29 °C Rethymno, GR
08/08/2022

Παρουσιάστηκε η έκδοση του τμήματος Υγείας του ΚΚΕ για την πανδημία

Την Πέμπτη 14/7/2022 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή υγειονομικών, η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης του τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της Κ.Ε του ΚΚΕ με τίτλο «Πανδημία covid 19: Ο καπιταλισμός στη δύση του». Τη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποίησε ο Βασίλης Κούδας, διευθυντής ΕΣΥ, ψυχίατρος στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και στέλεχος του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μιχαέλα Αβδή, ειδικευόμενη στη παθολογική κλινική του ΓΝΡ και μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες.

Από την παρουσίαση, έγινε σαφές ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα εγχειρίδιο και μια πηγή γνώσης και εμπειρίας όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που θέλει να καταλάβει πως ένα φαινομενικά «φυσικό φαινόμενο», όπως είναι η πανδημία του covid 19 με όλα τα ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά φαινόμενα που το συνοδεύουν, είναι άρρηκτα δεμένο και απόλυτα συνυφασμένο με το οικονομικό-κοινωνικό σύστημα, στο οποίο εκκολάφτηκε και αναπτύχθηκε, δηλαδή στο καπιταλισμό. Η εκλεκτή επιστημονική ομάδα που το συνέγραψε, επιστήμονες όχι μόνο μέλη ή οπαδοί του ΚΚΕ, αλλά και ειδικοί που θέλουν να είναι αξιοπρεπείς και συνεπείς με την επιστήμη τους, αναδεικνύουν με μια πληθώρα μελετών, άρθρων και επίσημων πηγών, ελληνικής και διεθνούς προέλευσης, τη πραγματική διάσταση αυτής της πανδημίας. Μέσα από τη περιληπτική παράθεση των 10 ενοτήτων που αποτελούν αυτή την έκδοση και χαρακτηριστικών στοιχείων και παραδειγμάτων αποδεικνύεται αυτό που οι καπιταλιστές προσπάθησαν από τη πρώτη μέρα της πανδημίας να κρύψουν και δεν θα σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν, ότι ενώ δηλαδή η ανθρώπινη επιστήμη και τεχνολογία έχει φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο, το ίδιο το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα όχι μόνο δεν μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα φτωχά και εργατικά στρώματα, αλλά αντίθετα είναι υπεύθυνο για την εκατόμβη νεκρών που είδαμε σε διεθνές και πανελλαδικό επίπεδο καθώς και για τις υπόλοιπες καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφή που συνεχίζεται όχι μόνο λόγω της συνέχισης της πανδημίας και των επακόλουθων του, αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων υγείας ν’ αντιμετωπίσουν τη σύνθετη κατάσταση που δημιουργήθηκε. Η συγκεκριμένη έκδοση ξεκαθαρίζει με  το καλύτερο τρόπο ότι η μοναδική ουσιαστική και πραγματική απάντηση στη παραπάνω καταστροφική πορεία, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για συνεχή και ανυποχώρητο αγώνα για ένα σύστημα υγείας-πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αντίστοιχο στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, που στο επίκεντρο του θα έχει την ικανοποίηση των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών. Ακόμα περισσότερο βέβαια αναδεικνύεται η ανάγκη για ξήλωμα αυτού του σάπιου συστήματος και ο αγώνας για τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία.

Στην συζήτηση επίσης παρενέβησαν, ενισχύοντας τα βασικά συμπεράσματα του βιβλίου, από τη δική τους σκοπιά και ειδικότητα οι: Κατερίνα Χαλκιαδάκη, ειδικευόμενη ψυχολόγος στο ΠΑΓΝΗ, Ιωάννα Δακανάλη, παιδίατρος και Μάρθα Γκατζιανίδου, νηπιαγωγός και μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ.

Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε.