Ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Τα κοινά της παιδείας» από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί προϊόν 18 συνολικά συγγραφέων οι οποίοι καταθέτουν τις σκέψεις τους για το παρελθόν και το μέλλον του κυβερνητικού εγχειρήματος της αριστεράς.
Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Κώστας Γαβρόγλου και είναι όπως αναφέρεται μια – σπάνια για την ελληνική πολιτική ιστορία – συλλογική απόπειρα κριτικής αποτίμησης του έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής θητείας της Αριστεράς. Οι συγγραφείς του τόμου συμμετείχαν στις πολύπλευρες διεργασίες στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιαίτερες εμπειρίες των συγγραφέων των επιμέρους κεφαλαίων, συναντούν τη συλλογική εμπειρία της συγγραφικής ομάδας, αναδεικνύοντας το σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν, τις δυσκολίες που συνάντησε η εφαρμογή τους, ενώ φωτίζονται ταυτόχρονα οι αδυναμίες και τα αδιέξοδα που όρισε η ευρύτερη πολιτική και κομματική κουλτούρα. Για το βιβλίο συζητούν:
Σε σχετικές δηλώσεις του αναφορικά με τον συλλογικό τόμο, ο Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε μετά τη θητεία στο υπουργείο, να κάνουμε ένα κριτικό απολογισμό αυτών που κάναμε. Προσπαθούμε μέσα από το βιβλίο να αποστασιοποιηθούμε και να δούμε τι κάναμε, τι έμεινε, τι δεν έμεινε, γιατί δεν έμεινε, τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Ορισμένα δεν προφτάσαμε να τα κάνουμε. Ορισμένα δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε, θέλαμε να δούμε, ποιες ήταν οι αντιστάσεις της κοινωνίας, για ποιο λόγο υπήρχαν αυτές οι αντιστάσεις κ.τλ. Άρα είναι ένα βιβλίο συλλογικά γραμμένο με 18 άλλους συγγράφεις. Εμείς θεωρήσαμε ότι είναι δική μας ευθύνη να καταθέσουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε πολύ αναλυτικά πράγματα για τις διαπραγματεύσεις με του θεσμούς και από την εμπειρία που είχαμε βγαίνουν πολλά συμπεράσματα».
Καταλήγοντας ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε την ανάγκη ενισχυμένης χρηματοδότησης για την παιδεία λέγοντας πως: «Κάναμε νομίζω πολύ σημαντικά πράγματα και έχει καταγραφεί στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να έχουμε χρήματα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η εκπαίδευση θέλει μια γενναία επένδυση χρηματική και η επόμενη φορά πρέπει να είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, με διορισμούς και με χρηματοδότηση και με νέα προγράμματα σπουδών. Τώρα τα μελετάμε και ελπίζουμε σε ελάχιστες εβδομάδες να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το πλήρες πρόγραμμα».
Στην παρέμβαση του στη βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού τόμου «Τα κοινά της Παιδείας» ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε:
«Η προστιθέμενη αξία του βιβλίου είναι η καταγραφή και αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ευαίσθητο και ιδεολογικά φορτισμένο πεδίο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κυβερνώσα Αριστερά, εκτός από τη μάχη επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας που έδωσε με επιτυχία, άφησε και ένα ευδιάκριτο προοδευτικό αποτύπωμα σε κρίσιμους τομείς του Κοινωνικού Κράτους (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια), με βάση τις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας του «δημόσιου χώρου». Και απέδειξε ότι, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ήταν κορυφαία πολιτική της προτεραιότητα η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση όλων των πολιτών στα «κοινά», δηλαδή στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Στο χώρο της υγείας, η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα».