33 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας 3,5 εκ. ευρώ στον δήμο Ρεθύμνης

Έργα και παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας συνολικού ύψους 3,5 εκ. ευρώ διεκδικεί ο δήμος Ρεθύμνου από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε άξονα του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών, στο οποίο θα υποβάλλει τη σχετική πρόταση. Οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς ήδη στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του δήμου εγκρίθηκε η σχετική πρόταση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Άγγελο Μαλά, η μελέτη ετοιμάζεται από την τεχνική υπηρεσία για να υποβληθεί στον άξονα του προγράμματος για το οποίο υπογράφτηκε πριν δυο μέρες η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης στην πολυσύχναστη οδό Κονδυλάκη που εκτείνεται από τη διασταύρωσή της με τον κεντρικό δρόμο της Μοάτσου μέχρι και το ύψος του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου. Πρόκειται για μια οδό με πολλά προβλήματα, χωρίς ασφαλή πεζοδρομία που συγκεντρώνει καθημερινά μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, αφού αποτελεί την είσοδο στην πόλη από τον Αγιοβασιλειωτικό δρόμο.

Μέσα από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στόχος είναι ο δρόμος αυτός να καταστεί λειτουργικός για τους οδηγούς και φιλικός και ασφαλής προς τους πεζούς, με προϋποθέσεις και προδιαγραφές ενός σύγχρονου οδικού δικτύου.

Αγορά χώρου στάθμευσης. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η αγορά από πλευράς δήμου χώρου στάθμευσης σε σημείο της πόλης, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οδηγοί. Η λύση αυτή σύμφωνα με τον κ. Μαλά θα «ανακουφίσει» κυκλοφοριακά την πόλη.

Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο Φραγάκη: Στην ιδία πρόταση περιλαμβάνεται ακόμα και η διαμόρφωση τμήματος του οικοπέδου Φραγάκη (περιοχή Κουμπέ) σε χώρο στάθμευσης για τους πολίτες.

Αγορά λεωφορείων: Πρόκειται για μικρού τύπου λεωφορεία που σχεδιάζεται να αγοραστούν, ώστε να μεταφέρουν τους οδηγούς από και προς τα παρκινγκ που θα δημιουργηθούν.

Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στην Αργυρούπολη: Στην ίδια πρόταση ο δήμος Ρεθύμνου προβλέπει παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον αναπτυσσόμενο και τουριστικό οικισμό της Αργυρούπολης της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων. Πρόκειται για ένα δρόμο 1.5 περίπου χιλιομέτρων, ο οποίος θα ασφαλτοστρωθεί.

«Ετοιμαζόμαστε με γοργούς ρυθμούς και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στην πόλη και τον οικισμό της Αργυρούπολης, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και των επισκεπτών μας, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η μελέτη είναι στο τελικό στάδιο και θα την υποβάλλουμε προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο άμεσα, ευελπιστώντας πως θα εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3.5 εκ. ευρώ» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για έργα οδικής ασφάλειας αρμοδιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), συνολικού προϋπολογισμού 335 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε την Τρίτη, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών.

Το έργο/δράση «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν οι περιφέρειες της χώρας, οι δήμοι με μόνιμο πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων και οι τουριστικοί δήμοι.

Η εν λόγω πρόσκληση βρίσκεται σε συνέργεια με το «Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ)» αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι δράσεις που είναι επιλέξιμες περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην ασφάλεια του οδικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καλύπτοντας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρεμβάσεις σε περισσότερα από 7.000 επικίνδυνα σημεία έκτασης 2.500 χλμ. του δικτύου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μετά την υπογραφή της απόφασης ανέφερε: «Προχωρούμε σήμερα στην έκδοση μιας νέας πρόσκλησης για έργα οδικής ασφάλειας, συνολικού ύψους 335 εκατομμυρίων ευρώ. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την οδική ασφάλεια. Προσφέρουμε ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο σε δήμους και Περιφέρειες που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου τους, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και τη μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με όλους τους απαραίτητους πόρους για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».