: 15 ευρώ με άυλη ψηφιακή κάρτα (από 5 ευρώ).