Εκδήλωση με τίτλο «Πάσχον σώμα, υγιές σώμα και ψυχή στον Κινηματογράφο», ένα αφιέρωμα στην ψυχική υγεία, θα πραγματοποιήσουν στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου, ως δράση συνεργασίας, το τμήμα Ψυχολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, ο δήμος Ρεθύμνης, ο σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) Ρεθύμνου, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους (ΚΟΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ), το μουσείο Ιατρικής Κρήτης, το Ινστιτούτο Γκέτε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή δύο ταινιών, μία κάθε μέρα της εκδήλωσης, αφιερωμένες στην ψυχική υγεία, ενώ μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση.
Πως αναπαρίσταται η ασθένεια και η υγεία κινηματογραφικά; Ποια είναι τα βιώματα και οι εμπειρίες ενός ατόμου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά και των οικείων του, αυτών που αναλαμβάνουν καθήκοντα φροντίδας, ενίοτε μακροχρόνιας; Ποιες είναι οι κοινωνικές διαδρομές των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία και χρόνιες ασθένειες; Ποιος είναι ο ρόλος της ιατρικής, της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων; Ποια είναι τα όρια μεταξύ συμφέροντος και θεραπείας; Τέτοιου τύπου ζητήματα προσεγγίζονται μέσω της προβολής επιλεγμένων ταινιών τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας και ακολούθως συζητώντας, σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
Οι κινηματογραφικές προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για τις παρακάτω ταινίες:
Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρα 20:45
«Οι άνθρωποι με λένε τρελό» (People Say I’m Crazy, 2003, των John και Katie Cadigan)
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, το 1993, ο καλλιτέχνης Τζον Κάντιγκαν καταρρέει ψυχικά και διαγιγνώσκεται με σχιζοφρένεια. Η ζωή του αρχίζει να αναλώνεται μεταξύ γιατρών και φαρμάκων, ως τη στιγμή που αποφασίζει να κινηματογραφήσει το βασανιστικό του αγώνα. Στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ μιλάει για το πώς είναι να ζεις με ψυχικές ασθένειες. Μας δείχνει πώς η τέχνη του, οι φίλοι και η οικογένειά του τον βοηθούν να έχει μια ουσιαστική ζωή.
Παρασκευή 26 Μαΐου, ώρα 20:45
«Σφάλμα Συστήματος» (System Crasher, 2019, της Nora Fingscheidt)
Στη διάλεκτο του φιλμ ο «θραύστης του συστήματος» είναι το άτομο που δεν μπορεί να ενταχθεί στις δομές που συστήνει το κράτος για να διαχειριστεί την αντικοινωνική συμπεριφορά. Η 9χρονη Μπένι είναι αυτό ακριβώς. Ένα βαθιά τραυματισμένο παιδί του οποίου τα βίαια ξεσπάσματα αδυνατούν να ελέγξουν όσοι το δοκιμάζουν. Στις φλέβες της μικρής Μπένι τρέχει πυρίτιδα αντί αίματος… Όπως ένα σκυλί που βλέπουμε στο έργο να γαβγίζει συνεχώς, ενώ στην πραγματικότητα θέλει κάποιον να το προσέξει. Ο εκπαιδευτής της υπηρεσίας που την αναλαμβάνει, ο Μίσα, θα προσπαθήσει να κάνει τη διαφορά, πάνω όμως σε κάτι που πολλοί ήδη απέτυχαν. Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου.