Σε μια παρέμβαση για την υπέρβαση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στο θέμα της σύνταξης δασολογίου και κτηματολογίου, προχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης.
Με αναλυτικό της υπόμνημα προς την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κοινοποιείται στους Βουλευτές και στους Δήμους της Κρήτης, επισημαίνει τα διάφορα προβλήματα και οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο τους πολίτες και τους φορείς.
Παράλληλα, η ΠΕΔ Κρήτης υποδεικνύει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να ξεπεραστεί το σημερινό τέλμα και να προχωρήσει κανονικά η σύνταξη του δασολογίου και του κτηματολογίου.
Αναλυτικότερα, στο έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και το σύνολο των ΟΤΑ της Κρήτης, γνωρίζοντας ότι η σύνταξη του δασολογίου και του κτηματολογίου αποτελούν συνταγματική και συμβατική υποχρέωση της χώρας και δικαίωμα των πολιτών με μια σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών και ρεαλιστικών προτάσεων προσπάθησε να συμβάλλει στην επιτυχία της μεγάλης αυτής αναπτυξιακής προσπάθειας, η οποία δυστυχώς αφέθηκε στην τύχη της γιατί δεν κατανοούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη τα απλά και αυτονόητα, ότι δηλαδή, η σύνταξη του δασολογίου προηγείται της σύνταξης του κτηματολογίου και ότι ο κρατικός μηχανισμός (δασικές υπηρεσίες, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι κλπ) δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την προσπάθεια λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Στο τέλος Ιουλίου 2022, έληξαν άρον – άρον οι προθεσμίες άσκησης αντιρρήσεων, έτσι, μεγάλος αριθμός, μικροϊδιοκτητών κυρίως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί λόγω κόστους αλλά και άγνοιας των προθεσμιών και των διαδικασιών, ή λόγω της απουσίας του από την Κρήτη και τη χώρα.
Έγκαιρα είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη εξέταση των ενστάσεων, την ολοκλήρωση του δασολογίου και τη σύνταξη του κτηματολογίου.
Δυστυχώς, οι δυσοίωνες προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν και έτσι, χιλιάδες πολίτες της Κρήτης δεν μπορούν να διαθέσουν και να αξιοποιήσουν ελεύθερα τα ακίνητά τους, ενώ, σημαντικές επενδύσεις ματαιώνονται με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας.
Ειδικότερα, στην Κρήτη συγκροτήθηκαν πέντε μόλις Επιτροπές, παρά το ότι ανταποκρίθηκαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και τα Τεχνικά Επιμελητήρια, γιατί δεν υπάρχουν δασολόγοι για τη συγκρότηση περισσότερων, μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με εξαίρεση τα Χανιά όπου έχουν συγκροτηθεί δύο (2), οι οποίες επίσης δεν επαρκούν λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων. Οι στόχοι που τίθενται για εξέταση 25 αντιρρήσεων σε κάθε συνεδρίαση, είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός αν δεν γίνει ουσιαστική αξιολόγηση των υποθέσεων αλλά «ξεπέταγμα» αυτών.
Η ηγεσία του Υπουργείου, επικαλούμενη τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και την ανάγκη σύνταξης του δασολογίου αρνήθηκε κατηγορηματικά την παράταση των προθεσμιών άσκησης αντιρρήσεων και εξ αυτού του λόγου απροσδιόριστος αριθμός πολιτών της Κρήτης κινδυνεύει να απολέσει τα εμπράγματα δικαιώματα του επί των χαρακτηρισμένων ως δασών ή δασικών εκτάσεων, ακόμη και αν προσφύγει στις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.
Με την αφορμή αυτή -της πλήρους αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί-, υποβάλλουμε αίτημα χορήγησης νέας προθεσμίας άσκησης αντιρρήσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που δεν κατάφεραν, για οικονομικούς κυρίως λόγους, άγνοιας ή και ανωτέρας βίας, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους αυτά, να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Στο υπόμνημα τονίζεται ακόμη ότι «οι παρατάσεις που δόθηκαν δυστυχώς δεν απέδωσαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα\ και τέλος παρατίθενται οι συγκεκριμένες «προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης» για την άρση του σημερινού αδιεξόδου.
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζονται τα εξής:
1) Αν δεν δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την άσκηση αντιρρήσεων, χιλιάδες πολίτες ιδιοκτήτες μικρών ιδιοκτησιών θα απολέσουν τα δικαιώματα τους επ’ αυτών ή θα υποχρεωθούν εν τέλει, να ζητήσουν δικαστική προστασία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, τη λειτουργία των δικαστηρίων και τη σύνταξη του δασολογίου και του κτηματολογίου.
2) Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό ή να δοθεί η δυνατότητα της στελέχωσης των επιτροπών με δασολόγους ή γεωπόνους μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, που έχουν την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται.
Αν και κατανοούμε την ανάγκη της έγκαιρης επικύρωσης των δασικών χαρτών, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο η παράταση των προθεσμιών, αλλά και η συμπλήρωση των θεσμικών παρεμβάσεων που απαιτούνται ακόμη, ως και η έκδοση σαφών οδηγιών για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από τις υπηρεσίες και τις επιτροπές».