Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί η Δεύτερη (Τελική) Φάση Αξιολόγησης του Διαγωνισμού « Η Διατριβή μου σε 3 λεπτά – 3ΜΤ» σε μία κεντρική εκδήλωση με την Επιλογή και Βράβευση των τριών καλύτερων Παρουσιάσεων Διδακτορικών Διατριβών. Το 1ο & 2ο Βραβείο θα δοθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης για την 1η και τη 2η Καλύτερη Παρουσίαση Διδακτορικής Διατριβής, ενώ το 3ο Βραβείο θα προκύψει από την Επιλογή του Κοινού. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά: 1ο Βραβείο – 1000 ευρώ, 2ο Βραβείο – 750 ευρώ και 3ο Βραβείο – 500 ευρώ.
Ο διαγωνισμός, που το Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 2019 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βασίζεται σε μια ιδέα που αναπτύχθηκε το 2008 από το Πανεπιστήμιο του Queensland, στην Αυστραλία και υιοθετήθηκε από 600 πανεπιστήμια σε περισσότερες από 65 χώρες παγκοσμίως.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες παροτρύνονται να συναγωνιστούν και να παρουσιάσουν σε μόλις 3 λεπτά το αντικείμενο, τα κεντρικά αποτελέσματα και τη σημαντικότητα της έρευνάς τους με απλότητα, σαφήνεια, ακρίβεια και κατανοητό τρόπο. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να προβληθεί η έρευνα που διεξάγεται από τους υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης στην επιστημονική κοινότητα, στον επιχειρηματικό κόσμο, και στο ευρύ κοινό.
Στην Πρώτη Φάση Αξιολόγησης, που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου 2022 και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, έγινε η επιλογή των 10 Καλύτερων Παρουσιάσεων Διδακτορικών Διατριβών από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Σε αυτή τη φάση (κλειστή για το ευρύ κοινό) οι παρουσιάσεις και η αξιολόγηση γίνεται μόνο παρουσία της Επιτροπής Αξιολόγησης και των υποψηφίων.
Στην Επιτροπή Αξιολόγησης συμμετέχουν οι Καθηγητές, Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης: Στέλλα Γιακουμάκη, Ηλέκτρα Γκιζελή, Γεώργιος Κοχιαδάκης, Γεώργιος Παναγής, Μιχαήλ Παυλίδης, Μαρία Παπαδοπούλη, Δήμος Σπαθάρας, Εμμανουήλ Στρατάκης, Σταυρούλα Τσινόρεμα, Γιώργος Χαμηλός και τα Εξωτερικά Μέλη της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Κοινωνία, Χριστίνα Χαλκιαδάκη και Ανδρέας Μεταξάς.
Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης με ενθουσιασμό άκουσαν τις 53 ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που η θεματολογία τους αντανακλά το μεγάλο εύρος ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Γεωργίου Μ. Κοντάκη, συντονίζεται και έχει Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλη και διοργανώνεται από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πρόγραμμα
18.30 – 18.45: Προσέλευση
18.45 – 18.55: Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,Καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη
18.55 – 19.10: Ομιλία του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων,Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας,Καθηγητή Γεώργιου Κοσιώρη με τίτλο «To Πανεπιστήμιο Κρήτης ατενίζει με σιγουριά το αύριο»
19.10 – 19.20: Παρουσίαση του διαγωνισμού και οδηγίες για τον τρόπο ψηφοφορίας από την Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Παπαδοπούλη
19.20 – 20.10: Παρουσιάσεις των Yποψηφίων του Διαγωνισμού
-Εμμανουήλ Αγρυμάκις:«Διερεύνηση του ρόλου της πρωτεΐνης MENA στη διαμόρφωση του Νευρικού συστήματος και στις συνάψεις»
-Ουρανία Κολλινιάτη:«Ανοσολογικοί μηχανισμοί άμυνας των μακροφάγων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών κατά τα αρχικά στάδια της ζωής»
-Γιώργος Κορκίδης:«Αναζητώντας τη σκοτεινή ενέργεια στο όριο μεταξύ κατάρρευσης και διαστολής στα σμήνη γαλαξιών»
-Ασημίνα Κουλουρίδη: «Ανίχνευση και σύγκριση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και κυκλοφορούντος ελεύθερου DNA σε ασθενείς σταδίου ΙΙΙ με καρκίνο παχέος εντέρου που λαμβάνουν τρίμηνο ή εξάμηνο σχήμα συμπληρωματικής χημειοθεραπείας με FOLFOX ή CAPOX»
-Νίκη Κτενά:«Ο ρόλος της μυελινοφαγίας στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)»
-Άρτεμις Μπόσβελη: «Συνδυασμός φωτοκαταλυτικών αντιδράσεων στην οργανική σύνθεση»
-Νικόλαος Μπουτάκογλου:«Διερεύνηση μηχανισμών σχηματισμού της μιτωτικής ατράκτου στα κύτταρα ανθρώπου»
-Μαρία Ευαγγελία Παπαδάκη:«Διαδραστική ανάλυση γραφών γνώσης»
-Μαρία Άννα Παπαδοπούλου:«Μελέτη του ρόλου του παν-νευροτροφικού υποδοχέα p75 στην ενήλικη νευρογένεση του ιπποκάμπου, ως νέα θεραπευτική προσέγγιση στη νόσο Alzheimer»
-Ραφαήλ Σκαλίδης:«Μέτρηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας»
-Μαρία Ψαρρού:«Ανάπτυξη αποκρίσιμων πολυμερικών νανοδομών και εφαρμογές στην νανοϊατρική»
20.10 – 20.25: Διάλειμμα
20.25 – 20.40: Ομιλία από την Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ελβετίας στη Λωζάννη (EPFL) και συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας RAW Labs SA, Αναστασία Αϊλαμάκη με τίτλο «Η επιχειρηματικότητα στην επιστημονική μέθοδο»
20.40: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – Βράβευση νικητών-Δεξίωση
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Κρήτης