11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση «λάβωσε» τους ΟΤΑ το 2022, με αισιοδοξία η υποδοχή του νέου έτους

Το 2022 ήταν αδιαμφισβήτητα μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επλήγη όπως και όλη η κοινωνία από την ενεργειακή κρίση που ήρθε μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας για να διαδεχτεί την υγειονομική κρίση, η οποία είχε επίσης προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στους ΟΤΑ για δυο συνεχόμενα έτη.

Σε μια χρονιά που προσπαθούσαν δήμοι και περιφέρειες να ορθοποδήσουν μετά την πανδημία του κορονοϊού που είχε περιορίσει σημαντικά τα δημοτικά έσοδα, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων δημιούργησαν αλυσιδωτά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, αλλά και των έργων που ήταν σε εξέλιξη ή σε φάση δημοπράτησης.

Δήμοι και περιφέρεια «λαβώθηκαν» από το πολλαπλά αυξημένο λειτουργικό κόστος ενός πλήθους σημαντικών ενεργοβόρων υποδομών, όπως είναι οι σχολικές μονάδες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ο οδοφωτισμός, η ύδρευση και αποχέτευση, οι βιολογικοί καθαρισμοί. Η γενικότερη ακρίβεια με τεράστιες αυξήσεις σε καύσιμα αλλά και σε οικοδομικά υλικά «γονάτισε» τους δήμους και την περιφέρεια, που κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιους τους ΟΤΑ και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της κοινωνίας μέσα από κοινωνικές δράσεις και προγράμματα αλλά και να μεριμνήσουν, ώστε να μην κινδυνέψουν να χαθούν έργα λόγω αδυναμίας των εργολάβων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου όσο και οι δήμαρχοι του νομού, εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τον απολογισμό έργου και δράσεων της χρονιάς που ολοκληρώνεται αλλά και πανέτοιμοι να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με πληθώρα έργων που θα εκτελεστούν το 2023 αλλά και με σειρά μελετών έργων που θα διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης του Leader ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στόχος είναι να απορροφήσουν και το τελευταίο ευρώ οποιουδήποτε προγράμματος, προκειμένου να καλύπτουν ανάγκες της κοινωνίας είτε αυτές αφορούν σε έργα οδοποιίας, προσβασιμότητας περιβάλλοντος, έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.

Μ. Λιονή: Σε εξέλιξη έργα 105 εκ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η υγειονομική και ενεργειακή κρίση που τη διαδέχτηκε η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου κατάφερε να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκτελεί έργα ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 105 εκ. ευρώ, είτε αυτά αφορούν σε έργα του επαρχιακού οδικού δικτύου είτε σε έργα στους πέντε δήμους του νομού. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κανένα έργο δεν σταμάτησε την περίοδο της κρίσης.

Ο απολογισμός χαρακτηρίζεται θετικός σύμφωνα με την κ. Λιονή η οποία μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε:«Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό, θα λέγαμε φέτος, ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, πήγαμε αρκετά καλά όσον αφορά τα έργα. Λέω τις δυσκολίες διότι, όπως είναι γνωστό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση είχαμε μεγάλες δυσκολίες στη συνέχιση των έργων. Κάποια από αυτά πήγαιναν πάρα πολύ αργά, κάποια σταμάτησαν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των υλικών και των καυσίμων. Όλα αυτά τα θέματα δημιούργησαν τρομερές καθυστερήσεις, όμως, καταφέραμε στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου να μη σταματήσει κανένα έργο, και να συνεχίσουν όλα να εκτελούνται. Αρκετά έχουν τελειώσει, άλλα είναι στην εξέλιξή τους. Αρκεί να πω ότι μέσα στο έτος, η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου εκτελούσε έργα συνολικής αξίας 105.000.000. Τόσο στους δήμους όσο και δικά μας που ήταν της τάξεως πάνω από 80.000.000, και κυρίως αφορούσαν στις επισκευές και συντηρήσεις της επαρχιακής οδοποιίας, αλλά και τα νέα τμήματα των δρόμων, όπως είναι το κομμάτι του Αγίοβασιλειώτικου δρόμου, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Επίσης, στην πρώτη οικονομική επιτροπή του έτους η υπηρεσία έχει έτοιμη την εισήγησή τους για τους φακέλους που κατατέθηκαν για τη δημοπράτηση του έργου του πρώτου τμήματος του αμαριώτικου δρόμου ο προϋπολογισμός του οποίου είναι άνω των 14 εκ. ευρώ: Επίσης, τελειώνουν οι μελέτες των τεσσάρων πρώτων ποταμών του ανατολικού Ρεθύμνου. Οι μελέτες θα έχουν τελειώσει μέσα στο 2023 και θα είμαστε έτοιμοι για δημοπράτηση του Πλατανιανού, του Πηγιανιού, του Αρκαδιώτη και του Αρσανιώτη ποταμού. Αυτά τα έργα διευθέτησης των ποταμών έχουν ένα συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 55 εκ. ευρώ. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι γρήγορα και όταν ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα μπορούμε, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τομέα προπορευόμαστε πάρα πολύ και από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά κυρίως από την υπόλοιπη Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα των μελετών».

Μιλώντας για τις προτεραιότητες του νέου έτους σε ότι αφορά τα έργα η κ. Λιονή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα μεγάλα έργα οδοποιίας επισημαίνοντας πως:

«Σε σχέση με – το 2023 προτεραιότητα έχουμε να τελειώσουμε τα έργα που είναι σε εξέλιξη τώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα. Να ξεκινήσει το πρώτο κομμάτι του αμαριώτικου. Να δημοπρατήσουμε τη μελέτη Πάνορμου – Γαράζου, για να έχουμε και εκεί μια ολοκληρωμένη μελέτη στον δήμο Μυλοποτάμου, – καθώς στο στάδιο ολοκλήρωσης είναι και η μελέτη του Γαράζο – Αξός – Ανώγεια. Να έχουμε, επομένως, μια ολοκληρωμένη μελέτη για να εντάξουμε και αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα δώσει άλλη πνοή και στον δήμο Μυλοποτάμου και στον δήμο Ανωγείων, αλλά και στον νομό ολόκληρο. Επίσης, στις προτεραιότητες μας είναι να ξεκινήσουμε την ενεργειακή κοινότητα με τους ΤΟΕΒ του νομού. Ήδη έχουν ψηφιστεί τα καταστατικά των ενεργειακών κοινοτήτων σε επίπεδο Κρήτης. Εμείς έχουμε μια ενεργειακή κοινότητα με όλους τους ΤΟΕΒ του νομού μας. Οπότε θα ξεκινήσει και αυτό ένα μεγάλο έργο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των ΤΟΕΒ και στην οικονομική τους ενίσχυση με την έννοια να μην πληρώνουν πάρα πολλά οι χρήστες του νερού, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας.

Παράλληλα σε ότι αφορά τη σχολή Ασωμάτων θα επιδιώξουμε να «τρέξουν» γρήγορα οι μελέτες, αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα έτσι ώστε να ξεκινήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η σχολή αυτή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η αντιπεριφερειάρχης στο έργο του ΒΟΑΚ αλλά και του περιφερειακού δρόμου του Ρεθύμνου τονίζοντας πως: «Ευελπιστούμε εδώ στο Ρέθυμνο για τον ΒΟΑΚ μέσα στο 2023, έστω προς το τέλος, να έχουμε μια ευτυχής κατάληξη στο κομμάτι από Κίσσαμο μέχρι Χερσόνησο, κάτι το οποίο μας αφορά πάρα πολύ. Όπως και για τον δρόμο του αεροδρομίου, δηλαδή από τη Σούδα μέχρι το αεροδρόμιο των Χανίων, καθώς επίσης και για τον περιφερειακό δρόμο του Ρεθύμνου, διότι είναι θέμα και πολιτικής προστασίας εκτός των άλλων».

Παράλληλα, η κ. Λιονή έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων τονίζοντας πως: «Οικονομικά πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά και το 2023. Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να ανοίξουν, κυρίως το ΕΣΠΑ, Το ΕΣΠΑ το δικό μας της Κρήτης ή το ΕΣΠΑ των υπουργείων ή έργα που μπορούν να εντάσσονται σε άλλα προγράμματα, όπως θα είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το υπουργείο με 170.000.000αντιπλημμυρικών έργων θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα στις μελέτες, έτσι ώστε όταν ανοίγει οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο να χρηματοδοτούμαστε, για να έχουμε τα έργα τα οποία χρειαζόμαστε».

