Πολύ σοβαρό παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στον νομό Ρεθύμνου με την ανησυχία να είναι διάχυτη εν όψει και της ελαιοκομικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι παραγωγοί βλέπουν φορτωμένα τα δέντρα τους και εκφράζουν την αγωνία τους για την ελαιοσυλλογή, δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό είναι πολύ μεγάλες για τη συγκομιδή της ελιάς.
Όσοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα έχουν ξεκινήσει μόνοι τους ή με τη βοήθεια συγγενών και φίλων την ελαιοσυλλογή, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν όπως μπορούν αυτή την έλλειψη, μιας και όπως όλα δείχνουν η σοδειά θα είναι αυξημένη, καθώς φέτος υπάρχει βεντέμα και οι φόβοι για απώλειες είναι ορατοί, σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, με δεδομένο μάλιστα ότι το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο από το κόστος πώλησης των προϊόντων κι αυτό κάνει τα πράγματα δραματικά.
Η αγωνία για το πώς θα μαζέψουν τις ελιές τους οι παραγωγοί είναι μόνιμη. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κωστής Νικολιδάκης, το πρόβλημα είναι τεράστιο. «Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Όλοι αναζητούν τώρα ανθρώπους για να μαζέψουν τις ελιές τους και δεν βρίσκουν. Πολλοί μετανάστες που ήταν στη χώρα μας και στην Κρήτη και ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες πλέον έχουν πάει σε άλλες χώρες του εξωτερικού αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Θεωρούσαμε ότι θα υπάρχει μια ομαλοποίηση της κατάστασης καθώς εκτιμούσαμε ότι εποχικοί υπάλληλοι, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, θα ασχολούνταν αυτή την περίοδο με το λιομάζωμα, για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς, δεν έχουν αντοχές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και είναι πολύ λίγοι εκείνοι που πλέον στρέφονται στον πρωτογενή τομέα. Το ζήτημα είναι σοβαρό και με δεδομένη την τεράστια δυσκολία εξεύρεσης εργατών γης τα υπάρχοντα μεροκάματα να είναι στα ύψη».
«Αν κάποιος θέλει αύριο να μαζέψει τις ελιές δεν θα βρει εργάτη» εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, επισημαίνοντας πως πρέπει να έχει προηγηθεί η αναζήτηση και εξεύρεση του να ύπαρχει συνεννόηση δέκα μέρες πριν και αυτό σε περίπτωση που βολέψει: «Οι απαιτήσεις πολλές και οι εργάτες λίγοι. Και το λιομάζωμα δεν βγαίνει» προσθέτει ο κ. Κατσανέβας. «Φέτος η παραγωγή είναι αυξημένη. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο υπολογίζουμε ότι ο νομός θα παράξει 10.000 τόνους λάδι και στην Κρήτη συνολικά εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φτάσει τις 100.000 τόνους. Για αυτές τις ποσότητες χρειάζεται προσωπικό πολύ το οποίο δεν υπάρχει» κατέληξε ο κ. Κατσανέβας.
Η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και κάθε επόμενη σεζόν γίνεται χειρότερη, αφού οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό κι εργάτες γης επηρεάζουν άμεσα την πορεία του κρητικού λαδιού που αποτελεί βασικό εισόδημα για τους Κρητικούς.
Τα εργατικά κέντρα της Κρήτης συνεργάζονται με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να προσελκύσουν εργάτες γης για την ελαιοκομική περίοδο. «Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης έχουμε συμφωνήσει να έρθουμε σε επαφή με άλλα εργατικά κέντρα περιοχών της Ελλάδας, οπού η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, ούτως ώστε να βρεθούν εδώ εργαζόμενοι για να δουλέψουν στα χωράφια. Αυτό όμως προϋποθέτει μια συνεργασία με τους παραγωγούς. Και εννοώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τη στέγασή τους» τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νικολιδάκης.
Αναφορικά με την εξαγγελία για τους 5.000 εργάτες γης από την Αίγυπτο το Εργατικό Κέντρο εκφράζει επιφυλάξεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για λήψη μέτρων, ακόμη και για την ασφάλεια των μεταναστών από ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονταν. Η διακρατική συμφωνία, που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ihab Nasr, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.
Πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα (9) μήνες ανά περίοδο ενός έτους.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κ. Νικολιδάκης ανέφερε: «Νομίζουμε αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει κάπως την κατάσταση, ωστόσο διατηρούμε επιφυλάξεις εάν όντως είναι μια σωστή κίνηση, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών. Χρειάζεται η πολιτεία να λάβει μέτρα και για τους εργαζομένους και τους παραγωγούς σε ότι αφορά το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι τα εργοστάσια παραγωγής ελαιολάδου κάνουν λόγο για διπλάσιο κόστος λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν πιο μεγάλο ποσοστό από τους παραγωγούς. Αν δεν υπάρξει μέριμνα θα υπάρχει εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και δη αυτών των ανθρώπων που θα έρθουν από ξένες χώρες».