Μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, από τον σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουνίου στο θέατρο Ερωφίλη, στη Φορτέτζα.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους θεατρική παραγωγή της ομάδας «Αντιήρωες», η οποία αποτελείται από μια μεικτή ομάδα συμπεριλαμβανομένων ατόμων με, αλλά και χωρίς αναπηρίες.
Το έργο φέρει τον τίτλο «Έρως ανίκατε μάχαν» και καλείται να δώσει απαντήσεις όπως, «τι είναι ο έρωτας; ποια άτομα έχουν πρόσβαση στην τέχνη; μπορούμε ποτέ να εμποδίσουμε την ανάγκη του ατόμου να ερωτευτεί;»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της θεατρικής ομάδας, η παράσταση πρόκειται να παρουσιάσει τις αγωνίες νέων ανθρώπων που θέλουν να αγαπήσουν, να κάνουν τέχνη και να εξελιχθούν, ενώ έπειτα από σχετική διερεύνηση στο πλαίσιο της θεατρικής διαδικασίας, θα παρουσιαστούν οι έννοιες της διαφορετικότητας, των στερεοτύπων, των ευκαιριών που έχει κάθε άτομο στην αυτονομία, την αποδοχή, αλλά και τον έρωτα.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» οι συντελεστές της παράστασης, εξήγησαν αναλυτικότερα τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσα από αυτήν.
Η Ειρήνη Κλάδου, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου ανέφερε πως το θέατρο ήταν το κίνητρο για νέες δημιουργικές «περιπέτειες», τόσο για τα μέλη του συλλόγου, όσο και για την ομάδα των «Αντιηρώων». «Να ζεις καλά. Να είσαι νικητής. Να ξεπερνάς τα δεδομένα σου. Να λες πάντα μπορώ. Να έχεις όνειρα. Να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Να ζεις το δικό σου όνειρο. Να είσαι ο εαυτός σου και να σου αρέσεις. Να μην κρύβεις την αλήθεια σου. Να είσαι παρών. Όλα αυτά και άπειρα ακόμα. Είμαστε εδώ, μαζί, μία οικογένεια που μεγαλώνει», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα μηνύματα που θέλουν να περάσουν προς όλη την τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο Παύλος Μελισσινός, επόπτης δράσεων και χώρων του συλλόγου, αλλά και υπεύθυνος οργάνωσης παραγωγής της παράστασης, σχολίασε ότι η συμμετοχή του σε αυτήν ήταν για εκείνον μια «πρόκληση». «Η εμπλοκή μου σε αυτή την ομάδα και συγκεκριμένα στο να έχω κάποιο ρόλο στην παράσταση, ήταν για μένα μία πρόκληση καθώς δεν είχα μάθει να απελευθερώνω το σώμα και τα συναισθήματά μου. Όμως βλέποντας τα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς δισταγμό, να προσφέρουν την αγάπη τους, την αγκαλιά τους, την ψυχή τους σε όλο αυτό αλλά και σε εμάς, κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και για τίποτα δεν πρέπει να διστάζεις ….άλλωστε το όνομα «Αντιήρωες» δεν προέκυψε τυχαία».
Σκηνοθέτης της παράστασης «Έρως ανίκατεν μάχαν» είναι η θεατροπαιδαγωγός Φλώρα Ασουμανάκη, η οποία σε σχετικές της δηλώσεις διευκρίνισε ότι το θεατρικό αυτό, αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, που ενώθηκαν με ένα κοινό όραμα: Την καλλιτεχνική δημιουργία για όλους. Όπως εξήγησε, «Το έργο προέκυψε από τη θεατρική διαδικασία, τις πρόβες και τους αυτοσχεδιασμούς και χαρτογραφεί την ειλικρινή κατάθεση των ατόμων που συμμετέχουν, αναφορικά με το θέμα του έρωτα. Ο έρωτας, όπως και η τέχνη, είναι ανάγκη. Καθολική κι ανεπανάληπτη, που σε κατακλύζει και σε αδειάζει, σε γδέρνει και σε επουλώνει ταυτόχρονα. Αυτή τη διαδικασία δοκιμάσαμε να αποτυπώσουμε θεατρικά, φωτίζοντας στιγμές παιδικότητας, ενηλικίωσης, μοναξιάς, χαράς ή ματαίωσης. Στον έρωτα και την τέχνη, είμαστε όλοι ένα. Το ταξίδι μας στην τέχνη, απέχει άραγε πολύ και από την ίδια τη ζωή; Ας το ανακαλύψουμε παρέα».