Με δεδομένο ότι το νέο έτος, το 2023 αποτελεί μια προεκλογική χρονιά η κ. Λιονή επεσήμανε πως οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες για τη διεξαγωγή των εκλογών:

«Εμείς ως υπηρεσίες, δηλαδή οι περιφέρειες, που διεξάγουμε τις εκλογές θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα όποτε κι αν γίνουν αυτές, να γίνουν με τον καλύτερο τρόπο. Στη συνέχεια, μετά τις βουλευτικές, τον Οκτώβριο πλέον σε καθορισμένο χρονικό διάστημα θα γίνουν και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με τη νέα νομοθεσία, για τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό. Πιστεύω ότι και εμείς, σαν περιφέρεια, θα προετοιμαστούμε προεκλογικά και με τους συνδυασμούς μας, κυρίως με το πρόγραμμά μας, αλλά και απολογιστικά με το έργο μας να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας εδώ στην Κρήτη. Όπως είναι γνωστό ο συνδυασμός μας θα ξανά κατέβει με τον επικεφαλής μας τον κ. Αρναουτάκη. Επομένως, θα κάνουμε τον απολογισμό μας, θα κρίνουν οι συμπολίτες μας αν τους υπηρετήσαμε καλά όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά ο κόσμος θα αποφασίσει» είπε η κ. Λιονή η οποία ευχήθηκε για το νέο έτος σε όλους τους πολίτες:

«Χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη, υπομονή και να βλέπουμε όλοι το ποτήρι μισογεμάτο».

Μαρινάκης: «Χρονιά αξιολόγησης, και ωρίμανσης μελετών το 2022, έτος εκτέλεσης μεγάλων έργων το 2023»

Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία με την ενεργειακή κρίση να «λαβώνει»την αυτοδιοίκηση περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους πόρους, ο μητροπολιτικός δήμος Ρεθύμνου κατάφερε να αντισταθεί και να σταθεί όρθιος δηλώνει ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης. Όπως λέει η περίοδος του covid ήταν εποικοδομητική από πλευράς σχεδιασμού και προγραμματισμού σειράς έργων των οποίων οι χρηματοδοτήσεις διεκδικήθηκαν και εξασφαλίστηκαν και η εκτέλεσή τους θα υλοποιηθεί με το νέο έτος.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτήν την στιγμή μπορούμε και έχουμε όρθιους τους δήμους, παρόλο που έχουμε δεχτεί πολύ μεγάλη επίθεση από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, την υγειονομική και την ενεργειακή. Προφανώς, αυτές οι κρίσεις είχαν ιδιαίτερες οικονομικές επιπτώσεις. Με όλα αυτά, ο δήμος Ρεθύμνης έχει έναν πάρα πολύ σοβαρό προγραμματισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ψηφίσαμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα από κάθε άλλη φορά, φτάνει τα 56 εκ. ευρώ και πλέον, το οποίο θεωρούμε ότι θα το εμπλουτίσουμε και θα φτάσουμε στα όρια περίπου να το διπλασιάσουμε με τις συνεχείς μας διεκδικήσεις. Αυτή τη στιγμή χτίζουμε το 16ο δημοτικό σχολείο, ενώ είναι ήδη δημοπρατημένο και το σχολείο Ρουσσοσπιτίου. Πλειάδα έργων τα οποία θα εξελιχθούν ως αναπλάσεις μέσα στη πόλη, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές. Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός προγραμματισμός για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανάγκες και των οικισμών και της πόλης. Οι διεκδικήσεις μας είναι σημαντικές και θεωρούμε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ακούσουμε πολλά καλά νέα για το Ρέθυμνο σε πάρα πολλά επίπεδα διεκδίκησης».

