Πάγιο αίτημα του κλάδου η επέκταση του ταμείου ανεργίας για την ενίσχυση του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Σημαντικές παραμένουν οι ελλείψεις προσωπικού στον τουριστικό κλάδο. Δύο μήνες πριν την έναρξη της σεζόν και ενώ τα ξενοδοχεία ετοιμάζουν την επαναλειτουργία τους, η κάλυψη των κενών θέσεων αποτελεί μείζον ζήτημα για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης Γιώργο Σφακιανάκη η εικόνα δείχνει να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στην ενίσχυση των απολαβών των ξενοδοχοϋπαλλήλων ωστόσο σημείωνε ότι τα προβλήματα παραμένουν καθώς οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται. «Σίγουρα βλέπουμε να υπάρχει μια καλύτερη προσέλευση από προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Βλέπουμε σιγά-σιγά να υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για να εργαστεί ο κόσμος στον τουρισμό, όμως οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες, οπότε ελλείψεις θα υπάρχουν πάλι».
Όπως είπε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των κενών θέσεων για τα ξενοδοχεία του νησιού – πέρυσι είχαν αναφερθεί σε 5.000 κενές θέσεις και αφορούν κατά κύριο λόγο καμαριέρες και σερβιτόρου: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος να σας δώσει αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό. Δεν νομίζω να έχει γίνει κάποια έρευνα για αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Εγώ μπορώ να μεταφέρω την αίσθηση ότι υπάρχουν ελλείψεις, όμως παράλληλα καλύπτουμε και αρκετές θέσεις. Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο φέτος, διότι και οι απολαβές των εργαζομένων είναι καλύτερες, οι συνθήκες βελτιώνονται. Οι ελλείψεις θα υπάρχουν, σίγουρα δεν θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας, αλλά υπάρχει καλύτερη προσέλευση να εργαστεί ο κόσμος στον τουρισμό. Οι συμφωνίες εργασίας έχουν ξεκινήσει και έχουν έναν καλό ρυθμό. Όμως, επειδή οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από την προσφορά εργασίας, σίγουρα δεν θα καλυφτούν όλες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις καμαριέρες, στο πόστο της κουζίνας και του σέρβις» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη η προσπάθεια που έγινε για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι αφορούσε ένα πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων. Όπως ανέφερε το πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η καθιέρωση εισοδήματος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στον κλάδο, σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε η κατάσταση δεν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια:
«Εμείς αυτό που λέμε γενικώς σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι από τη μία πρέπει σίγουρα οι συνθήκες εργασίας να βελτιώνονται διαρκώς και δεύτερον είναι να εξασφαλιστεί ένα επιπλέον εισόδημα στους εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό κατά τη περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι αναγκαστικά κλειστά. Δεν έχει γίνει προς το παρόν κάτι και είναι πολύ σοβαρό. Το εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας οικογένειας. Άρα λοιπόν το κράτος πρέπει να δει ότι είναι ανάγκη, εάν θέλουμε να έχουμε μια μόνιμη βάση και ανθρώπους πιστούς να εργαστούν στον τουρισμό, να πρέπει να τους εξασφαλίσουμε το οικονομικό κομμάτι που τους λείπει τον χειμώνα. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, είτε με αύξηση – έστω δύο μήνες – του ταμείου ανεργίας, είτε με κάποιο επιπλέον εισόδημα σε συνδυασμό με κάποια εκπαίδευση, όπως είναι τα εκπαιδευτικά voucher που δίνουν σε εργαζομένους. Όμως να είναι όλα αυτά οργανωμένα. Φέτος έκαναν ένα πρόγραμμα, αλλά στην ουσία όποιος έμπαινε στο πρόγραμμα του αφαιρούσαν το ταμείο. Αυτά πρέπει να γίνονται επιπλέον. Ο σκοπός είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα. Και εφόσον στηρίζεται ο τουρισμός από αυτούς θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους. Δεν είναι κάποια χάρη, είναι για να στηρίξουμε το τουριστικό κύκλωμα» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι ελλείψεις προσωπικού, που καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία το 2023. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε με επιπτώσεις κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των καταλυμάτων. Συνολικά οι ελλείψεις εργαζόμενων στα ελληνικά ξενοδοχεία έφθασαν τις 53.229 θέσεις, το 2023 σύμφωνα. Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται σε εξειδικευμένο προσωπικό, όπως Sommelier σε ποσοστό 60% και μη εξειδικευμένο προσωπικό, όπως καμαριέρες (35%). Παρόλα αυτά μόλις ένα στα δέκα ελληνικά ξενοδοχεία έκανε αίτηση για προσωπικό από τρίτες χώρες το 2023.
Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι για το έτος 2023, οι ελλείψεις προσωπικού εκτιμώνται στις 53.229 έναντι των 265.782 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Επομένως το ποσοστό των ελλείψεων εκτιμάται στο 20%, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές (60.225 θέσεις εργασίας το 2022 και 57.737 θέσεις εργασίας το 2021).
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νέα τουριστική περίοδο
Εν τω μεταξύ τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα πρώτα ξενοδοχεία για την υποδοχή των επισκεπτών. Οι προκρατήσεις που τους προηγούμενους μήνες κατέγραφαν αύξηση το τελευταίο διάστημα έχουν φρενάρει, κάτι που αποδίδεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων το κλίμα είναι καλό αλλά παραμένουν σε επαγρύπνηση οι ξενοδόχοι, γνωρίζοντας ότι τουρισμός είναι ένα προϊόν ανταγωνιστικό που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με πάρα πολύ καλό ρυθμό. Αυτήν την περίοδο αρχίζει όμως και υπάρχει μια μικρή κάμψη. Στην επόμενη μεγάλη έκθεση αρχές Μαρτίου που είναι ITB του Βερολίνου, περιμένουμε να δούμε τις τάσεις που επικρατούν. Την μικρή κάμψη την αποδίδω στην οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στην Ευρώπη με όλα αυτά που συμβαίνουν, το κύμα ακρίβειας, τους πολέμους κ.λπ. Ειδικά στη Γερμανία που είναι η μεγάλη μας αγορά με διαφορά η πρώτη αγορά σε τουρίστες, οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν αρκετά οικονομικά προβλήματα. Οπότε τώρα που περνάει η περίοδος που πουλάνε τα early bookings με την αυξημένη έκπτωση μειώνεται και η ροή των κρατήσεων. Όσο λοιπόν μειώνονται οι εκπτώσεις μειώνεται και η ροή των κρατήσεων. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι λόγος ανησυχίας, γιατί είναι νωρίς. Και πέρυσι είχαμε πάρα πολλές κρατήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μετά για ένα διάστημα είχαμε στασιμότητα και χαμηλό ρυθμό και μετά ξανά ξεκίνησε αργότερα πάλι ένα κύμα. Πρέπει όμως να είμαστε λίγο προσεκτικοί, γιατί υπάρχει μια υπεραισιοδοξία ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά. Καλό είναι το κλίμα, απλώς αυτήν τη στιγμή φαίνεται να επηρεάζεται λίγο από την κρίση και έχουμε μια μικρή κάμψη. Οι κρατήσεις αφορούν όλη τη σεζόν.
Μέχρι στιγμής τα στοιχεία μας δείχνουν τις τάσεις ότι θα πάμε κοντά στο 2023, η οποία ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Δεν νομίζω ότι φέτος θα υπάρξει τέτοια δυναμική και να την ξεπεράσουμε, αλλά θα πάμε πάλι κοντά στο 2023. Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, το κόστος λειτουργίας είναι πάρα πολύ υψηλό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον που είναι άκρως ανταγωνιστικό. Μια περίοδο που δεν ήταν στο παιχνίδι δυνατά η Τουρκία και η Αίγυπτος τώρα είναι πολύ ανταγωνιστικό το περιβάλλον, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις και να αντιδράμε ανάλογα, αυτό είναι όλο το θέμα».