23 °C Rethymno, GR
25/09/2022

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Η ριζική ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης και «είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα προχωρήσει», τόνισε χθες από το Ρέθυμνο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη, ο ίδιος είχε επαφές θεσμικού και κομματικού περιεχομένου. Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στα δικαστήρια, όπου είχε μία «εποικοδομητική» όπως την χαρακτήρισε συνάντηση με δικαστικούς λειτουργούς, δικαστικούς υπαλλήλους και τη διοίκηση του Δικηγορικού συλλόγου.

Η συζήτηση αφορούσε πρακτικά προβλήματα, με απώτερο σκοπό η πρόσβαση των πολιτών του Ρεθύμνου στη Δικαιοσύνη να γίνει ομαλότερη, ευκολότερη και καλύτερη.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας το επαφών του, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κομμάτι της στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Μίλησε για τη δρομολογημένη αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ εστίασε στο ζήτημα της «ταχύτερης και ποιοτικότερης» απόδοσης δικαιοσύνης, ένα πάγιο αίτημα, στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι γενικότερα υπάρχει μία «εύρυθμη λειτουργία του δικαστηρίου στο Ρέθυμνο», επιδοκιμάζοντας δημοσίως το «καλό κλίμα» και το «υψηλό επίπεδο» του τοπικού νομικού κόσμου.

 

Αναβάθμιση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων

«Συνομίλησα με δικαστικούς λειτουργούς, με τη διοίκηση του δικαστηρίου και της εισαγγελίας, με τους δικαστικούς υπαλλήλους. Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συλλόγου Ρεθύμνου. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε για τα πρακτικά προβλήματα που αφορούν τον νομικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες του Ρεθύμνου και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε η πρόσβαση των πολιτών του Ρεθύμνου στη Δικαιοσύνη να γίνει ομαλότερη και όσο πιο εύκολη και πρακτικά στην καθημερινότητά τους να είναι καλύτερη» δήλωσε αρχικά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενισχύσει με προσπάθειές του, το κομμάτι που αφορά τη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Προχώρησε και όπως με ενημέρωσαν προχωράει και η δεύτερη θέση προέδρου Πρωτοδικών, ενώ ενισχύουμε με θέσεις πληροφορικής και τις δικαστικές υπηρεσίες των δικαστηρίων, ώστε να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να στηρίξουμε και με ανθρώπινο δυναμικό και την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που είναι ο μεγάλος και κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια».

Από τον Δικηγορικό σύλλογο του ετέθησαν διάφορα ζητήματα «που αφορούν την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά και την απαραίτητη επαφή που χρειάζεται με τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας δεσμευόμενος ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε σε διαρκή επαφή με τον νομικό κόσμο, προκειμένου και καθημερινά προβλήματα και θεσμικά κεντρικά ζητήματα να τα βελτιώνουμε και να προσπαθούμε για την επίλυσή τους». Εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις για το θέμα της ριζικής ανακαίνισης του Δικαστικού Μεγάρου: «Όπως ξέρετε γίνεται ήδη μία κεντρική προσπάθεια μέσω του ΣΔΙΤ, που αφορά και τα Χανιά και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Μέχρι τότε, προφανώς στηρίζουμε τα αιτήματα και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα αιτήματα του δικαστικού μεγάρου και της διοίκησης αυτού, ώστε σε άλλου τύπου αλλαγές όπως είναι η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία που υπάρχει ήδη σε ένα κομμάτι αλλά χρειάζεται κι εκεί ενίσχυση, να είμαστε παρόντες ώστε να πετύχουμε πραγματικά αυτό που θέλουμε: ο πολίτης του Ρεθύμνου να έχει τη μέγιστη δυνατή και καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Γιατί για εμάς είναι κομβικό και άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία αυτό. Η κοινωνία πρέπει να είναι κοντά στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη να έχει ανοικτή την αγκαλιά της για τον κάθε πολίτη».