Αναφερόμενος σε μικρά και μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην πόλη και τους οικισμούς τόνισε ότι: «Μας βοήθησε πάρα πολύ η περίοδος του covid, κατά την οποία αξιολογήσαμε, μελετήσαμε και ωριμάσαμε διεκδικήσεις πάρα πολύ σοβαρές. Μια από αυτές είναι το υπόγειο παρκινγκ, όπως και η εξαιρετική βιοκλιματική πλατεία και τα έργα που θα εξελιχθούν στην οδό Κολοκοτρώνη και στους κάθετους δρόμους της πόλης. Επίσης, δρομολογείται το open mall σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο. Έχει ήδη ξεκινήσει με τη Μελισσηνού και αμέσως μετά τις γιορτές θα συνεχιστούν οι εργασίες. Ένα άλλο έργο είναι οι αγροτικοί δρόμοι που έχουν γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και έχουν δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στις υπεραξίες των περιουσιών των ανθρώπων και την κυκλοφορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών δρόμων, όπως είναι στην Πηγή, στο Κάστελλο, στον Βρύσινα που ενώνουμε το Ρουσσοσπίτι με τον Αγιοβασιλιώτικο δρόμο. Τώρα έχουμε και τη νέα διεκδίκηση με την Ελεύθερνα, με την ένταξη ενός μεγάλου αγροτικού δρόμου. Έχουμε αναπλάσεις που γίνονται σε πάρα πολλά χωριά, εκμεταλλευόμενοι προγράμματα όπως είναι τα Leader. Γενικά υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη ενεργοποίηση του μηχανισμού, πάνω από τις δυνάμεις μας θα έλεγα, για αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τις υπηρεσίες μας, τους διευθυντές μας, τους συνεργάτες μου τους αντιδημάρχους, τον γενικό γραμματέα του δήμου, αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου η οποία δείχνει κατανόηση και όπου μπορεί να βοηθήσει, βοηθάει».

Απαντώντας σχετικά με την προεκλογική χροιά της χρονιάς που έρχεται ο Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως κάθε μέρα οι αιρετοί θα πρέπει να διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο τους με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι πολλές και τις περισσότερες φορές μεγαλύτερες των δυνατοτήτων. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης θα συνεχίζουν να ταλανίζουν την κοινωνία και το 2023 διατηρεί όμως την αισιοδοξία του.

Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είπε: «Έχω μια άποψη, όλες οι χρονιές είναι προεκλογικές και καμία δεν είναι προεκλογική, υπό την έννοια ότι πρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα. Προεκλογική είναι από την προηγούμενη ημέρα των εκλογών και συνεχίζεται πάντα, με την έννοια ότι πρέπει να νιώθουμε την πίεση της κοινωνίας και πρέπει να είμαστε δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του, τον οποίο βέβαια (πολίτη) πρέπει να ενημερώνουμε σωστά, να αξιολογεί και να μετράει τα πραγματικά δεδομένα, γιατί πάντα, είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες των δυνατοτήτων που έχουμε, είτε σε χρήματα, είτε σε υπηρεσιακή επάρκεια. Όμως, εμείς καλύπτουμε όλο και περισσότερες.

Νομίζω ότι οικονομικά, επανερχόμαστε στα επίπεδα του 2019, αλλά θα έχουμε δεδομένο ότι τώρα θα έχουμε υπερδιογκωμένα τα έξοδα λόγω του ενεργειακού κόστους και της πολύ μεγάλης ανατίμησης των οικοδομικών υλικών. Τώρα είναι πολύ ακριβότερα. Σχεδόν κάνουμε το μισό έργο με τα ίδια χρήματα που ξοδεύαμε για ολόκληρο το έργο πριν 3 χρόνια. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε κατά νου άπαντες. Αυτή η κατάσταση θα μας ακολουθήσει και το 2023, γιατί όσο συνεχίζεται η αναταραχή του πολέμου στην Ουκρανία και υπάρχει μια δεδομένη κερδοσκοπία, δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Δυστυχώς, από τις κρίσεις κάποιοι πάντα φροντίζουν να κερδίζουν και αυτοί δεν είναι ο απλός κόσμος, είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν όλα αυτά τα κόστη της ζωής των υπολοίπων. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το έχουμε κατά νου ότι θα το έχουμε πάντα μπροστά μας».

Ο δήμαρχος ευχήθηκε σε όλους τους πολίτες χρόνια πολλά, καλά με υγεία:

«Ελπίζω, όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους κοινωνικής ειρήνης για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και δοκιμάζονται από αυτές τις κακουχίες, το 2023 να φέρει ειρήνη, γαλήνη, αισιοδοξία και χαμόγελο σε όλον τον κόσμο».

