Σε επίπεδα κοντά στο 52% ανέρχεται το ποσοστό κτηματογράφησης της χώρας με τον νομό Ρεθύμνου να μην απέχει ιδιαίτερα από το πανελλαδικό ποσοστό. Η προθεσμία έληξε χθες, ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν οι υπεύθυνοι του κτηματολογικού γραφείου Ρεθύμνου, συνεχίζεται κανονικά η συλλογή δηλώσεων για δικαιώματα που θεμελιώνονται με χρησικτησία με έγγραφα κληρονομικής διαδοχής, που αφορά τη πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού.
Αυτό που δεν μπορεί να δηλωθεί στο εξής αφορά σε ακίνητα, τα δικαιώματα των οποίων θεμελιώνονται με τίτλο μετά την 30η Ιουνίου του 2021. Για αυτή την κατηγορία ακινήτων η προθεσμία έληξες χθες.
«Η χρησικτησία μπορεί να συνεχίσει να δηλώνεται, νόμιμα και κανονικά, όπως και οι κληρονομιές χωρίς συμβόλαιο, ενώ και κάθε καινούργιο ακίνητο, μπορεί να δηλώνεται κανονικά στο Κτηματολόγιο. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Μία μικρή κατηγορία δικαιωμάτων, τα οποία έχουν αιτία κτήσης τίτλου, ο οποίος έχει συνταχθεί πριν το Μάιο του 2021, αυτά σταματούν σε επίπεδο κτηματογράφησης. Δεν θα γίνονται δέκτες τέτοιες δηλώσεις», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δικηγόρος Ηρακλής Μπαρογιάννης, από το κτηματολογικό γραφείο του Ρεθύμνου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και να εξυπηρετεί τους πολίτες.
«Μία εκ νέου παράταση θα ήταν προς όφελος της κτηματογράφησης»
Εν τω μεταξύ σχεδόν το 40% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχει προσέλθει ακόμα στις κτηματολογικές υπηρεσίες για να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη, η Κλειώ Πλατάκη, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείου Κρήτης: «Το 60% κτηματογράφησης είναι ένα χαμηλό ποσοστό, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Από όσο γνωρίζω, η κτηματογράφηση θα συνεχίσει, θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται δηλώσεις που αφορούν κτήση δικαιώματος με χρησικτησία ή από κληρονομιές που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, με βάση τα έγγραφα της κληρονομιάς, δηλαδή τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, τα πιστοποιητικά πλησιεστέρων, τις διαθήκες που υπάρχουν και τα καινούργια συμβόλαια. Κατά κάποιο τρόπο, για ένα διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η κτηματογράφηση δεν μπορεί να κοπεί από τη μια μέρα στην άλλη, σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται και με αυτό το χαμηλό ποσοστό».
Επιπλέον, η κ. Πλατάκη τάχθηκε υπερ του ενδεχόμενου νέας παράτασης, από τη στιγμή που η καταγραφή ακινήτων δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα: «Σε αυτό το χαμηλό ποσοστό που βρίσκεται η κτηματογράφηση, θεωρώ ότι το να πάρει μία εκ νέου παράταση θα ήταν προς όφελος, ενώ αν το ποσοστό ήταν πιο ικανοποιητικό δεν θα χρειαζόταν. Τώρα επιβάλλεται μία μικρή παράταση, αλλά και ο κόσμος να ενεργοποιηθεί. Δεν μπορεί να περιμένει πάλι την τελευταία στιγμή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η γραφειοκρατία, η τάση του κόσμου να τα κάνει όλα την τελευταία στιγμή και το συνολικό πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του κτηματολογίου είναι οι βασικοί λόγοι που μας φέρνουν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα». Ωστόσο, παραθέτοντας την εικόνα που έχει σχηματίσει τον τελευταίο καιρό η κ. Πλατάκη, πρόσθεσε: «Από την κινητικότητα που είδα τον τελευταίο μήνα, κάπως φαίνεται να έχει προχωρήσει η κτηματογράφηση, χωρίς να έχουμε κάτι επιβεβαιωμένο ακόμα».