20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

Πέντε χρόνια εκδόσεις Στίξις

Της ΧΑΡΑΣ ΝΑΟΥΜ*

Πριν από πέντε χρόνια, το 2017, η Χρυσοξένη Προκοπάκη δημιούργησε τις  εκδόσεις Στίξις, με έδρα το Ρέθυμνο και υποκατάστημα στην Αθήνα. Παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, οι εκδόσεις όχι μόνον επιβίωσαν, αλλά έδωσαν ως καρπούς και βιβλία υψηλής ποιότητας. Η αγάπη της για το καλό βιβλίο, η εμπειρία της στον χώρο των εκδόσεων και τα ποιοτικά κριτήρια επιλογής λογοτεχνικών έργων, ήταν  τα εχέγγυα που έδωσαν πνοή στη δημιουργική της διάθεση.

Ως συγγραφέας και η ίδια, έδωσε την ευκαιρία και σε άλλους συγγραφείς και ποιητές να εκδώσουν τα έργα τους. Πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Στίξις ήταν το Μια τυχαία Ιφιγένεια, ένα μυθιστόρημα της ίδιας. Σύντομα ακολούθησαν και άλλα νέων, αλλά και ήδη καταξιωμένων συγγραφέων, όπως η νουβέλα Ο Μουσουργός του Γιώργου Δουατζή, ποιητή και δημοσιογράφου, καθώς και οι ποιητικές του συλλογές Τα κάτοπτρα, Χρόνου σκιά και Χάρτινοι Απόγονοι, και βέβαια οι Αντικατοπτρισμοί, ο ποιητικός διάλογός του με την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Το βιβλίο Τάσος Λειβαδίτης: ο ποιητής, το έργο, η ζωή του, το οποίο επιμελήθηκε ο Γ. Δουατζής (φίλος για χρόνια του μεγάλου μας ποιητή), αποτελεί μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τον Τάσο Λειβαδίτη από τα πρώτα του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του (Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Τίτος Πατρίκιος, Μανόλης Πρατικάκης, Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά.).

Στην κατηγορία Ελληνική Πεζογραφία, ο συγγραφέας Κώστας Δέδες στο βιβλίο του Σκοτεινοί Δρόμοι, αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία μιας μικρασιατικής οικογένειας στον Μεσοπόλεμο, ενώ στις Μαργαρίτες η Χρ. Προκοπάκη επανέρχεται με μία σειρά διηγημάτων.

Αυτά τα πέντε χρόνια, νέοι ποιητές, με αξιόλογο έργο ήδη από τα πρώτα τους βήματα, έχουν εμπιστευτεί το έργο τους στις Εκδόσεις Στίξις, όπως οι: Χαρά Ναούμ (Η τέχνη του αίματος), Θ. Βαγιώτη (Μαρμαρογλυφείο), Γ. Σύρρος (Απόχρωση), Γ. Γκανέλης (Ιχνηλάτηση του τέλους), Γ. Σαράτσης (Πρόσφορο χώμα), Αλ. Ορφανός (Ποιήματα σε μορφή Χαϊκού), Κ. Δέδες (Φασματοσκοπία).

Έχουν επίσης εκδοθεί: Το Απάνθισμα του Γ. Δουατζή με επιμέλεια του ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας Γ. Ρούσκα, το δοκίμιο του Δ. Γαβαλά για τα Σύγχρονα Ποιητικά Πρόσωπα (με αναφορές στους T.S. Eliot, Κ. Καβάφη, Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Κ. Καρυωτάκη) και τρία θεατρικά μονόπρακτα της Κ. Τριανταφυλλοπούλου (Κόκκινη Ομπρέλα στο Μπαρ).

Εξέδωσε επίσης, κλασικά έργα κυρίως Γάλλων του 18ου αιώνα, όπως: Κλοντ Γκε του Βίκτορα Ουγκώ που αναφέρεται στην θανατική ποινή, με πρόλογο του καθηγητή Γιάννη Πανούση, την Κόκκινη Κουρτίνα του Ζυλ Μπαρμπέ Ντ’ Ορεβιγί, την Μικρή Φαντέτ της Γεωργίας Σάνδη, σε μετάφραση της Ελένης Γύζη. Το μυθιστόρημα του Ουγκό Οριό Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ – Ένα παιδί με αυτισμό αφηγείται (μετάφραση Ειρήνης Κωστούλα-Αργυρού) που είναι η πραγματική ιστορία του συγγραφέα, ο οποίος διαγνωσμένος με αυτισμό (Σύνδρομο Άσπεργκερ) μας καλεί στον ιδιαίτερο κόσμο του και μας δείχνει πώς είναι η ζωή ενός τέτοιου παιδιού και πώς βλέπει την πραγματικότητα μέσα στον κόσμο των «φυσιολογικών» ενηλίκων.

Μόνιμος συνεργάτης των εκδόσεων Στίξις, ο γνωστός ζωγράφος Μιχάλης Αμάραντος, ο οποίος επιμελείται την υψηλή αισθητική των εξώφυλλων των εκδόσεων, στα οποία έχει προσδώσει τον αναγνωρίσιμο πλέον χαρακτήρα τους.

Η ήδη επιτυχής πορεία των εκδόσεων Στίξις υπόσχεται μελλοντικές εκδόσεις, με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, πράγμα που έχει ήδη καταγραφεί από έγκυρους κριτικούς των γραμμάτων μας, προς τέρψη των αναγνωστών του καλού βιβλίου.

* Η Χαρά Ναούμ είναι ποιήτρια, φιλόλογος