Δ. Κόκκινος: Ικανοποίηση για τα έργα παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση με τα δυσβάσταχτα κόστη λόγω των γεωτρήσεων στον δήμο Μυλοποτάμου ο δήμαρχος Δημήτρης Κόκκινος εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από το παραγόμενο έργο:

«Ο δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος είναι απόλυτα ικανοποιημένος για το έργο της φετινής χρονιάς. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στη χώρα το 2022 ήταν το ενεργειακό κόστος  και οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Οι διαφορές στις τιμές ήταν τεράστιες, καθώς καταγράφηκε αύξηση 94% στην τιμή της κιλοβατώρας το 2022, σε σύγκριση με το 2021. Αυτό, δυστυχώς, προβληματίζει πάρα πολύ τον δήμο μας, καθώς έχουμε τις γεωτρήσεις, τον εξωτερικό φωτισμό κτλ, ωστόσο δεν εμπόδισε την υλοποίηση έργων» τόνισε ο κ. Κόκκινος.

Το 2023 είναι η χρονιά στην οποία ο δήμος θα επενδύσει σε δράσεις και έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα βάζοντας σε προτεραιότητα την υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπει τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης, πράσινου σημείου και γωνιές ανακύκλωσης. Έργα όπου όπως είπε ο δήμαρχος αφενός θα συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του υπερβάλλοντος και αφετέρου θα εξοικονομηθούν πόροι τόσο για το δημόσιο και τους δημότες:

«Ο στόχος του δήμου Μυλοποτάμου για το 2023 είναι να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο περιβάλλον, σε επίπεδο έργων και δράσεων. Οι βιολογικοί που έχουμε προχωρούν. Στο Μπαλί ήδη κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί, εκτιμώ, μέχρι την άνοιξη, όπως και ο βιολογικός του Κουλούκωνα. Επίσης, προχωράει και ολοκληρώνεται ο βιολογικός Πανόρμου, Ρουμελή, Μελιδονιού και όλων των χωρίων γύρω-γύρω. Πάμε για τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό του Πανόρμου, είναι σε εξέλιξη η εργολαβία 3.500.000 περίπου. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και το καινούργιο εξαθέσιο σχολείου του Πανόρμου. Η βαρύτητα που θέλω εγώ να δώσω είναι στην  πλήρη ανακύκλωση, σε γωνίες ανακύκλωσης, σε σταθμούς μεταφόρτωσης, στο πράσινο κεντρικό σημείο που θα τοποθετηθεί στο Πέραμα. Αυτά θέλω να προχωρήσουν. Θα προχωρήσουμε σε πλήρη ανακύκλωση. Αυτή θα είναι η βάση μας. Εάν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε τρομερό πρόβλημα, γιατί οι χρεώσεις πλέον στη διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ υψηλές. Όλο αυτό το φάσμα πρέπει να προχωρήσει σιγά-σιγά. Έχουμε μεγάλες δεσμεύσεις μέχρι το 2025, αλλά απαιτούνται χρήματα αυτά. Τα προγράμματα πρέπει να τρέξουν, χωρίς αυτά δεν πάμε πουθενά» σημείωσε ο κ. Κόκκινος.

Ταταράκης: «Παραγωγική χρονιά και συνεχίζουμε με έμφαση στα έργα περιβάλλοντος»

Ως μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά χαρακτηρίζει το 2022 ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ο οποίος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος για τα έργα που έγιναν και τον σχεδιασμό που προηγήθηκε και θα συνεχιστεί και το νέο έτος με ένα τεχνικό πρόγραμμα 28 εκ. ευρώ.

«Το 2022 ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική χρονιά, στην οποία  ο δήμος Αγίου Βασιλείου ξεπέρασε τον εαυτό του. Μπορέσαμε και δημοπρατήσαμε πάρα πολλά έργα ενώ κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στην κοινωνία εξίσου πάρα πολλά έργα. Οι στόχοι που είχαμε βάλει ξεπεράστηκαν πολύ περισσότερο από αυτό που είχαμε προβλέψει. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εγκρίσεις για τον δήμο Αγίου Βασιλείου, με την πιο πρόσφατη αυτή του 1.700.000 ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης που αφορά σε έργα οδικής ασφάλειας. Περιμένουμε κι άλλες εντάξεις έργων σε προγράμματα τα οποία έχουμε καταθέσει. Πολύ σημαντικό έργο για τον δήμο μας ήταν η παράδοση του Αγιοβασιλιώτικου παραλιακού δρόμου, ο οποίος ξεκινάει από Αγία Γαλήνη και φτάνει μέχρι την  Αγία Μαρίνα στο Φραγκοκάστελλο. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν κυρίως με το ενεργειακό κόστος που έχει γονατίσει τους δήμους, μπορώ να πω ότι για τον δήμο μας το 2022 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά. Ο δήμος μας πραγματικά κατάφερε και δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τέλη και ούτε θα βάλει. Από μόνος του ο δήμος Αγίου Βασιλείου ισοσκέλισε τη χασούρα που ήρθε από το ενεργειακό πρόβλημα» τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου.

