Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται τις τελευταίες ημέρες η πόλη του Ρεθύμνου, με δεκάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένους να βρίσκονται στην πόλη και τα χωριά για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα.
Μετά από δυο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, αρκετός είναι ο κόσμος που, όπως φαίνεται, θέλησε να ταξιδέψει φέτος. Τα περισσότερα ξενοδοχεία σε όλο τον νομό έχουν ανοίξει και φιλοξενούν επισκέπτες από το εξωτερικό. Στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες προέρχονται από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Οι πληρότητες κυμαίνονται σε φυσιολογικά για Απρίλιο επίπεδα, ωστόσο είναι αξιοσημείωτες, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι προ διετίας όλες οι μονάδες ήταν κλειστές λόγω covid.
Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι φέτος υπάρχουν λίγο περισσότερες κρατήσεις στα ξενοδοχεία και από κάποιους Έλληνες που επέλεξαν να περάσουν στην πόλη μας τις διακοπές του Πάσχα. Οι περισσότεροι βέβαια εξ αυτών θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια.
Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπη Μπιρλιράκη, οι πληρότητες κατά μέσο όρο τον Απρίλιο στα ξενοδοχεία του νομού ανέρχονται σε 60-65% ποσοστό, το οποίο χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό από τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Η αυξημένη κίνηση είναι αισθητή τόσο στην παλιά όσο και στη νέα πόλη τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επισκέπτες που απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Τα εμπορικά καταστήματα δείχνουν να παίρνουν σημαντική ανάσα τις ημέρες αυτές των γιορτών, ενώ ουσιαστική είναι και η τονωτική ένεση για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου η κίνηση είναι αυξημένη.
Τα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι είναι αισιόδοξα καθώς σε επίπεδο κρατήσεων, καταγράφεται μεγάλη αύξηση από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ πολύ καλές είναι οι ροές των κρατήσεων και από την Ολλανδία και το Βέλγιο για όλη τη σεζόν.
Ο στόχος για τον τουρισμό στην Κρήτη φέτος είναι να επιτευχθεί το 80-85% των αφίξεων του 2019.
Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου έκδηλη είναι και η ανησυχία που εκφράζεται αναφορικά με τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη, αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία. Δεδομένο είναι άλλωστε ότι η τουριστική αγορά φέτος κινείται εν μέσω ενός πολέμου, της ακρίβειας, αλλά και της πανδημίας που δεν έχει τελειώσει.
Για τον λόγο αυτό, πράκτορες και ξενοδόχοι τονίζουν πως η οικονομική συγκυρία και τα δεδομένα που επικρατούν με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, που συνεπάγεται αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων σε ποσοστό 35%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους επιχειρηματίες του κλάδου.