«Είτε κινηματογραφικά είτε θεατρικά, οι αντιήρωες ξέρουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να μιλούν με τόλμη για τον έρωτα, χωρίς δισταγμούς και χρυσόσκονη, να ξεφωνίζουν για τις ανάγκες τους και να γίνονται ξαφνικά οι πιο ρομαντικοί ποιητές και οι πιο τολμηροί καπετάνιοι σε ένα ταξίδι, όλο έρωτα», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπλέτας, ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου.
Κλείνοντας, η Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, αρμοδιότητα της οποίας ήταν η δημιουργία των χορογραφιών και η διδασκαλία της κίνησης στους συμμετέχοντες στο έργο, αναρωτήθηκε: «Έρως. Και πώς να νικηθεί; Πώς να νικηθεί η αγάπη για ζωή;». Σύμφωνα με την ίδια, «Ο έρωτας τρυπώνει σε κάθε καρδιά που επιθυμεί να αγαπηθεί και κανείς δεν γλυτώνει από εκείνον. Έτσι και εμείς με τη λαχτάρα να αγαπηθούμε να γνωριστούμε, να εκτεθούμε κόντρα σε νόμους και νόρμες, δώσαμε τη δική μας μάχη. Μα μήτε λαβωθήκαμε μήτε νικηθήκαμε. Η ανάγκη και η αγάπη να συνευρεθούμε μέσα από το θέατρο, μας οδήγησε να δημιουργήσουμε έναν ολάνθιστο κήπο νέων και τρυφερών βλαστών. Βλέμματα, αγγίγματα, λέξεις που βγαίνουν με δυσκολία ή αγωνία, σώματα που παλεύουν να ανταποκριθούν σε νέα μονοπάτια, που μαθαίνουν να αναπνέουν αλλιώς, με χαρά και ενθουσιασμό και επιμονή φτάσαμε μέχρι εδώ. Δεν ήταν εύκολο. Χρειαζόταν θάρρος. Όπως και ο έρωτας».
Η παράσταση ξεκινάει στις 21:15 μ.μ την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Φλώρα Ασουμανάκη.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Μπλέτας.
Δραματουργία: Φλώρα Ασουμανάκη, Γιάννης Μπλέτας.
Χορογραφίες/ διδασκαλία κίνησης: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου.
Σκηνικά/ ειδικές κατασκευές: Μαρία Τσουκνάκη.
Video, teaser, φωτογραφίες: Γιάννης Μπλέτας/ Ble Productions.
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μίνα Συνολάκη.
Μουσική συνεπιμέλεια: Γιάννης Παπατζανής, Φλώρα Ασουμανάκη.
Μουσικοι επί σκηνής: Δημήτρης Νίκογλου (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά).
Τραγουδούν επί σκηνής: Αθήνα Βεριδάκη, Θώμη Κοτζαμάνη, Ειρήνη Κλάδου.
Μουσική διδασκαλία των παραδοσιακών κομματιών: Μαρία Κώτη.
Ηχοληψία: Γιώργος Καπαρός tricel, Αποστόλης Σπινθουράκης.
Studio ήχου: Gemma studio.
Τραγούδια:
– «Η Αγάπη Νικάει» – στίχοι: Δέσποινα Πετσαγκουράκη, μουσική: Ντόρα Αλιγιζάκη, Νικολέτα Ζαρζώνη.
– «Αγάπα αυτό που είσαι» – σύνθεση – στίχοι: Ζωή Λιογγαρίδου Παλάγκα-Ερμηνεία δύο φωνές: Ζωή Λιογγαρίδου Παλάγκα, Πηνελόπη Βαλαρούτσου.
Συμμετέχουν: Στέλιος Βουρβαχάκης, Οδυσσέας Γασπαράκης, Μαρία Δραμιτινού, Ειρήνη Κλάδου, Στελλίτσα Λαγουδάκη, Παναγιώτης Λύκος, Μυρτώ Μαρκάκη, Παύλος Μελισσινός, Κώστας Μίσα, Δημήτρης Μπράμης, Στελλιάννα Παπαδάκη, Κώστας Παπαδάκης, Δέσποινα Πετσαγκουράκη, Αργυρώ Πισκοπάκη, Λευτέρης Σκλαβάκης, Ελένη Στάμαργα, Μανώλης Σταυρουλάκης, Ειρήνη Ντουμπάρλα, Ραφαέλα Φραγκιαδάκη, Ανδρέας Χρυσός.
Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.
Διεύθυνση παραγωγής: Ειρήνη Κλάδου.
Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Μελισσινός.
Επικοινωνία, χορηγίες: Γαβριήλ Τσουντάνης.