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας χρονιάς ο κ. Ταταράκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στους βιολογικούς καθαρισμούς και σε έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος:

«Οι στόχοι που έχουμε βάλει για το 2023 είναι να κάνουμε μελέτες βιολογικών καθαρισμών, που έχουμε ξεκινήσει ήδη, όπως και κάποια αντιπλημμυρικά έργα τα οποία προσπαθούμε να τα εντάξουμε στο ΠΕΠ Κρήτης. Θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τον Ιούνιο που υπολογίζουμε ότι θα ανοίξουν τα προγράμματα αυτά. Θα έχουμε πλήρεις μελέτες και για τους βιολογικούς και για τα αντιπλημμυρικά για να μπορέσουμε να εντάξουμε κάποια έργα στο ΠΕΠ Κρήτης. Συγχρόνως, σε όλα τα προγράμματα που άνοιξαν, ο δήμος Αγίου Βασιλείου συμμετείχε και έλαβε εγκρίσεις χρηματοδότησης. Έργα προτεραιότητας είναι οι βιολογικοί και τα αντιπλημμυρικά, για τα  οποία θα ανοίξουν άξονες και προετοιμαζόμαστε, όπως και για τους βιολογικούς αλλά και έργα αναπλαστικού χαρακτήρα» είπε ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση τω έργων: «Θέλω να ευχαριστήσω για την υπερπροσπάθεια την οποία κατέβαλλαν όλοι οι συνεργάτες μου, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες».

Σ. Κεφαλογιάννης: Χρονιά υλοποίησης σημαντικών έργων το 2023

Σειρά έργων οδοποιίας, κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα δρομολογήθηκαν στον δήμο Ανωγείων τη χρονιά που ολοκληρώνεται και να αναμένεται να εκτελεστούν μέσα στο νέο έτος. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης παρά τις δυσκολίες που επεφύλαξε το 2022 έγινε σημαντικό έργο στον ορεινό δήμο: «Ήταν μια χρονιά που η έξοδος από τη μία κρίση, την υγειονομική, είχε ως συνέχεια μια άλλη κρίση, την ενεργειακή. Κρίσεις οι οποίες επηρεάζουν και την κοινωνία, αλλά και την οικονομία. Από άποψη στοχοθεσίας και στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει ως δημοτική αρχή, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο προγραμματισμός μας έχει δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη. Προσδοκούμε το 2023 να φέρει αρκετές υλοποιήσεις όλων αυτών των πραγμάτων που έχουμε υπολογίσει, ώστε οι κάτοικοι των Ανωγείων και οι χιλιάδες επισκέπτες να έχουνε καλύτερες υπηρεσίες και πιο άνετη ζωή.

Στο δήμο Ανωγείων , Το έτος που ολοκληρώνεται υπογράψαμε τη σύμβαση του νέου τμήματος κατασκευής του δρόμου από τα Ανώγεια μέχρι τα Σίσαρχα που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Εξίσου σημαντικό κομμάτι αποτελεί για το 2022 η παράδοση του δρόμου των οκτώ πρώτων χιλιομέτρων που συνδέουν τα Ανώγεια με το Ηράκλειο, η έναρξη εργασιών αποκατάστασης του παλιού χιονοδρομικού και η μετατροπή του σε ορειβατικό καταφύγιο, η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Αστεροσχολείου, η υπογραφή συμβάσεων για τη βελτίωση του αγροτοκτηνοτροφικού οδικού δικτύου, το οποίο είναι σε μεγέθη πρωτόγνωρο για την περιοχή. Επίσης, η δρομολόγηση σημαντικών έργων που αφορούν στον αστικό ιστό, όπως είναι η κατασκευή του πολιτιστικού πάρκου, η δημιουργία προϋποθέσεων για την κατασκευή ενός νέου εκπαιδευτηρίου γυμνασίου – λυκείου, η εγκατάσταση τηλεμετρίας στα υδρόμετρα των Ανωγείων, η η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στα Σίσαρχα, καθώς επίσης και δύο σημαντικά θέματα, τα οποία το ένα αφορά τα αισιόδοξα μηνύματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που κάναμε. – το 2023 θα προχωρήσουμε στην πραγματοποίησή τους – και το δεύτερο είναι ότι ιδρύσαμε την ενεργειακή κοινότητα, κάτι που θα οδηγήσει πλέον στην αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών πάρκων που έχουμε προγραμματίσει.