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου Θωμάς Λεχωβίτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Κώτσηρας αρκέστηκε να απαντήσει: «Είναι ένα συνολικό πλαίσιο το θέμα του ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών τρέχουμε τις διαδικασίες, ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να μπούμε στη φάση της υλοποίησης. Είναι ένας κεντρικός στόχος. Είμαι αισιόδοξος ότι συντόμως θα προχωρήσει».

 

Ταχύτερη αλλά και ποιοτικότερη απόδοση δικαιοσύνης

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε ειδική μνεία στην «πολύ μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλλει το αρμόδιο υπουργείο «όλο αυτό το διάστημα, με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες λειτουργούν σαν κομμάτια ενός πολύ μεγάλου παζλ, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε – πράγματι – την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα απόδοσης δικαιοσύνης. Ήδη, έχει αλλάξει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, ο κώδικας για το ελεγκτικό συνέδριο, ο ποινικός κώδικας, ο κώδικας ποινικής δικονομίας. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η ενίσχυση της ψηφιοποίησης των Υπηρεσιών, που αφορούν στη Δικαιοσύνη, με επέκταση αυτών των δυνατοτήτων σε όλη τη χώρα, προκειμένου τα επόμενα χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των διαδικασιών που αφορούν τον χώρο της Δικαιοσύνης γενικότερα, κυρίως συμπληρωματικά της ίδιας της απονομής της, να είναι ψηφιακότερες, φιλικότερες προς τον πολίτη, φιλικότερες στον δικηγόρο, φιλικότερες στον δικαστικό υπάλληλο, φιλικότερες για τον δικαστή. Αυτός είναι ο στόχος, εκεί επενδύουμε. Ήδη το Ταμείο ανάκαμψης έχει προβλέψει ένα μεγάλο ποσό που θα αφορά στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Και θα κοιτάξουμε με τον μέγιστο και καλύτερο δυνατό τρόπο, να το αξιοποιήσουμε. Πάντα, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη και καλύτερη την επαφή του με το σύστημα της δικαιοσύνης».

Το καταληκτικό μήνυμα που θέλησε να στείλει σχετιζόταν με τη διαπίστωσή του, ότι «γενικότερα υπάρχει μία εύρυθμη λειτουργία του δικαστηρίου στο Ρέθυμνο. Υπάρχει ένα καλό κλίμα, είναι υψηλό το επίπεδο και του νομικού κόσμου που εμπλέκεται με το κομμάτι της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Το μήνυμα το δικό μου είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον νομικό κόσμο του Ρεθύμνου, προκειμένου να λύσει προβλήματα που υπήρχαν χρόνια και τώρα λύνονται σιγά-σιγά. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό, προκειμένου ο πολίτης του Ρεθύμνου να έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Κώτσηρας συνοδευόταν από τον βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη. «Ο ίδιος, όντας μάχιμος δικηγόρος, γνώστης του χώρου, από την πορεία του μέχρι τώρα στο υπουργείο έχει δείξει ότι έχει όχι μόνο τη διάθεση, αλλά κυρίως τη γνώση προκειμένου να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν την απονομή της Δικαιοσύνης» υποστήριξε ο κ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης.

Όσο για το τι μπορεί να περιμένει το Ρέθυμνο, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Ήδη όσον αφορά τη στελέχωση του δικαστικού μεγάρου, τόσο από δικαστικούς υπαλλήλους όσο και από δικαστικούς, έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς υπουργείου. Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που αφορά τα δικαστικά μέγαρα Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνης. Και νομίζω ότι αυτό το επόμενο διάστημα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε και στην πράξη, διότι βλέπετε και τον χώρο: είναι αρκετά παλιός, επομένως χρήζει όχι μόνο κάποιων μικροδουλειών αλλά στην ουσία μίας ριζικής ανακαίνισης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο έχει κάνει ένα σχεδιασμό κι αυτός ο σχεδιασμός βγαίνει κι αφορά όχι μόνο την Κρήτη, αλλά το σύνολο της χώρας».