Στο Εργατικό κέντρο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Άννας Γαλανού «Ζωές απέναντι» και συνάντηση του κοινού με την συγγραφέα, ενώ ακολούθησε συζήτηση ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, θέμα το οποίο πραγματεύεται το βιβλίο.
Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πολύς κόσμος, διοργάνωσαν η επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης, Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, η οποία είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά, η Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού και τα βιβλιοπωλεία Κλαψινάκη.
Με την παρουσίαση του βιβλίου που αποτελείται από αληθινές ιστορίες κακοποίησης γυναικών θυμάτων βίας ή και εξιστορήσεις συγγενών θυμάτων που δεν βρίσκονται στην ζωή, εξελίχθηκε συζήτηση ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Εκτός από την συγγραφέα Άννα Γαλανού, στην εκδήλωση μίλησαν η κ. Αλεξία Βαονάκη, Ψυχολόγος MSc, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, η κ. Αθηνά Καραδάκη Αστυνόμος Α’, Προϊσταμένη του γραφείου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και ο Γαβριήλ Τσουντάνης, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Επίσης, οι μαθήτριες του Γυμνασίου Ατσιποπούλου, Χαραλαμπία Μυστράκη και Ειρήνη Παπαμιχαήλ, διάβασαν άρθρο που έχουν γράψει για την σχολική τους εφημερίδα, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.
Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της δίωρης συζήτησης, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έκφυλης βίας, παγκοσμίως μα δεν είναι η μοναδική μορφή που συναντάμε και μας απασχολεί. Μία μορφή βίας όπου σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης μία στις τέσσερις Ευρωπαίες βιώνει ή θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ κάθε χρόνο 6% έως 10% των γυναικών υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να συμβεί σε όλες, στο γάμο, τη σχέση, τη συμβίωση, από τον νυν, πρώην ή τέως σύζυγο/σύντροφο.
«Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί. Με τις συνεχείς λεκτικές και σωματικές τιμωρίες, τις απειλές, τον εξαναγκασμό, ο κακοποιητής έχει ως σκοπό να εκφοβίσει, να τρομάξει, να ταπεινώσει το θύμα, να του «σπάει» το ηθικό και να το κάνει να νιώσει ανίκανο να προβάλει αντίσταση, να δει καθαρά την κατάσταση» επεσήμανε η κ. Α. Βαονάκη.
Η κ. Καραδάκη από πλευράς Αστυνομίας, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το θύμα μπορεί να βοηθηθεί σπάζοντας την σιωπή του, ενώ με παραδείγματα γονέων με αυτιστικά παιδιά ο κ. Τσουντάνης αναφέροντας ότι πολλοί από τους γονείς γίνονται θύματα επιδεικτικής απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο το οποίο δεν γνωρίζει και επιλέγει να κρίνει, χωρίς ουσιαστικά να θέλει να μάθει πόσο δύσκολο είναι κάποιος να μεγαλώνει παιδιά με ιδιαίτερες ευαισθησίες.
Οι ομιλητές επισήμαναν ότι οι μορφές βίας είναι πολλές, όπως η κακοποίηση, η λεκτική βία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κακοποίηση. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από φωνές, απειλές και εξυβρίσεις και φτάνουν ως τον λεκτικό εξευτελισμό και την τρομοκράτηση. Η ζήλια και η στέρηση ελευθεριών, η υποβάθμιση, είναι συχνά φαινόμενα της καθημερινότητας μας πλέον. Οι προσβολές, οι κατηγορίες, οι μομφές, η δυσφήμηση, η επίρριψη ευθυνών για την κακοποιητική συμπεριφορά στο θύμα, οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.
Το σίγουρο και συνάμα ενθαρρυντικό ήταν ότι σε μία κατάμεστη αίθουσα από άνδρες και γυναίκες το μήνυμα πέρασε. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει το βιβλίο, είναι «μιλήστε», μιλήστε πριν είναι αργά. Η κοινωνία μας θρηνεί το «δικό μας» Βαγγέλη, αλλά μεριμνά ώστε το φαινόμενο του εκφοβισμού να εξαφανιστεί .«Σπάσε τη σιωπή. Μίλησε »ήταν και είναι το μήνυμα της συνάντησης της Τετάρτης.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου ταξίαρχος Μανώλης Παπαδάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου Μιχάλης Βάμβουκας,η δημοτική σύμβουλος Πόπη Παπατζανή, η Διευθύντρια Υγειονομικής Υπηρεσίας της Π.Ε.Ρ. Μαρία Καββάλου, εκπρόσωποι της ΧΕΝ Ρεθύμνης, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Ερωφίλη», του Λυκείου Ελληνίδων, του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Γονέων φίλων ατόμων με Αυτισμό, του Συλλόγου ΑΜΕΑ , ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αρμένων Γ. Κολυβάκης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Σωματά και Φωτεινού, μέλη της Εθελοντικής ομάδας γυναικών Αρμένων, των Συλλόγων Αλβανικής Κοινότητας, και πλήθος κόσμου.