Το 2023 θα αρχίσουμε να βλέπουμε την εκτέλεση των έργων που ξεκίνησαν το 2022» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Π. Μουρτζανός: Αφήνουμε πίσω μια δύσκολη αλλά παραγωγική χρονιά

Για δύσκολη αλλά παραγωγική χρονιά κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος της Ουκρανίας. Όπως επεσήμαινε το 2022 ολοκληρώθηκε σειρά έργων μικρών και μεγάλων σε οικισμούς του δήμου, ενώ το 2023 θα αποτελέσει μια χρονιά όπου μεγάλα έργα όπως το Φράγμα του Πλατύ, του ΧΥΤΥ Αμαρίου και της σχολής Ασωμάτων θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Αναλυτικά, ο κ. Μουρτζανός ανάφερε:

«Οι Άγιες αυτές ημέρες και η έλευση του νέου έτους είθισται να σηματοδοτούν πάντοτε μια ευκαιρία απολογισμού και αναστοχασμού για όλους μας. Μέσα σε αναμφίβολα δύσκολες οικονομικά συνθήκες, όχι μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας μας, οφείλουμε να αναλογιστούμε και να εκτιμήσουμε όσα με κόπο και αγώνα πετύχαμε.

Σε μια χρονιά που οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν ορατές και οι προεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια, απειλούν ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα, ιδιαίτερα μικρών, ορεινών και οικονομικά αδύναμων δήμων, όπως ο δικός μας, εμείς, συνεχίζουμε και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια εξασφαλίζοντας και διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση του συνόλου των υποδομών του δήμου μας.

Τη φετινή χρονιά, στον δήμο Αμαρίου ολοκληρώθηκαν, μικρά και μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 4.000.000€, ενώ παράλληλα, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις που ανέρχονται περίπου σε 2.000.000€. Επιπρόσθετα, η Τεχνική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια του έτους έχει υποβάλλει νέες προτάσεις έργων που αγγίζουν τα 13.000.000€, καθώς επίσης, έχει δημοπρατήσει και έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.640.000€. Σήμερα, οι ενεργές συμβάσεις του δήμου μας ανέρχονται στα 9.500.000€, ενώ με την ολοκλήρωση του πρώτου τρίμηνου του 2023, το πόσο αυτό αναμένεται να αυξηθεί, περίπου στα 15.000.000€, γεγονός που αντικατοπτρίζει το 84% των έργων που ενσωματώνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού 17.600.000€.

Παράλληλα, σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν και στα μεγάλα και εμβληματικά έργα του τόπου μας. Σε ότι αφορά το φράγμα του Πλατύ ποταμού, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των μελετών κόστους – οφέλους από τα ελεγκτικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση, ενώ ολοκληρώθηκε και η αναγνωριστική μελέτη για τις δύο λιμνοδεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή του Γερακαρίου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η δημοπράτηση της οριστικής μελέτης. Τον δρόμο υλοποίησης έχει πάρει, μετά την απόφαση του ΣτΕ και το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών. Σε ότι αφορά τη σχολή Ασωμάτων, ανατέθηκαν οι μελέτες για τις κτηριακές υποδομές. Τέλος, δημοπρατήθηκε το ένα από τα τρία μέρη του αμαριώτικου δρόμου και αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και να ξεκινήσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου.

Αφήνουμε λοιπόν πίσω μας μια δύσκολη, αλλά συνάμα ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά. Εύχομαι και το 2023 να αποτελέσει χρονιά δημιουργίας, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες μας και τον τόπο μας. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία αγάπη, ευημερία και οικογενειακή ευτυχία».