Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων (και) στο Ρέθυμνο. Ουδεμία σημαντική μεταβολή, προς το καλύτερο, δεν έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες: Πολίτες και φαρμακοποιοί βρίσκονται θεατές στο ίδιο έργο.
Για την μεταφορά, μάλιστα, ελλειπτικών σκευασμάτων και την εξυπηρέτηση των ασθενών που τα χρειάζονται άμεσα, στήνεται ολόκληρη … επιχείρηση που θυμίζει σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας: Φαρμακοποιοί, έχοντας επιστρατεύσει στο έπακρο την επαγγελματική τους ευσυνειδησία και την συναδελφική τους αλληλεγγύη, επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε μέσω τηλεφώνου – είτε με email και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπου έχουν δημιουργήσει διάφορες ομάδες για το σκοπό αυτό!). Στο τέλος βρίσκεται άκρη, και ο ένας δανείζει τον άλλον για να μην μείνουν χωρίς αγωγή άνθρωποι που δεν έχουν την πολυτέλεια να τη διακόψουν… ούτε μέρα!
Στο μεταξύ, στους φαρμακοποιούς κοινοποιήθηκε προχθές από μεγάλη ελληνική εταιρεία – στο επίσημο email πληροφόρησης -, ότι δύο από τις τέσσερις πολύ εμπορικές μορφές αγωγής για άτομα με υπερτασικά και καρδιολογικά προβλήματα, θα σταματήσουν να διακινούνται στην εγχώρια αγορά για εμπορικούς λόγους.
«Εξακολουθούμε να παλεύουμε, εξακολουθούμε να προσπαθούμε, εξακολουθούμε να κάνουμε ο,τι μπορούμε μεταξύ μας οι συνάδελφο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον οποιονδήποτε ασθενή παρουσιάζεται στον πάγκο μας. Είτε είναι πάγκος συναδέλφου στον Αδελιανό Κάμπο, είτε είναι στο κέντρο, είτε είναι στην Αργυρούπολη, είτε στο Σπήλι, είτε οπουδήποτε αλλού» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου Ανδρέας Αντωνίου.
«Υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των συναδέλφων. Έχουμε δώσει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του πελάτη, του ασθενή που εμφανίζεται μπροστά στους πάγκους μας. Κάνουμε ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» ανέφερε επίσης ο ίδιος και συνέχισε: «Ακόμη και στην περίπτωση που θα εξασφαλίσω ένα σκεύασμα που θα το χρειαστώ σε μία εβδομάδα, αν το θέλει ένας συνάδελφος εκείνη τη στιγμή, θα του το δώσω, ελπίζοντας ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα κάποιος άλλος συνάδελφος θα βρεθεί στην ίδια θέση για να μου δώσει το δικό του».
Όπως εξηγεί, «Γίνεται ένα…ντόμινο, μεταφοράς ελλειπτικών σκευασμάτων, προκειμένου ο Ρεθεμνιώτης πολίτης να μην βρεθεί χωρίς την απαραίτητη αγωγή του».
Παρενθετικά, η κατάσταση με το δημοφιλέστατο παυσίπονο εξομαλύνθηκε, με τη διαφορά ότι η απλή… παρακεταμόλη από τα 75 λεπτά που πωλούνταν πριν την απελευθέρωση, τώρα στοιχίζει δύο ευρώ!
Σοβαρές ελλείψεις εξακολουθούν κι υπάρχουν σε εισπνεόμενα, σε κάποιες μορφές ινσουλινών, σε φάρμακα που έχουν να κάνουν με τον σακχαρώδη διαβήτη, «τα οποία βρίσκουμε με το σταγονόμετρο και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άμεσα όλο τον κόσμο», όπως σχολιάζει ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως «η λίστα συνεχώς επικαιροποιείται ανάλογα και με τις περιόδους στις οποίες διανύουμε».
Δεν θα κουραστεί να επαναλάβει πώς για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος απαιτείται «ισχυρή πολιτική βούληση».
Άλλες …ανορθογραφίες
Οι πολίτες που σπεύδουν στα φαρμακεία ταλαιπωρούνται και για δύο ακόμη σημαντικούς λόγους.
«Έχουμε μπει σε καινούργιο καθεστώς ελέγχου των συνταγών που συνταγογραφούν οι γιατροί και εκτελούν τα φαρμακεία μας» επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, εφιστώντας την προσοχή των γιατρών «γιατί η όλη διαδικασία περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση των συνταγών και το σκανάρισμά τους, με αποτέλεσμα να έχουμε το τελευταίο διάστημα κάποια ανησυχητικά προβλήματα με… σφραγίδες που δεν είχαν πολύ μελάνι στην ψηφιοποίηση. Αποτέλεσμα, ο κόσμος να επιστρέφει αναγκαστικά στο ιατρείο προκειμένου να πάρει μία πιο εμφανή σφραγίδα και ταλαιπωρείται χωρίς λόγο».
Το άλλοι ανοικτό ζήτημα είναι αυτό του «Προσωπικού Γιατρού». Οι φαρμακοποιοί σύστησαν στους πελάτες τους να γραφτούν ακόμα και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του νομού, για την αποφυγή του προστίμου, το οποίο εν τέλει δεν θα επιβληθεί άμεσα.
«Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα γνωρίζετε» σχολιάζει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού συλλόγου.
Και πάλι, ωστόσο, οι Ρεθεμνιώτες είναι τυχεροί στην… ατυχία τους, διότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας, διαθέσιμοι γιατροί υπάρχουν σε άλλα …γεωγραφικά διαμερίσματα, ολότελα.